Lucrari de Licenta pentru Medicina Veterinara

doc

Supravegherea Nutritionala

SUPRAVEGHEREA NUTRITIONAL-METABOLICA A ANIMALELOR I. INTRODUCERE IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE IN CRESTEREA SI APARAREA SANATATII ANIMALELOR Conceptul de ,,supraveghere nutritionl-metabolica" s-a impus ca o necesitate in urma extinderii sistemelor moderne de crestere si exploatare intensiva cu tot ansamblul de urmari benefice, dar si malefice ale acestora. In aceste conditii factorii nosogeni nutritional-metabolici pot deveni prepon!derenti, deoarece exploatarea excesiva, necompensata prin asigurarea unei alimentatii corespunzatoare, duce la dezechilibre extre... vezi detalii

doc

Observatii privind Influenta Prelucrarii Finale asupra Calitatii Carcaselor de Pasare

PARTEA I DATE BIBLIOGRAFICE PRIVIND INFLUENTA PRELUCRARII FINALE ASUPRA CALITATII CARCASELOR DE PASARE INTRODUCERE Dupa anul 2000, Parlamentul, Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, au inceput sa acorde o atentie deosebita privind calitatea alimentelor si protectiei consumatorului, promulgand acte normative mult mai severe care sa protejeze consumatorul final. Anual, se emite prin ordin ,,Programul actiunilor de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de la animal la om", ela... vezi detalii

doc

Afectiuni Ovariene si Influenta Acestora asupra Parametrilor de Reproductie la Vaci

Introducere Reproductia este o insusire fundamentala a organismelor vii, iar perturbarea acesteia este produsa de o serie de factori legati de nutritie, dezechilibre nutritionale, furaje insalubre, toate aceste conduc la dismetabolii si disendocrinii, care la randul lor deregleaza procesele de reproductie. Taurinele asigura in cel mai inalt grad satisfacerea cerintelor omului in produse de origine animala, atat prin calitatea si calitatea carnii dar si prin productia de lapte.Din punct de vedere fiziologic, laptele este definit ca produsul de secretie a glandei mamare a femelelor mamifere... vezi detalii

doc

Fluxul Tehnologic in Procesarea Carnii de Porc

Calitatea alimentelor reprezinta un domeniu tot mai vast, alimental depasind limita de hrana pur si simplu. Carnea alaturi de alte alimente de origine animala, de exemplu laptele sau ouale este un aliment valoros. Importanta carnii in alimentatie rezida din faptul ca reprezinta o sursa concentrata de proteine cu o mare valoare biologica si care, prin aminoacizii componenti, completeaza valoarea proteinelor alimentare vegetale. Ea mai reprezinta, de asemenea, o sursa importanta de fier, zinc, si cateva vitamine ale complexului B, iar ficatul este o sursa foarte bogata in vitamina A. Termen... vezi detalii

docx

Peste

INTRODUCERE Animalele acvatice si produsele obtinute din animale acvatice reprezinta in acest moment una din sursele cele mai importante de proteina. in ultimile trei decenii, desi pescariile traditionale si-au restrans activitatea, au inceput sa prospere pe fondul unor productii constant marite fermele de peste, deci acvacultura. Acvacultura s-a dezvoltat atat de mult incat a devenit productia de alimente cu cea mai rapida crestere in lume iar aceasta va continua sa creasca si in anii ce vor urma. Pe fondul acestei explozii a acvaculturii in intreaga lume (cu exceptia tarilor ce trec pri... vezi detalii

doc

Controlul Calitatii Laptelui, Materie Prima Prelucrate in Intreprinderi Specializate

INTRODUCERE Importanta laptelui si a produselor lactate in alimentatie omului De mici, laptele este hrana de baza a noilor nascuti si a puilor de animale ajutandu-i sa se dezvolte si sa creasca. Proaspat muls, laptele animal ajuta organismul prin bonusul de vitamine si calciu. In toate scrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu mii de ani inaintea erei noastre in Europa in zona Marii Mediterane, cunosteau laptele pe care il consumau ca atare si sub forma de produse, in special branzeturi. In lucrarea sa ,,Zece mii de ani de productie de lapte"... vezi detalii

docx

Piometrul

INTRODUCERE Odata cu progresul industriei farmaceutice in domeniul medicinei veterinare, se asteapta ca si succesul tratamentelor sa fie pe masura. Din pacate exista situatii in care tratamentul medicamentos nu rezolva problema. O astfel de situatie o reprezinta complexul hiperplazie glandulo - chistica endometriala - piometru. Am ales ca tema pentru lucrarea mea de licenta acest coplex datorita importantei lui in patologia reproductiei la femele. Piometrul reprezinta o entitate frecventa, mai ales la catele si pisici, si care nu beneficiaza de metode eficiente de prevenire si de tratam... vezi detalii

doc

Aprecierea Randamentului la Sacrificare a Iepurilor de Casa

ACTUALITATEA TEMEI Cunicultura este o ramura de activitate economica indreptata spre cresterea animalelor de blana, datorita faptului ca furnizeaza produse alimentare indispensabile in hrana omului. Cresterea animalelor contribuie la dezvoltarea intregului sector al agriculturii la marirea productivitatii muncii si a eficientei economice. Cresterea animalelor deci are o contributie directa si indirecta la dezvoltarea economiei agricole. In mod direct consta in realizarea alimentelor cu valoare biologica deosebita: lapte, carne, oua; care nu se pot obtine din cultivarea plantelor. Animalele... vezi detalii

docx

Particularitatile Morfologice ale Aparatului Digestiv la Rumegatoare

INTRODUCERE De-a lungul istoriei, animalele au constituit pentru societatea omeneasca o sursa importanta si uneori exclusiva, de hrana si imbracaminte, astfel ca s-a indus deprinderea de a le studia mai atent modul de viata si obiceiurile, observatii care s-au transmis apoi din generatie in generatie.Incercari de a sistematiza aceste observatii, de a descrie si clasifica animalele intalnim inca din Antichitate. Aristotel(384-322), in lucrarea sa "Istoria animalelor", este primul care face prima clasificare a regnului animal: animale cu sange - vertebrate si animale fara sange sau... vezi detalii

doc

Epidemiologia Leucozei Enzootice Bovine

INTRODUCERE La inceputul secolului trecut, Amedeo Borell (1903), unul dintre elevii lui PASTEUR afirma ca " celula canceroasa poarta in ea un agent virulent care ii serveste drept excitant continuu pentru diviziunea sa". Putem afirma cu certitudine astazi, odata cu descoperirea virusurilor leucemogene, sarcomatogene si a unor gene localizate in celule (oncogene) ca cele afirmate corespund cu realitatea. Cresterea incidentei oncopatiilor si pierderile economice inregistrate in sectorul bovin ca si implicatiile sanitare ale acestora au impus diversificarea observatiilor clinice s... vezi detalii

Hopa sus!