Marea Neagra - Trecut Prezent Viitor

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I. POZITIA GEOGRAFICA A MARII NEGRE 2
1.1. Date generale despre Marea Neagra. 2
1.2. Asezare si limite. 3
CAPITOLUL II. TRECUTUL MARII NEGRE 4
2.1. Consideratii istorice. 4
2.1.1. Regimul climei. 7
2.1.2. Centrul traficului si al drumurilor bazinului pontic. 7
2.2. Paleogeografia Marii Negre. Principalele etape in evolutia paleogeografica a Marii Negre. 9
2.3. Tarmul si relieful submarin ca reflectare a evolutiei paleogeografice a bazinului 
Marii Negre 12
2.4. Elemente specifice in evolutia paleogeografica a tarmului romanesc al Marii Negre. 12
2.5. Evolutia Tarmului in Pleistocen. 12
2.6. Evolutia Tarmului in Holocen. 14
2.7. Relieful Marii Negre. 17
2.8. Influenta Marii Negre asupra locuitorilor din Dobrogea 19
2.8.1. Marea Neagra - configuratie geopolitica. 19
2.8.2. Marea Neagra pozitie si influenta continentala. 19
2.8.3. Marea Neagra zona de interferenta a civilizatiilor euro-asiatice. 21
CAPITOLUL III. PREZENTUL MARII NEGRE 23
3.1. Marea Neagra - functie economic de interes economic regional. 23
3.2. Romania in spatiul economic si strategic al Marii Negre. 23
3.3. Zona litorala, platforma continentala si litoralul romanesc al Marii Negre. 24
3.4. Viata in Marea Neagra. 27
3.5. Caracteristicile fizico-chimice ale apei Marii Negre. 27
3.6. Regimul termic si de inghet al Marii Negre. 31
3.6.1. Transparenta apei. 33
3.6.2. Culoarea apei. 33
3.7. Regimul nivelurilor Marii Negre. 34
3.7.1. Valurile. 37
3.7.2. Curentii marini. 38
3.7.3. Particularitatile hidrologice ale Marii Negre. 42
CAPITOLUL IV. VIITORUL MARII NEGRE 43
4.1. Cauzele care duc la declinul Marii Negre. 43
4.2. Eroziunea litoralului. 45
CONCLUZII 48
BIBLIOGRAFIE 49


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Motivul pentru care am ales aceasta tema de licenta este acela ca Marea Negra reprezinta un factor important pentru tara romaneasca avand in vedere istoricul deosebit al acesteia cat si importanta economica, facand referire in special la zona litoralului romanesc cat si la transporturile maritime care au dus la amplificarea si specializarea porturilor. 
Lucrarea este structurata in 4 capitole:
- Primul capitol " Pozitia Geografica a Marii Negre" este structurat in alte 2 subcapitole care fac referire la asezarea si limitele Marii Negre.
- Al doilea capitol " Trecutul Marii Negre " cuprinde 8 subcapitole. In acest capitol am avut in vedere sa vorbesc despre istoricul Marii Negre, regimul climei, despre principalele etape in evolutia paleogeografica, evolutia tarmului si despre relieful Marii Negre precum si despre influenta Marii Negre asupra locuitorilor din Dobrogea.
- Al treilea capitol numit " Prezentul Marii Negre " este cuprins din 7 subcapitole. Este un capitol interesant deoarece are in vedere functia economica a marii noastre (transporturile maritime), functia productiva formata de industria petrolifera, unde orasul Navodari este un centru in plina evolutie, deasemenea si pescuitul care este o alta functie de larg interes pentru Romania si nu numai, iar de interes regional si general este functia turistica, mai precis zona litoralului Marii Negre care prezinta un real potential economic pentru tara noastra. Important de precizat este faptul ca acest capitol face referiri si la ecosistemul Marii Negre la caracteristicile fizico-chimice ale apei (culoare, transparenta), la particularitatiile hidrologice ale Marii Negre mai precis la valuri, curenti marini, maree (flux, reflux) cat si la salinitatea apei.
- In ultimul capitol si anume " Viitorul Marii Negre " m-am referit in special la cauzele duc la declinul Marii Negre si la eroziunea litoralului.
Presiunea umana continua asupra mediului costier a generat o serie de efecte negative de mediu, dintre care cea mai grava cu care ne confruntam acum o reprezinta eroziunea costiera; aceasta problema este evidentiata mai ales in zona de litoral romanesc cuprinsa intre Capul Midia si Vama Veche atat in zonele de plaja cat si de faleza. Lucrari de protectie efectuate pana acum, fie au fost incorect efectuate fie au fost ineficiente sau pur si simplu nu au fost efectuate.
Dezvoltarea durabila a unei regiuni nu se mai poate face astazi decat pe baza unor planuri riguroase ce au la baza studii stiintifice interdisciplinare ce ofera o predictie pe termen lung a evolutiei factorilor de mediu favorabili sau nefavorabili in care este proiectata dezvoltarea.
CAPITOLUL I
POZITIA GEOGRAFICA A MARII NEGRE
1.1. Date generale despre Marea Neagra.
Suprafata: 413 488 km2
Adancimea medie: 1271 m
Adancimea maxima: 2 245 m (in partea centrala - sudica)
Volumul apelor: 537 000 km3
Este o mare intercontinentala, ce separa Europa sud - estica de Asia Mica si tarmurile Caucazului, fiind legata cu apele Marii Marmara prin sud - vest, unde stramtoarea Bosfor, abia masoara 750 m, in unele portiuni. Spre nord - vest comunica cu Marea Azov care poate fi socotita ca fiind un golf al Marii Negre prin stramtoarea Kerci.
Are forma ovala, alungita pe directia vest - est, masurand intre Burgas si Batumi aproape 1 200 km, in timp ce pe axa nord - sud, intre peninsula Crimeea si litoralul nordic al Turciei nu sunt decat 280 km. Platforma continentala este foarte extinsa de-a lungul tarmurilor vestice si mai cu seama in partea de nord - vest, unde adancimea maxima abia atinge 54 m. In schimb, in zona tarmurilor sudice si rasaritene povarnisul continental porneste chiar din apropierea litoralului.
Datorita evaporatiei mai putin intense (comparativ cu al Marii Mediterane), dar mai ales a aportului substantial de apa dulce adus de numeroasele fluvii ce se varsa in cuprinsul sau, Marea Neagra are o salinitate (20 - 22 %) mult mai scazuta decat a Oceanului Planetar. Fiind o mare aproape inchisa este firesc ca influenta intinselor spatii continentale ce o inconjoara sa se resimta si in regimul sau climatic. Astfel in timpul iernilor aspre, temperatura apei coboara sub -2 grade Celsius in partea de nord - vest si uneori, chiar in apropierea tarmului romanesc, unde in unii ani, marea ingheata la suprafata. In schimb, in timpul verii nu de putine ori temperatura apei din preajma acelorasi tarmuri depaseste 25 grade celsius. Vanturile dinspre nord - est sufla adesea cu atata violenta incat provoaca valuri mari la suprafata marii, foarte periculoase pentru navigatie.
Tarmurile Marii Negre sunt putin crestate, conturand rar golfuri mai adanci sau peninsule. Astfel, pe tarmurile vestice se evidentiaza doar golfurile Burgas si Varna, pentru ca mai la nord, pe litoralul romanesc, apele marii sa comunice prin ingusta stramtoare a Portitei cu coplexul lagunar Razelm (732 km2), format in timpuri istorice prin blocarea vechiului golf Halmyris, de doua cordoane litorale, Dunarea (2 857 km), cel mai mare fluviu ce se varsa in Marea Neagra (cu un debit de 6 300 m3/s), contureaza o imensa delta (5 050 km2) in cea mai mare parte submersa (75%) ce inainteaza treptat in mare, datorita cantitatii mari de aluviuni pe care le transporta si depun cele trei brate ale sale (Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe).


Fisiere in arhiva (1):

  • Marea Neagra - Trecut Prezent Viitor.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Dan Jipa, Coord. Romeo Bosneagu - Influenta modificarilor geo-climatice globale si regionale asupra dezvoltarii durabile in Dobrogea, Proiect de cercetare stiintifica, 2009;
Dr. Lucian Badea, Dr. Dragos Buga, Dr. Docent Gratian Cioflica, Dr. Vasile Cucu, Dr. Ioan Donisa, Dr. Docent Petre Gastescu, Dr. Ion Iordan, Dr. Docent Tiberiu Morariu, s.a. - Geografia Romaniei, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de geografie, Editura Academiei Republicii Socialiste Romane, Bucuresti, 1983;
E. Saulea - Geologie istorica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1967;
Gheorghe I. Bratianu - Marea Neagra, de la origini pana la cucerirea otomana, volumul I, Editura Meridiane, Bucuresti, 1988;
GEF - Black Sea Environmental Programme - Litoralul romanesc al Marii Negre, Valoare si conservare, Bucuresti, 1995;
I. Ujvari - Geografia apelor Romaniei, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1972.
Ioan Stancescu - Oceanele si marile Terrei, Editura Albatros, Bucuresti, 1983;
Ion Manu - Geografia Romaniei, Editura Universitatii din Pitesti, 2003;
M. Radulescu, Evolutia Tarmului Marii Negre intre Sf. Gheorghe si Capul Midia, Ses. com. Stiintifice I.M.M.B., Constanta, 1988;
N. Panin - Cercetari batimetrice pe platforma continentala a Marii Negre. Studii de cercetari de geologie, geofizica, geografie, Tomul 15, 1971;
Octavian Mandrut - Geografia Romaniei (geografie generala si regionala), Editura Coresi, Bucuresti, 1993;
O. Selariu - Platforma continentala din sectorul romanesc al Marii Negre , Editura Academiei Navale ,,Mircea cel Batran", Constanta, 1999;
Petre I. Barbureanu - Marile si oceanele pamantului, editia a II-a, Editura Militara, 1967;
Vasile S. Cucu - Romania - Geografie umana si economica, Editura Transversal, Targoviste, 2002;
Y. Zaisev, V. Mamaev - Marine Biological Diversity in the Black Sea, A Study of Change and Decline, GEF Black Sea Environment Programme, Volumul 3, UN Publications, New York, 1997;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!