Măsurarea activității musculare

Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Electronica medicala reprezinta o parte a inginerie electronice care se aplica in domeniul medical pentru diagnosticarea si tratarea unor afectiuni.
Electronica medicala are rolul de a integra principiile fizici,chimiei,matematici precum si cele ingineresti pentru a putea studia in domeniul medical.
Bioingineria realizeaza notiuni generale,fundamentale de la nivelul molecular pana la nivelul sistematic,pentru a putea extinde noi procese biologice,materiale pentru prevenirea bolilor diagnosticare si tratarea lor.
In diagnosticare, aparatura electronica ofera informatii generale sau dedicate despre starea pacientilor, cu ajutorul acestor informatii medicul poate examina starea de sanatate sau de boala. In unele cazuri aparatura este capabila sa evalueze datele, procurand direct diagnosticul. 
In tratament, aparatura electronica actioneaza printr-un transfer de energie de diverse tipuri asupra pacientului, sau contribuie la alte procese in scopuri terapeutice. 
Toate organismele vii pot fi privite ca generatoare de camp electromagnetic,existand posibilitatea de a culege biosemnale electrice cu ajutorul unor componente adecvate.Tehnica prin care se culege si reda un semnal electric de pe suprafata sau din interiorul corpului se numeste electrografica,iar forma de unda rezultata poarta numele de electrograma.
Simplitatea transformarii in semnal electric a marimilor ce caracterizeaza fenomene chimice,mecanice,optice,termice,optice etc. , cat si datorita faptului ca acestea in etapele de procesare(captare,amplificare,filtrare,prelucare, memorare, transmitere) a biosemnalului optimal ,justifica tendinta si utilizare a biosenzorilor electrici.
Succesiunea discrete sau continua a valorilor unei marimi de masurat in corpul uman generata spontan sau provocata se numeste biosemnal electric.Un biosemnal electric are rolul de a culege informatii asupra desfasurari si existentei unor evenimente,procese,manifestari normale si patologice ale organismului.Unitatea elementara a celulei vii o reprezinta celula.Celulele compun corpul uman.Celulele pot fi in organism libere intr-un mediu lichid(celulele sanguine,spermatozoizi,etc.) sau associate in tesuturi.
Principalele componente din care este alcatuita celula sunt urmatoarele:
Membrana-componenta esentiala in ceea ce priveste activitatea electrica celulei
Citoplasma
Nucleu
Consecintele electrice caracteristice organismului se manifesta din propietatile celulare fundamentale si anume:
Potential de repaus celular
Potential de actiune
Potentialul de repaus celular 
Activitatea unei celule la nivelul membranei celulare prin schimburile de ioni(ioni de potasiu K,de sodiu Na,calciu Ca,magneziu Mg,clor Cl etc.) poate fi analizata intre celula , dar si prin concentratiile de ioni din exteriorul si interiorul celulei. Membrana celulara are rolul de a se comporta ca o pompa de ioni catre si dinspre celula,posedand un caracter selectiv,altfel potentialul s-ar egala.
Cu ajutorul formulei lui Nerst se defineste potentialul electric:
(V=6,16lgCint)/Cext [m/V] 
Relatia lui Nerst are rolul de a stabili cantitativ potentialul electric ce se manifesta de o parte si de cealalta parte a membranei cu atribute selective fata de ioni.Potentialul de repaus variaza pentru diferite celule in limite destul de largi (40mV-110mV).
Potentialul de actiune al celulei
Caracteristicile membranei si permeabilitatea ei se modifica atunci cand celula este stimulata din punct de vedere mecanic,electric,chimic,termic etc. .Potentialul de actiune poate avea efecte electrice in apropierea celulei.
Ca urmare a depolarizari prin stimulare a potentialelor de actiune are consecinte doar la anumite tipuri de de celule: neuron,fibra nervoasa , fibra musculara ,celula glandulara si receptori de stimuli fizici sau chimici. 
Introducand in celula un electrod metalic de dimensiuni mici se poate masura potentialul de actiune al celulei.
Organele, tesuturile si celulele exprima o activitate electrica in general periodica.Activitatea electrica a unui organ se poate analiza cu ajutorul unor aparate electronice care prelucreaza biosemnalele electrice cu ajutorul unor electrozi.
In continuare se va prezenta cateva exemple care pot fi prelucrate cu ajutorul unor echipamente specializate:
Electrocardiograma (EKG)
Electrocefalograma (EEG)
Electromiograma (EMG)
Electroretinograma (ERG)


Fisiere în arhivă (4):

  • CAP1.docx
  • CAP2.docx
  • CAP3.docx
  • CAPITOL 4.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!