Medicina Legala - Studiul Mortii Neviolente in Cazuistica Medicino-Legala

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I
1. Notiuni introductive
1.1. Scurt istoric.pag.1
1.2. Definitia mortii si a vietii.pag.3
1.3. Etapele mortii.pag.3
1.3.1. Agonia (,,viata redusa") .pag.3
1.3.2 Preagonia.pag.4
1.3.3. Moartea clinica (moartea relativa) .pag.5
1.3.4 Moartea cerebral.pag.6
1.3.5. Moartea biologica (moartea reala sau definitiva) .pag.6
1.4 Semnele mortii.pag.7
1.4.1. Semnele negative de viata.pag.8
1.4.2. Semnele pozitive de moarte.pag.8
1.4.3. Semnele pozitive tardive de moarte.pag.11
Capitolul II 
Clasificarea medico-legala a mortii. Felul mortii.
2.1. Moartea neviolenta.pag.14
2.2. Moartea violent.pag.15
2.3. Moartea suspecta de a fi violent.pag.16
2.4 Moartea suspecta.pag.16
2.5 Moartea subita.pag.17
Capitolul III
Constatarea medico-legala si expertiza medico-legala
3.1. Introducere.pag.22
3.2. Notiuni privind constatarea medico-legala si expertiza medico-legala.pag.24
3.3.Procedura de efectuare a constatarilor medico-legale.pag.25
3.4.Expertiza medico-legala.pag.30
3.5.Procedura expertizei.pag.32
3.6. Valoarea probatorie a constatarilor medico-legale si a raportului de expertiza.pag.34
Capitolul IV
4.1.Rolul medicinei legale in probatiunea mortilor neviolente.pag.37
4.2.Consideratii privind pozitia si atributiile expertilor desemnati de parti.pag.43
Capitolul V
Studiu de caz: Raportul deceselor de cauza violent/neviolenta in cadrul autopsiilor medico-legale. .pag.47
Capitolul VI
Concluzii.pag.51
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
1. Notiuni introductive
1.1. Scurt istoric
Inca de la debutul invatamantului superior medical, medicina legala s-a aflat printre disciplinele obligatorii incluse in programa de invatamant. Astfel, in anul 1856, cand a fost infiintata de catre Carol Davila ,,scoala de Chirurgie" de la Mihai Voda, cu o durata a studiilor de 4 ani, medicina legala si toxicologia erau incluse in semestrul de vara al anului IV.
In anul urmator, 1857, ,,scoala de Chirurgie" se transforma in ,,scoala Nationala de Medicina si Farmacie" cu o durata de 8 ani, in care medicina legala se preda in anul VI, in semestrul de vara. Primul profesor de medicina legala si toxicologie a fost Gh. Atanasovici (1822-1892), numit in anul 1862 si medic legist al capitalei, in conformitate cu ,,Instructiunile pentru medicul legist al capitalei Bucuresti" (art.3 -,,medicul legist al capitalei este totodata membru al Consiliului Medical Superior si profesor de medicina legala la scoala Nationala de Medicina", publicate in Monitorul Medical; din anul 1865 si pana in anul 1897), aceasta prevedere legala nu a mai fost respectata.
In anul 1879 a fost numit profesor de medicina legala (si de psihiatrie) Alex Sutzu (1837-1919), care a solicitat Ministerului Justitiei sa-l oblige pe medicul legist al capitalei sa accepte ca studentii in medicina sa participe la autopsiile medico-legale.
Personalitatea marcanta care a reorganizat activitatea si a modernizat institutia medico-legala este prof. Mina Minovici (1858-1933), numit in postul de medic legist al capitalei in anul 1890 si suplinitor al postului de profesor de medicina legala la Facultatea de Medicina din Bucuresti in anul 1897 (in anul 1899 este numit profesor titular); anul 1897 reprezinta anul in care s-a revenit la principiul stabilit in anul 1862, conform caruia, profesorul de medicina legala trebuie sa detina si postul de medic legist al capitalei. Pentru meritele deosebite obtinute in intreaga sa activitate stiintifica (autor printre altele al Tratatului complet de medicina legala - premiat de Academia Romana) si profesionala, considerat pe drept cuvant fondatorul medicinei legale romanesti, printr-un decret publicat in M.O. din 1925 numele prof. Mina Minovici este adaugat titulaturii Institutului medico-legal, pe care l-a condus in perioada 1892-1932.
Dintre cei 9 copii care au trait (6 baieti si 3 fete din totalul celor 13) ai familiei Minovici inca doi vor fi implicati in activitatea de medicina legala si anume Nicolae Minovici (1868-1941) si Stefan Minovici (1867-1935).
Nicolae Minovici a organizat si a dezvoltat stiinta care, mai tarziu, avea sa fie denumita criminalistica, a efectuat experiente pe propria persoana legate de spanzurare, a infiintat Azilul de noapte, Societatea de Salvare (1906) cu anexele ei, Spitalul de Urgenta Bucuresti (1934); in anul 1919 a devenit profesor de medicina legala si a condus Institutul medico-legal in perioada 1932-1938. Dintre lucrarile publicate de prof. N. Minovici mentionam: ,,Studiu asupra spanzurarii", ,,Manual tehnic de medicina legala", ,,Tehnica autopsiei medico-legale" (in colaborare cu dr. M. Kernach), ,,Osteologie medico-legala."
Stefan Minovici, licentiat in stiintele fizico-chimice (1893), seful catedrei de chimie organica de la Facultatea de stiinte Bucuresti (1924), autor al ,,Manualului tehnic si practic de chimie analitica", a contribuit la formarea ,,Facultatii de farmacie Bucuresti", a ,,Societatii de chimie din Romania", a ,,Institutului de chimie teoretica al Universitatii din Bucuresti" si a ,,Asociatiei generale a corpului farmaceutic din Romania", considerate pe drept cuvant ctitoriile sale.
Activitatea prof.st. Minovici s-a manifestat in domeniul chimiei analitice, organice, biologice si legale punand bazele toxicologiei medico-judiciare (in anul 1912 publica primul manual de toxicologie din tara noastra). Trebuie precizat ca Stefan Minovici s-a remarcat si ca specialist in depistarea falsurilor in inscrisuri, de bancnote, introducand metoda luminii electrice intense pentru a diferentia cernelurile suprapuse si construind un aparat fotografic pentru evidentierea acestora; in anul 1900 a publicat lucrarea ,,Falsurile in inscrisuri si fotografia in serviciul justitiei", iar in anul 1934 infiinteaza ,,Societatea romana de grafologie." Din anul 1894 si pana in 1911 a condus laboratorul de chimie organica (toxicologie) din cadrul Institutului medico-legal, pe care l-a reorganizat si modernizat.
Prin intreaga lor activitate, fratii Minovici si-au inscris numele in randul celor mai importante personalitati ale stiintei romanesti si in mod particular, in panoplia medicinei legale.
Medicina legala este o disciplina medicala care isi pune cunostintele sale in slujba justitiei, ori de cate ori pentru lamurirea unei cause judiciare sunt necesare anumite precizari cu caracter medico-biologic. 
Numita si medicina juridica, aceasta disciplina complexa, preo-cupata de realitatea biologica-umana, obiectiva, respectiv medicina legala s-a nascut din nevoia de justitie a fiintei umane, entitate bio-psiho-socio-spirituala unica si irepetabila.
Desi o definitie care sa cuprinda intreaga gama a preocuparilor caracteristice acestui domeniu de activitate socio-profesionala este dificil de conturat, totusi, pentru a putea reliefa rolul acestei discipline in constelatia materiilor specifice invatamantului juridic, consideram ca medicina legala este o disciplina medicala de sinteza, situata la granita dintre stiintele medico-biologice (in general, concrete) si cele socio-juridice (de regula, abstracte), ce are drept scop sprijinirea competenta a justitiei ori de cate ori pentru lamurirea unei cauze judiciare sunt necesare (anumite) precizari cu caracter bio-medical.
Apare cu totul si cu totul surprinzator faptul ca, in mod aleatoriu, fara un fundament motivational solid, medicina legala este considerata o disciplina conexa in cadrul invatamantului juridic, in pofida realitatii care i-ar oferi loc intre materiile fundamentale.


Fisiere in arhiva (3):

  • Medicina Legala - Studiul Mortii Neviolente in Cazuistica Medicino-Legala
    • COPERTA.doc
    • Cuprinsul lucrarii.doc
    • Medicina Legala - Studiul Mortii Neviolente in Cazuistica Medicino-Legala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!