Marketingul în radio - studiu de caz privind comportamentul consumatorului de Radio România Cultural

Extras din licență Cum descarc?

1) RADIOUL CA MIJLOC DE COMUNICARE IN MASA
a. Caracteristici ale radioului ca mijloc de comunicare in masa
Mass -  media are si va avea un impact deosebit asupra oamenilor . De-a lungul timpului au debutat diverse mijloace de comunicare in masa, au evoluat spectaculos, dupa care s-au retras pentru a lasa loc altui mijloc de comunicare sa se afirme.
Asa s-au intamplat lucrurile cu cartea, presa scrisa , filmul, radioul si binenteles televiziunea. La ora actuala Internetul este un mijloc de comunicare la care se apeleaza foarte des. Navigand pe Internet poti afla in timp scurt informatiile de care ai nevoie, poti consulta enciclopedii, poti patrunde in biblioteci renumite din lume, poti vizita muzee si de ce nu, poti asculta muzica. Nu este de neglijat nici reclama care se face pe Internet. 
Evolutia mondiala a retelei Internet este un fenomen unic, in sensul ca nici nu alt mijloc de comunicare nu a avut o dezvoltare atat de exploziva . Evolutia retelei Internet in Romania este in perfecta concordanta cu tendintele mondiale, cu diferenta ca datorita stadiului relativ incipient, in comparatie cu America sau Europa de vest, rata de dezvoltare este mai mica .
Dar, presa, in general, ca mijloc de comunicare in masa, are un rol esential intr-o societate. Astfel , datoria jurnalistilor este de a pune intrebari, pentru ca ulterior: 
-  Sa descopere si sa publice/ transmita informatiile care sa inlocuiasca zvonurile si speculatiile;
-  Sa reziste sau sa evadeze de sub controlul guvernamental;
-  Sa informeze electoratul;
-  Sa monitorizeze actiunea si inactiunea guvernelor, a reprezentatilor alesi si a serviciilor publice;
-  Sa monitorizeze activitatea intreprinderilor, modul in care acestea isi trasforma muncitorii, clientii si calitatea produselor;
-  Sa linisteasca tulburarile si sa tulbure linistea, oferind o voce celor care, in mod normal, nu se pot face auziti in public;
-  Sa ofere constant societatii o oglinda, reflectand virtutile si viciile sale;
-  Sa asigure ca s-a facut sau se va face dreptate si ca vor fi intreprinse investigatii acolo unde nu exista o asemenea intentie;
-  Sa promoveze circulatia libera a ideilor, in principal oferind o platforma pentru cei ce au opinii diferite de cele ce prevaleaza in societate;
Desi aceste roluri sunt specifice tuturor jurnalistilor, exista diferente intre presa scrisa, radio si TV.
Mai intai, sa precizam ca tiparul, descoperit de catre Gutenberg in jurul anilor 1440, se raspandeate cu o viteza neobisnuita pentru o descoperire.
,,Pentru unele inventii au fost necesare secole spre a fi adoptate in intregime. Tiparul este o exceptie. El s-a raspandit din Mainz cu o formidabila rapiditate si, incepand cu anul 1490, fiecare mare stat a avut un important centru tipografic, iar unele chiar mai multe. Este imposibil sa exageram rapiditatea transformarii" (G. Giovannini, De la Silex la siliciu ). 
Inca din secolul al XVIII-lea, cartea a cedat locul presei scrise. Astfel, in Franta in timpul Revolutiei, presa a cunoscut in acei ani un adevarat boom; insa in Anglia, la inceputul sec. la XVIII - lea se afla, din punct de vedere al tirajului si al numarului de ziare, mult inaintea multor tari occidentale. In Anglia apare, cu un an inainte de Revolutia franceza ziarul Times, care reprezinta gloria presei engleze si un punct de referinta pentru presa mondiala. Astfel, in Anglia a fost rostita pentru prima data, in legatura cu presa, formula de a patra putere, prin glasul publicistului Edmond Burke, autorul lucrarii Reflectii despre Revolutia franceza.
Avantajele presei scrise:
-  Textul scris ramane la dispozitia oricui vrea sa -l citeasca. El poate fi recitit, redescoperit, reinterpretat din perspective care scapa la prima lectura.
-  Are durata , ceea ce ii confera un imens avantaj: semnificatiile sale nedescifrate nu se pierd, ci stau in asteptarea unor alte momente mai favorabile pentru a fi redescoperite cu ochii altor preocupari, altor valori, altor interese. 
-  Citiorul poate selecta si citi numai acele informatii care il intereseaza.


Fisiere în arhivă (1):

  • Marketingul in radio - studiu de caz privind comportamentul consumatorului de Radio Romania Cultural.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!