Manifestarea Abilitatilor Comunicative si Adaptabilitatea la Persoanele Dependende de Internet

Cuprins licenta Cum descarc?

Adnotare (in limbile romana si engleza) .3
Introducere .5
Capitolul I. Fundamente teoretice ale manifestarii abilitatilor comunicative si adaptabilitatii la persoanele dependente de internet .9
1.1. Dependenta de internet
1.1.1 Abordarea teoretica a dependentei de internet .9
1.1.2. Simptomatica dependentei de internet . 9
1.1.3. Clasificarea dependentei de Internet .12
1.1.4. Cauzele dependentei de Internet .12
1.1.5. Consecintele dependentei de internet .14
1.2. Adaptabilitate .14
1.2.1. Aspecte generale a adaptabilitatii .14
1.2.2. Fenomenul de adaptare . 16
1.2.3. Avantajele adaptabilitatii .17
1.3. Abilitatile de comunicare .18 
1.3.1.Concetul de abilitati de comunicare .18
1.3.2. Tipurile abilitatilor de comunicare .18
1.3.3. Abilitati de comunicare eficiente . 19
Concluzii .20
Capitolul II. Cercetarea manifestarii abilitatilor comunicative si adaptabilitatii la persoanele dependente de internet . 21
2.1. Introducere in partea practica .21
2.2. Descrierea metodei .22
2.3. Descrierea lotului . 24
2.4. Analiza rezultatelor .25
Concluzii generale si recomandari .35
Bibliografie .36
Anexe .37


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei de cercetare.
Desi Internetul a devenit una dintre cele mai importante resurse de informatii, utilizarea necontrolata, poate duce la o dependenta, care la rindul sau poate avea un impact negativ asupra performantelor individuale, a relatiilor de familie si asupra starii emotionale a persoanei, fiind un comportament cu semne si simptome similar ale oricarei alte dependente. Dependenta de internet este definita ca o pierdere compulsiva a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, retele de socializare, sesiuni - maraton de navigare pe Internet) care implica in principal dependenta psihologica iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente addictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.
Dependenta de internet este un termen propus prima oara de dr. Ivan Goldberg, pentru utilizarea patologica, compulsiva a internetului, bazinduse pe criterii similare cu cele ale abuzului de substante chimice. Conform DSM - IV si ICD9 ce nu considera tulburarile non - chimice ca dependente, insa nu se stie ce denumire sa se dea acestui fenomen [15]. Doar ca in opinia psihiatrului american Jerald Block, dependenta de internet este o dereglare compulsiva atit de raspindita incit ar trebui inclusa in urmatoarea editie a nomenclatorului bolilor psihice (DSM-V), programat sa apara in 2011. Asociatia Americana a Psihologilor a atras atentie asupra pericolului pe care il reprezinta " abuzul de Internet", care ar putea fi una din bolile civilizatiei mileniului urmator, fiind studiat pe aceeasi treapta cu alcoolismul si consumul de droguri in ce priveste efectele negative. In opinia lui Tonino Cantelmi, psihiatru la Universitatea Gregoriana din Roma, o navigare mai lunga de 5-6 ore zilnic poate degenera intr-o serie de simptome cum ar fi: confuzie mentala, halucinatii. Samuel LePastier, psihiatru si titular de curs la Universitatea din Paris V, considera ca totul este o cacialma. El spune ca cei ce se refugiaza pe internet o fac pentru ca aceasta este o modalitate de proiectie a problemelor pe ecran. Componenta principala a internetului fiind comunicarea, atit cea de informatii cit si intre persoane. Desi putem observa mai multe aspect pozitive a folosirii internetului pentru persoanele dependente poate deveni o problema. Incit isi poate crea anumite pareri eronate despre persoane, sau sa nu deosebeasca intre adevar si o farsa. Totodata comunicarea prin internet nu ne ofera posibilitatea de a comunica ca fata in fata referinduse in cea mai mare parte la aspectul folosirii nonverbalului [3].
Kimberly S. Young vede aceasta dependenta ca una din ce in ce mai serioasa, estimind astfel ca 5-10% din utilizatorii de internet sufera de un anumit grad de dependenta.
Prevalenta dependentei de internet in rindul adolescentilor a fost estimata la 6,7% in Hong Kong (2010), 12% in Asia (Hechanova & Czinc, 2008) si 10,7 % in Coreea de Sud (2008).
In SUA potrivit cercetatorilor doar un american din opt prezinta cel putin un simptom de dependenta de internet. Un studiu facut in Marea Britanie pe 1300 persoane, intre 16-51 de ani a relevat ca 1,2% erau dependente de internet.
Persoanele cu virste cuprinse intre 15 si 40 de ani sunt cele mai afectate de aceasta dependenta. Media de virsta a internautilor dependenti este de 21 de ani, potrivit unui studiu facut de psihologii britanici de la Universitatea Leeds.
Baietii sunt mai mult expusi dependentei de internet decit fetele, la fel si cei care folosesc internetul mai mult de 20 de ore pe saptamina. Conform cercetarilor efectuate de K. Young cel mai mult utilizatorii stau pe: Chat 37%, MUDs 28%, Forum 15%, email 13%, www 7%, protocoale de retea 2% . in urma careia se evidentiaza 2 grupe de dependenti de internet cei ce stau pentru comunicare 91% si cei ce stau pentru informatii. In afara de aceasta, cei dependenti de internet sunt atrasi de urmatoarele particularitati ale retelei: anonimatul 86%, accesibilitatea 63%, siguratnta 58%, simplitatea utilizarii 37%.
Cu toate ca internetul ne ofera posibilitatea unei accesibilitati, securitati si anonimat prin simpla sa utilizare de obicei oamenii prin obiceiurile sale isi pot provoca o dependenta. Gasindu-si refugiu printr-o socializare virtual si nu una reala. Odata cu asta persoanele isi pierd abilitatile de comunicare directa. Comunicarea fiind cea ce constitue lumea interna a subiectului prin care se degaja tensiuni intrapsihice impartasita in diferite grade, asupra lumii. Prin comunicare subiectul isi poate constitui o reprezentare a lumii sale interne cit si celei ce il inconjoara. In sens strict abilitatile de comunicare sunt acele abilitati necesare pentru a folosi limbajul vorbit, scris, prin semne sau in alte moduri pentru a interactiona cu altii. Atit comunicarea de informatii cit si comunicarea intre persoane este o componenta principala a internetului, cu riscul ca unii pot deveni dependenti si pierde notiunea timpului odata cu comunicarea excesiva. 
In acelasi timp adaptabilitatea ce reprezinta in sine felul in care individul se percepe pe sine in dependenta de relatiile sale sociale, isi cunoaste care sunt capacitatile si nevoile sale constietizindu-si motivele comportamentului sau. Reusind astfel sa faca fata cu usurinta unei situatii neprevazute. Adaptabilitatea depinde de nivelul sanatatii sau poate fi vazuta ca masura posibilitatilor organismului. Este capacitatea ce este dezvoltata maximum de om, care nu numai ca se conformeaza cerintelor mediului, ci il si modifica transformindu-l in concordanta cu necesitatile sale. J. Piaget (1965) spunea ca exista adaptare atunci cind ,,organismul se transforma in functie de mediu, iar aeasta transformare are ca efect un echilibru al schimburilor intre mediu si el, favorabil conservarii sale". Asa cum organismul recurge la permanente schimburi cu mediul inconjurator pentru a ramine in acord cu acesta si pentru a mentine echilibrul mediului sau interior, tot asa sistemul psihic uman nu-si poate asigura unicitatea interna si armonia cu exteriorul. Adultul este un ,,agent" al propriei sale dezvoltari, este o entitate activa si nu este doar o fiinta ,,manipulata" de factorii externi. Prin urmare, putem spune ca o persoana este cu atit mai bine adaptata, cu cit are mai frecvente si mai profunde schimburi interpersonale echilibrate cu ceilalti din jur si cu diferiti factori ai ambiantei sociale (institutii, sisteme normative etc.). In alti termeni, comportamentul adaptativ exprima, din perspectiva psihologica, ,,eficienta sau gradul in care individul atinge standardele independentei personale si ale responsabilitatii sociale cerute de grupul social caruia ii apartine" (Grossman, 1973).


Fisiere in arhiva (1):

  • Manifestarea Abilitatilor Comunicative si Adaptabilitatea la Persoanele Dependende de Internet.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Andries Lucian, 2002, "Internetul - aspecte psihologice", Revista "Psihologia", 1/2002, Bucuresti.
2. Joseph De Vito, 1986, The Interpersonal Communication, Harper and Row
3. "Introducere in Internet-note de curs", Editura Academiei Romane , Institutul de Cercetari a Inteligentei Artificiale. 
4. Nistea Iulian, 2002, Internet si ciber-relatia. Comunicarea intre. 
5. Popescu-Neveanu P., 1978, Dictionar de psihologie, Editura Albatros, Bucuresti.
6. Holmes, Leonard, octombrie 1997, What is "Normal" Internet Use?. 
7. Suler, John, martie 1999, Computer and Cyberspace Addiction.
8. Young Kimberly; Rogers, Robert C. (1998), Internet Addiction: Personality Traits Associated with Its Development.
9. Young Kimberly (1999), Internet Addiction: Symptoms, Evaluation And Treatment.
10. ????????? ?., ??????? ?., 2004, ??????????? ???????????? ??????????? ????????????: ????????, ????????, ??????????, ?????-????.
11. ??????????? ?.?., 2000, ??????????????? ???????????? ???????? ????????-????????.
12. ??????? ?., 2004, ?????????-??????????????? ??????? ??????? ? ?????????, ?????? ? ??.
13. ????????? ??????, ??????????????? ???????? ????????-???????????. 
14. ????????? ????? ?????????, 2008, ???????? - ???????????.
15. www.netaddiction.com
16. www.psychology.ru/internet/ecology/04.htm 
17. http://www.scritube.com/psihologie/ADAPTAREA-MODALITATE-FUNDAMENT131713228.php
18. http://www.psyhelp.ru/internet/
19. http://www.communicationskills.co.in
20. http://www.xapaktep.net/virtues/leadership/adaptability/desc.php


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!