Manipularea prin Publicitate

Extras din licenta Cum descarc?

Lumea in care traim este intr-o permanenta schimbare si se complica pe zi ce trece. Decalajele tehnologice tot mai mari intre state creeaza asimetrii de putere care fac in cele mai multe cazuri inutila folosirea agresiunii in formele clasice in care o cunoastem. 
Dezvoltarea spectaculoasa din ultimul secol a mijloacelor de comunicare in masa, fenomenul globalizarii, aparitia de noi tehnologii de comunicare au spart barierele dintre state. Epoca in care traim, prin mobilitate si viteza ne-a eliberat de constrangerile spatio-temporale, ideile si simbolurile de toate felurile pot fi communicate instantaneu, astfel ca granitele dintre state au devenit irelevante. 
In tot acest context informatia a devenit o arma periculoasa si distructiva decat armele de foc. Suprematia in acest spatiu este data de stiinta si arta cu care este gestionata informatia de catre cei ce o detin. Fie ca poarta denumirea de actiune pshiologica, agresiune neconventionala, razboi informational, demersurile lor se bazeaza pe dezinformare, persuasiune, minciuna, scopul fiind de a manipula, de a obtine controlul absolute asupra tintei. Aproape de fiecare data vectorul prin care se realizeaza acest fapt este mass-media. Prin rolul ei de baza-de a mediatiza mass-media este capabila sa sa fabric o opinie publica, sa o directioneze intr-un sens sau altul. 
Cu alte cuvinte manipularea a existat in toate timpurile istorice si ea a jucat un rol decizional, fapt pentru care isi are si astazi are o mare influenta asupra omenirii. Prin urmare putem admite ca deja suntem manipulati, deci ceea ce ne ramane de facut este sa invatam sa manipulam. Termenul de manipulare are atat de multe sensuri incat clarificarile acestuia sunt incarcate pe zi ce trec de ambiguitati. Manipularea are parte de abordari divergente: de la cea plasata la nivelul bunului-simt, in care termenul circula fara nici cea mai mica banuiala din partea celui care il foloseste ca este utilizat incorrect sau abuziv, pana la cea a abordarii riguros 
stiintifice (care nu exclude capacnele primeia- acela ca termenul ar putea sa fie folosit ambiguu sau nedisiminat in extraordinary de numeroasele lui valente si nuante). 
Lucrarea de fata este relativ exhaustiva, deoarece este situata pe calea de mijloc, din latura stiintifica nu va pastra, decat proprietatea termenilor psihologici, aratand mecanismele prin care realitatea se poate reconstrui, cu intentie sau fara. 
1.1. Manipularea. Aspectul teoretic.
Ne ferim adesea, sa exprimam unele idei care par "banale"- dar sunt atat de "banale", incat se uita semnificatiile lor reale. O asemenea idee este ca unul dintre cele mai minunate daruri oferite omenirii, precum si una din trasaturile ei cele mai specifice este capacitatea de a poseda si a folosi "cuvinte" . Despre acest fenomen se vorbeste destul de mult si in mod deosebit in zilele noastre. Desfasurarea actiunilor psihologice bazandu-se pe tehnici de influentare simanipulare psihologica a adversarului, necesitatea fundamentariicorespunzatoare a specificului acesteia in cadrul general al razboiului, adeterminat preocupari pe linia explicarii si localizarii continutului rolului,functiilor, intr-un cadru teoretic adecvat. 
Inainte de abordarea acestei generoase teme, se impune enumerarea formelor si metodelor folosite in cadrul tehnicilor de manipulare psihologica. 
Acestea pot fi:
- Forme si metode de influentare folosite atat in timp de pace, cat si in razboi;
- Forme si metode de influentare psihologica in campul tactic;
- Forme si metode de influentare psihologica in timp de pace.
Formele si metodele folosite atat in timp de pace cat si in timp de razboi pun inevidenta sfere si continuturi comune, dar cu dimensiuni si profunzimi diferite. Confruntarea imaginilor, agresarea simbolurilor, miturilor, stereotipurilor simetaforelor, a matricelor simbolice a unor grupuri dintr-o tara sau a imaginaruluisocial national devine metoda principala. Astazi asistam mai mult sau mai putin protejati la actiunile coordonate ale unei oligarhii mediatice ce detine putereacomunicativa si care, la randul ei, se converteste in putere politica prin raza saenorma de influenta.Analiza operatiilor de folosire a agresiunii simbolice dezvaluie, in general,minutiozitatea pregatirii, modalitatile alese pentru punerea in circulatie aarsenalului de declansare a procesului de destructurare si restructurare aimaginilor dorite, in functie de entitatea socio-culturala, capacitatea de procesareinformationala, atributele specifice imaginarului social al natiunii respective. Retinem ca obiective ale agresiunii informational-simbolice:
- dezorganizarea natiunii vizate si dezintegrarea socio si etno-organizarilor ce ocompun;
- discreditarea autoritatii de stat a personalitatilor si liderilor cu un statusdeosebit;
- neutralizarea capacitatii de simbolizare a membrilor si grupurilor natiunii respective,
- diminuarea puterii de reactie la interventia influentelor agresive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Manipularea prin Publicitate.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!