Mandatul Parlamentar

Extras din licenta Cum descarc?

NOTIUNI INTRODUCTIVE
Parlamentul are principalul rol de a adopta dispozitiile cele mai importante pentru organizarea vietii sociale si de stat, de a decide in anumite domenii, cum ar fi: declaratia de razboi, prelungirea peste 12 zile a starii de asediu etc. 
Membrii Adunarii Nationale si ai Senatului au posibilitatea initiativei legislative, concomitent cu cea a guvernului.
Un rol important in activitatea legislativa, revine Consiliului Constitutional, care cuprinde membri de drept si membri numiti, in numar de noua, desemnati pe o perioada de noua ani, trei de Presedintele republicii, trei de catre presedintele Adunarii Nationale si trei de catre presedintele Senatului. Consiliul Constitutional, cand este sesizat cu existenta unor prevederi neconstitutionale in proiecte de legi, sau in cazul ivirii unor divergente intre Guvern si Adunare cu privire la legalitatea unei masuri ce urmeaza a se lua, decide fara drept de apel, asupra divergentei in termen de opt zile.
Un rol mai putin important are, in sistemul legislativ francez, Consiliul economic si social, care este mai mult un organ consultativ, de avizare pentru proiectele de legi cu caracter economic si social 
Cat priveste inceputul mandatului parlamentar, trebuie asadar sa se distinga intre momentul proclamarii rezultatului alegerilor si momentul validarii mandatului. Dupa centralizarea si constatarea rezultatului alegerilor, biroul electoral de circumscriptie, pe baza comunicarii facute de Biroul Electoral Central, elibereaza candidatului ales <<certificatul doveditor>> al alegerii sale ca deputat, respectiv ca senator. Apoi, Biroul Electoral Central inainteaza procesele sale verbale, privind rezultatele <<definitive>> ale alegerilor, Camerei Deputatilor si Senatului. Camerele Parlamentului, fiecare in parte, dupa dezbaterea raportului comisiei de validare, procedeaza la validarea sau invalidarea mandatelor de deputati si senatori, cu votul a cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor fiecarei Camere, intre cele doua momente - eliberarea certificatului doveditor si validarea mandatului - cel ales este parlamentar, sub rezerva validarii mandatului Asadar, titlul juridic de ales este dobandit odata cu proclamarea rezultatelor definitive ale alegerilor. Intrarea efectiva in functiune a celui ales se produce de la data constituirii legale a Camerelor, adica, potrivit regulamentelor, dupa validarea a cel putin doua treimi din mandate.
Mandatul parlamentarului inceteaza, fie printr-o forma colectiva (la expirarea legis!laturii legale sau la data disolutiei Parlamentului), fie intr-o forma individuala (prin deces, prin demisie sau de drept).
Efectul incompatibilitatii il constituie incetarea mandatului: fie de drept, prin ivirea cauzei de incompatibilitate sanctionata ca atare, fie prin demisia parlamentarului, care decide astfel abandonarea mandatului.
Capitolul I Dreptul parlamentar
1.1. Notiunea de drept parlamentar 
1.1.1 Definitia dreptului parlamentar
Asociind la substantivul <<drept>>, adjectivul <<parlamentar>>, sintagma astfel construita semnifica, intr-o definitie comoda, care se sprijina exclusiv pe valorile semantice ale termenilor ce o alcatuiesc, ansamblul normelor juridice privitoare la Parlament. Aceasta posibila definitie sugereaza insa doua perspective de abordare a conceptului de <<drept parlamentar>>: una - care ar avea drept reper domeniul constituit ca obiect al reglementarii; alta - care porneste de la natura normelor articulate in <<dreptul parlamentar>>. Ar rezulta astfel ca, intr-un sens, dreptul parla-mentar cuprinde ansamblul regulilor care au ca obiect organizarea, alcatuirea, prero!gativele si functionarea adunarilor parlamentare, indiferent de natura acelor reguli (constitutionale, organice, ordinare, de ordine interioara); intr-un alt sens, dreptul parlamentar poate fi definit ca <<drept special>> al adunarilor, desemnand o <<legalitate specifica>> acestora, ca expresie a autonomiei lor si ca prerogativa de autoorganizare. Aceasta <<legalitate specifica>> se interpune intre legalitatea generala, <<indeosebi consti!tutionala>>, pe care este tinuta sa o respecte, si persoanele care sunt plasate in dependenta sa, carora ea li se aplica direct. Dintr-o asemenea perspectiva, dreptul parlamentar cuprinde ansamblul regulilor scrise sau cutumiare pe care le urmeaza membru adunarilor parlamentare in comportamentul lor individual sau colectivi Este un <<drept interior>>, disciplinar, avand ca sursa regulamentul de organizare si functionare a fiecarei Camere. Aceasta a doua definitie are, evident, cateva scaderi: a) Ea nu cuprinde intreaga sfera a raporturilor parlamentare, indeosebi cele dintre parlament si parlamentari, precum si dintre acestia si alte organe sau persoane; b)Reduce insasi semnificatia regulamentelor interioare ale adunarilor, care nu sunt pur si simplu ori nu sunt numai un breviar al comportamentului parlamentarilor; c) Constituie sursa unica a dreptului parlamentar, <<legea interioara>> a adunarii sau adunarilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mandatul Parlamentar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!