Materii Prime si Auxiliare Folosite in Panificatie

Extras din licenta Cum descarc?

Inca din cele mai vechi timpuri, painea a constituit partea principala din hrana oricarei persoane.
Painea este unul dintre cele mai necesare alimente, dintre cele mai hranitoare si cautate, putine sunt regiunile de pe Glob in care painea sa nu fie cunoscuta. Astazi painea a devenit un aliment atat de obisnuit, incat atunci cand se taie o bucatica de paine, nimeni nu-si pune intrebari in legatura cu istoria ei, cu procesul ei de fabricatie.
Un mare invatat rus K.A.Timiriazev spunea: "Se stie ca de multe ori noi nu acordam nici o atentie celor mai remarcabile lucruri, numai prin faptul ca ele sunt prea obisnuite. Oare multora le-a venit in gand ca o felie de paine de grau, coapta bine, este una dintre cele mai marete inventii omenesti".
Intr-adevar bucata de paine este o inventie minunata si de mare pret a geniului uman. 
Istoricii, economistii si alti oameni de stiinta, cercetand documentele vechi si istoria popoarelor, au aratat ce ingrozitor sufereau oamenii de foame. Au fost vremuri cand oamenii, fiind lipsiti de bucata de paine, ajungeau sa se hraneasca cu buruieni si ierburi, cu coji de copaci. 
Painea pe care o consumam noi astazi are o ,, poveste lunga". Povestea este lunga pentru ca incepe cu materia prima din care se fabrica painea, graul, se continua cu felul in care se preface graul in faina, adica cu macinatul si se sfarseste cu panificatia sau modul de preparare al painii. ,,Povestea painii" ne arata totodata cum omul, prin istetimea mintii lui si prin puterea bratelor sale, a ajuns ca, din cea mai adanca stare de salbaticie - cand se hranea cu radacini, cu fructe si cu carne cruda - sa se hraneasca cu paine gustoasa, pregatita cu cele mai moderne instalatii.
Savantul rus Vavilov a fost cel care a studiat indelung agricultura antica si totodata primul care a stabilit originile si evolutia graului dar si fazele prin care acesta a trecut pana s-a ajuns la fabricarea ,,adevaratei paini".
Este interesant de prezentat evolutia painii de-a lungul celor patru mari perioade istorice:
- Perioada antichitatii (8000 I.C - 600 D.C);
- Perioada medievala (1066 - 1666);
- Perioada industriala (1700 - 1887);
- Perioada moderna (secolul 20 si 21).
1.1.1. Perioada antichitatii
Cerealele au fost pentru prima data cultivate in Orientul Mijlociu, cu peste 10000 de ani in urma. Graul si orezul erau probabil cele mai raspandite, acestea furnizand aproximativ 40% din hrana omenirii.
Antropologii presupun ca oamenii primitivi infometati faceau stocuri de cereale ca sursa de alimente. Cand se umezeau, germinau si ulterior oamenii au aflat ca daca le planteaza pot obtine mai multe seminte.
Acesta este momentul cand a inceput civilizatia. Oamenii si-au gasit si alte preocupari pe langa vanatoare, pescuit sau strangerea cirezilor.
La inceputul acelei perioade (8000I.C) bobul de grau era strivit cu mana, folosindu-se pisalogul si piulita. In Egipt se folosea o simpla piatra de macinat. Toata painea care se facea era nedospita, nu existau agenti de crestere sau afanare, se folosea in schimb o larga varietate de grane.
Mai tarziu (5000-3700 I.C), egiptenii au dezvoltat mecanisme explicite de produs grane pe malurile fertile ale Nilului. In scurt timp, cultivarea granelor a devenit un procedeu comun care s-a imprastiat de-a lungul Balcanilor, pana in Europa, fiind de asemenea practicat si in Britania.
In anii 3000 I.C au fost cultivate si alte varietati de grane, egiptenii au dezvoltat tehnici de coacere a painii si de producere a berii. In cadrul climatului cald al Egiptului au fost testate drojdii salbatice pe fainuri din grane mixte. In aceasta perioada, egiptenii au inventat cuptorul inchis, iar painea a capatat o semnificatie religioasa, platindu-se tribut Zeului Osiris (Zeul Granelor), fiind folosita ca moneda curenta (lucratorii care au construit piramidele au fost platiti in paine).
In anii 2300 I.C, pentru prima oara a fost semnalata cultivarea de grane in India de-a lungul vaii Indus.
In anii 1500 I.C pentru prima oara a fost notata folosirea cailor in procesul de cultivare a granelor (pentru prima data a fost folosit plugul de otel tractat de cai).
In jurul anilor 1000 I.C Imperiul Roman a devenit puternic, iar painea pe baza de drojdie a devenit populara. 
In jurul anilor 500 a fost inventata prima moara (o roata mobila de stanca se invartea in jurul alteia fixe, in miscarea sa strivind granele). Aceasta inventie sta la baza moraritului modern si inca reprezinta unul din modurile, ce-i drept destul de rare, in care faina este produsa in zilele noastre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Materii Prime si Auxiliare Folosite in Panificatie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!