Markeri ai Consumului de Droguri in Saliva

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata isi propune sa abordeze un subiect de actualitate in Romania - determinarea consumului de droguri in randul tinerilor, dar spre deosebire de cercetarile efectuate pana acum, aceasta se axeaza, in principal, pe folosirea salivei ca modalitate noninvaziva de diagnostic. 
In prezent, tentatia drogurilor inregistreaza un trend ascendent, in special in randul adolescentilor, iar tendinta de scadere a varstei la care tinerii incep sa consume stupefiante este alarmanta si greu de controlat si combatut.
O reflectie asupra informatiilor disponibile la ora actuala, arata ca poliabuzul de droguri si medicamente influenteaza in mod nefavorabil elaborarea unui diagnostic de certitudine si a unui plan de tratament corect pentru patologii variate, inclusiv cele din sfera oro- maxilo- faciala.
Prezenta lucrare lanseaza semnale de alarma tuturor consumatorilor de asa-zise ,,droguri tolerate" legal - alcool, tutun si cafeina - ale caror efecte nocive asupra intregului organism, desi bine cunoscute, nu duc la micsorarea in mod evident a consumului si dependentei.
Riscul pe care il implica utilizarea drogurilor a fost accentuat intr-o maniera spectaculoasa de propagarea infectiei cu HIV pentru cei care isi administreaza droguri prin injectare si impart intre ei acele si seringile contaminate.
Drogurile de diverse tipuri au fost consumate dintotdeauna de adulti. Insa de cateva decenii folosirea lor este asociata cu negativismul tinerilor care se razvratesc impotriva ordinii stabilite si sunt in cautare de experiente "exotice". Desi aceste fenomene implica in general un numar relativ restrans de persoane sau anumite zone geografice, de semnalat este faptul ca varsta medie a toxicomanilor a scazut, iar politoxicomania a devenit obisnuinta.
Gradul de noutate al temei alese, este reprezentat de cercetarile in curs de desfasurare, care au ca scop definitivarea aplicatiilor diagnostice si terapeutice ale salivei. 
Partea I
CONSIDERATII TEORETICE
Capitolul I DROGURILE
1.1. Terminologie si clasificare
In sensul larg al cuvantului, prin ,,drog" se intelege orice substanta utilizata in terapeutica, datorita unor proprietati curative, dar al carei efect este uneori incert si nociv pentru organismul uman. Totodata, vorbirea curenta desemneaza prin ,,droguri" produsele si substantele stupefiante sau toxice, definite ca atare si prohibite de legislatiile nationale si internationale. In sens strict farmaceutic, drogul este materia prima de origine vegetala, animala sau minerala, ce serveste la prepararea anumitor medicamente. Tot in sens farmaceutic, ,,stupefiantele" sunt definite ca substante care inhiba centrii nervosi, producand o stare de inertie fizica si psihica. La randul ei, OMS include in categoria drogurilor, orice substanta chimica absorbita de organism, care genereaza schimbari in starea emotionala, in comportamentul si functionarea acestuia. Observam insa ca in definitia data de OMS sunt incluse o multitudine de substante, nu toate dintre acestea putand fi considerate stupefiante, in adevaratul sens al cuvantului. Pornind de la considerentele aratate, termenul de ,,drog" trebuie inteles in sensul de ,,stupefiant", ,,produs sau substanta stupefianta sau toxica", ,,substanta psihotropa". (6,7,8)
Exista o clasificare acceptata la nivel international, prin care se disting 3 categorii de stupefiante si anume : 
1. Produsele depresive sau psiholepticele - sunt substante care incetinesc activitatea sistemului nervos central. In general, au efecte analgezice sau sedative. In aceasta categorie intra opiul si derivatii sai, medicamente pe baza de opiu (Codeina), morfinicele de sinteza sau morfonomimeticele, barbituricele, medicamentele tranchilizante si hipnotice, methaqualona.
OPIUMUL (PAPAVER SOMNIFERUM) face parte din clasa opiaceelor (euforice). Se obtine din sucul secretat de tulpina, frunzele si capsulele imature ale unui anumit tip de mac. Are aspect de plastilina si culoarea cafeniu inchis. In medicina, se foloseste in cantitati mici ca somnifer, calmant, analgezic si ca materie prima pentru fabricarea legala a morfinei, a codeinei si a altor derivati. Narcomanii extrag morfina, apoi, prin acetilare, se obtine heroina. Opiumul se poate ingera ca atare sau sub forma de decoct, iar cel preparat se fumeaza de obicei, cu ajutorul unor pipe. Se confectioneaza o bobita de opiu care se expune la flacara (pentru a se inmuia), apoi se pune in cosul unei pipe speciale. Apoi consumatorul aduce pipa deasupra flacarii si aspira profund fumul care se degaja. Reziduul combustic, numit ,,dross" este conservat de fumator pentru reutilizare.
MORFINA este un derivat al opiumului, ca atare face parte din clasa opiaceelor. Poate fi ingerata oral, cand este sub forma de tablete, dar poate fi si injectata subcutanat, intramuscular sau intravenos; ultima varianta este cea preferata de dependenti. Un calmant natural, de sase ori mai puternic decat morfina este prezent in saliva umana, potrivit unui studiu publicat in << Proceeding of the National Academy of Sciences >>. Substanta, denumita OPIORFIN?, poate contribui la creearea unor calmante la fel de eficiente ca si morfina, insa fara a creea dependenta, asa cum se intampla in cazul medicamentelor traditionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Markeri ai Consumului de Droguri in Saliva.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!