Masuri de Prevenirea si Combaterea Somajului

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
1. Somajul - fenomen social 
2. Politici sociale privind somerii . 
3. Strategia Europeana pentru Ocupare - Fondul Social European .
4. Munca-Suport al pietei muncii. 
CAPITOLUL II PIATA FORTEI DE MUNCA 
2.1. Concepte privind piata muncii . 
2.2. Actiunea statului pe piata muncii si in relatiile de munca.
2.3. Stimularea dezvoltarii economice. 
2.4. Institutii si responsabilitati in aplicarea legii
2.4.1. Ministerul Muncii , Familiei si Protectiei Sociale
2.4.2. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
2.4.3. Comisia Nationala de Promovare a Ocuparii Fortei de Munca
CAPITOLUL III MASURI PENTRU PREVENIREA SOMAJULUI 
3.1. Subventii acordate angajatorilor pentru programe de formare profesional. 
3.2. Servicii de preconcediere. 
CAPITOLUL IV MASURI PENTRU STIMULAREA OCUPARII FORTEI DE MUNCA 
4.1. Servicii specializate. 
4.2. Cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca
4.2.1. Informarea si consilierea profesionala
4.2.2. Medierea muncii
4.2.3. Formarea profesionala
4.3. Stimularea angajatilor pentru incadrarea in munca a somerilor
4.3.1. Stimularea locurilor de munca
4.3.1.1. Angajarea temporara a fortei de munca
4.3.1.2. Angajarea absolventilor
4.3.1.3. Angajarea persoanelor peste 45 de ani, a persoanelor sustinatori unici ai familiilor monoparentale 
4.3.2. Acordarea de credite in conditii avantajoase sau fonduri nerambursabile
4.3.3. Facilitati acordate angajatilor. 
CAPITOLUL V NOILE DEZVOLTARI ALE STRATEGIEI EUROPENE PENTRU OCUPARE 
5.1. Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013
5.2. POS DRU Axa Prioritara 5. Promovarea masurilor active de ocupare
5.3. Ajutorul de stat si ajutorul de minimis
5.4. Schema de ajutor de stat pentru ocuparea fortei de munca denumita ,,Bani pentru completarea echipei Axa Prioritara 5. ,,Promovarea masurilor active de ocupare '' 
Domeniul Major de Interventie 5.1. ,, Dezvoltarea si implementarea masurilor de ocupare ''. 
CONCLUZII . 
BIBLIOGRAFIE .


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
INTRODUCERE
1. Somajul -fenomen social
Fiind un fenomen care afecteaza in diferite proportii , toate tarile , prin nivelul , structura , durata si consecintele sale , somajul s-a impus atentiei guvernelor si fortelor sociale, devenind o preocupare generala . Pe termen scurt , obiectivul major al tuturor acestora il formeaza atenuarea exacerbarii consecintelor sale , iar pe termen mediu si lung obiectivul consta in diminuarea sau chiar reabsorbirea resurselor de munca aflate in stare de somaj. Numeroasele aspecte independente , prin natura lor vizeaza atat firmele cat si societatea , atat pe cei care lucreaza ca si pe someri.Toate acestea formeaza obiectul unor reglementari sau orientari care , in totalitatea lor , sunt cunoscute ca politici sau masuri pentru combaterea somajului.
Somajul este un fenomen foarte complex a carui geneza a facut obiectul unor cercetari relevante inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea . Somajul a fost si continua sa fie definit in diferite moduri .
Forta de munca reprezinta in contextual economiei de piata , un bun care se comercializeaza , in mod liber pe o anumita piata, denumita piata fortei de munca (sau mai pe scurt , piata muncii ). Din acest punct de vedere ,somajul reprezinta excedentul de oferta de forta de munca fata de cererea de forta de munca .
O alta definitie foarte cunoscuta a somajului este data de Biroul International al Muncii- organizatie cuprinsa in Sistemul Natiunilor Unite , care elaboreaza statistici , studii si analize pe baza informatiilor primite de la tarile membre si care are ca scop o mai buna fundamentare a deciziilor luate pentru combaterea somajului. Conform definitiei acesteia este somer : orice persoana care a implinit 15 ani , este apt de munca ,este disponibil pentru o munca salariata sau nesalariata , nu munceste si cauta un loc de munca.
Desi este acceptat faptul ca exista somaj , acest lucru nu inseamna ca se exclude definitiv existenta unui echilibru pe piata fortei de munca (starea de ocupare ) deplina 
2. Politici sociale privind somerii
Prin protectie sociala intelegem ,,ansamblul de masuri publice" luate de societate in scopul de a proteja membrii sai impotriva problemelor economice si sociale care putea fi cauzate de pierderea sau reducerea substantiala a veniturilor din cauza somajului .
a) Masurile pasive sunt cele care constau in acordarea de asigurari de somaj sau alocatii pentru someri , acestea detin locul prioritar in fondurile alocate pentru combaterea somajului si sunt practicate in cele mai multe tari .
b) Masurile active sunt cele care conduc la crearea de noi locuri de munca , la reconversie profesionala sau cele prin care se ofera facilitate pentru cei care angajeaza someri.
In mod corect se considera ca pentru reducerea somajului este nevoie de cresterea masurilor active: orice marire a nivelului ajutorului de somaj va conduce , pe termen lung , la cresterea ratei somajului , pe cand crearea de noi locuri de munca si recalificarea somerilor vor conduce la absorbirea lor , la scaderea ratei somajului.Aplicarea acestor masuri active reclama transferarea de resurse banesti de la plata ajutoarelor de somaj catre directiile amintite si multe tari procedeaza la utilizarea lor. Cifrele alarmante ale somerilor in Uniunea Europeana si la nivel global , ca si rata ridicata a somajului in multe tari au impus recurgerea la conditii mai restrictive pentru acordarea dreptului la asigurarea de somaj , cum ar fi : 
-reducerea nivelului asigurarii si perioadei de acordare;
-conditionarea primirii alocatiei de o perioada minima de cotizare; 
-incadrarea platii ajutoarelor doar in fondurile create pe baza cotizatiilor (Germania , Franta , Spania).
In cazul in care este nevoie de completare a acestor fonduri se utilizeaza resurse de la buget care ar putea fi recuperate ulterior din viitoarele cotizatii sau vor ramane ca subventii , reflectand interventia statului in aceasta directie (Olanda ,Danemarca , Suedia , Italia ).
Problematica ocuparii fortei de munca reprezinta o prioritate pentru Uniunea Europeana si o componenta a modelului social European. Strategia Europeana (SEO) vizeaza reducerea sistemului de acordare a ajutoarelor pentru someri in sensul incurajarii cautarii active a unui loc de munca si prevenirii riscului somajului, politicile active sunt indreptate spre crearea de noi locuri de munca ,spre dezvoltarea spiritului antreprenorial ,spre educarea si formarea profesionala pe parcursul intregii vieti pentru imbogatirea cunostintelor , componentelor si aptitudinilor tuturor indivizilor .
In Romania , protectia sociala a somerilor se realizeaza cu ajutorul bugetului asigurarilor de somaj . De asemenea , in scopuul protectiei persoanelor aflate in somaj actioneaza o serie de organizatii nonguvernamentale care desfasoara programe cu finantare interna ,externa sau mixta , vizand imbunatatirea conditiilor de viata ale somerilor.
Legislatia actuala in domeniul somajului reglementeaza o arie mai larga de probleme si obiective cum sunt : prevenirea somajului si combaterea efectelor sociale ale acestuia (prin servicii de preconcediere ), incadrarea si reincadrarea in munca a persoanelor in cautarea unui loc de munca , stimularea ocuparii fortei de munca si protectia persoanelor in cadrul asigurarilor de somaj.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masuri de Prevenirea si Combaterea Somajului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!