Medicamente utilizate în ORL

Cuprins licență

CAPITOLUL 1 . 4
Introducere 4
1. Fiziologia aparatului ORL 6
1.1 Fiziologia faringelui ... 6
1.2 Fiziologia laringelui 7
1.3 Fiziologia urechii 9
1.4 Afectiunile ORL ... 17
CAPITOLUL 2 ... 22
2. Congestia nazala . 22
2.1 Rinofug . 23
2.2 Vibrocil . 26
2.3 Strepsils - faringe .. 30
2.4 Voseptol V faringe 37
2.5 Olynth ... 39
CAPITOLUL 3 ... 42
3. Medicatia laringelui 42
3.1 Hexoraletten N .. 42
3.1 Oropivalone Bacitracina ... 44
3.1 Tantum verde 45
CAPITOLUL 4 ... 48
4. Medicatia urechii 48
4.1 Otipax .. 48
4.2 Boramid (Otalgin) 50
4.3 Solutie auriculara cu cloramfenicol si fluocinolon .. 52
Bibliografie . 53


Extras din licență

CAPITOLUL 1
Introducere
Importanta aparatului ORL
Aparatul ORL are o deosebita importanta in fiziologia si anatomia omului.
Oto-rino-laringologia este specialitatea care se ocupa de patologia malformativa, traumatica, inflamatorie, ce intereseaza urechea, nasul si sinusurile, cavitatea bucala, faringele, laringele, trahaeea si esofagul.
Farmacologia este ramura biologiei care se ocupa cu studiul medicamentelor, incluzand toate preocuparile care privesc medicamentul: origine, compozitie, proprietati fizico-chimice, modalitati de actiune, patruderea in organism, metabolizare, eliminare, intrebuintari in practica medicala si cai de administrare. Denumirea de ,,farmacologie" provine de la cuvintele grecesti farmacon (medicament) si logos (studiu, stiinta).
Medicamentul este orice produs (substanta, drog sau produs biologic) care influenteaza substanta vie. In sens medical, prin medicament se intelege produsul folosit in terapie in scopul de a preveni, de a ameliora sau vindeca o boala. In notiunea de medicament se includ si substantele folosite in scop diagnostic (de exemplu: substante radioopace intrebuintate pentru examenele paraclinice).
Activitatea de cercetare si de producere a unor noi clase de substante medicamentoase cunoaste astazi un ritm deosebit de intens.
Numarul imens de substante medicamentoase realizate depaseste cu mult posibilitatile de retinere si de cunoastere a tuturor produselor existente. Din aceste motive, preocuparea de baza a personalului sanitar trebuie indreptata, in mod permanent, spre cunoasterea medicamentelor de valoare sigura si larg folosite in tratamentele moderne. Se intelege ca pentru
realizarea acestui deziderat, o pondere deosebita o are farmacologia chimica, disciplina care trebuie sa puna la indemana cunostintele de specialitate necesare oricarui cadru sanitar, antrenat in ingrijirea bolnavului.
Data fiind valoarea problemelor pe care le abordeaza, farmacologia moderna poseda numeroase domenii, care au devenit adevarate discipline, fiecare cu importanta sa practica si teoretica, fara a exista o delimitare precisa a teritoriilor lor. Farmacodinamia studiaza actiunea medicamentului exercitata asupra organismului sanatos sau bolnav.
Prin metodele farmacodinamice se determina experimental: absorbtia medicamentului, metabolismul si eliminarea lui, mecanismele de actiune si modificarile obiective sau subiective determinate de acesta asupra organismului sanatos sau bolnav.
In cadrul farmacodinamiei este corect sa se diferentieze doua feluri de calitati:
a) Farmacodinamia experimentala cerceteaza medicamentul pe diferite animale de laborator (normale sau imbunatatite experimental), pentru a determina actiunea, toxicitatea, metabolizarea si eliminarea medicamentului. Datele obtinute prin metodele experimentale furnizeaza unele indicii asupra valorii clinice si asupra dozajului medicamentului, pentru folosirea ulterioara in terapia umana.
b) Farmacodinamia clinica se ocupa cu efectele medicamentelor asupra omului, urmarind atat valoarea terapeutica a acestora cat si eventualele reactii adverse (efecte toxice sau alergice). Este un domeniu de activitate al farmacologiei, de aparitie recenta, insa de valoare cu totul deosebita, intrucat folosirea clinica a medicamentului ridica probleme deosebite de constiinta si corectitudine profesionala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Medicamente utilizate in ORL.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. AL. DUMINICA MOISESCU, E. TOMA: Farmacologia clinica, Ed. Medicala
2. DR. AVACUM TATIANA, FARM. DR. AVRAM LIVIU, DR. BALAN STEFAN, FARM. DR. BOJOR OVIDIU, DR. BULANDRA RADU, DR. CARUNTU VERONICA: Produse Farmaceutice Romanesti, Ed. Medicala -  Bucuresti 1970
3. PROF. DR. DUMITRU DOBRESCU, PROF. DR. EMANOIL MANOLESCU, FARM. PRIMAR VICTORIA SUBTIRICA: Memomed 2000, Ed. Minesan -  Bucuresti
4. V. STANESCU, E. SAVAPOL: Incompatibilitati medicamentoase, Ed. Medicala
5. PROF. UNIV. DR. DAN GEORGESCU: Produse farmaceutice, Ed. Nationala -  1999


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!