Mediul de Securitate in Spatiul de Interes Strategic al Romaniei

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I: Prezentarea generala a mediului de securitate 
I.1.Mediul de securitate - prezentare, evolutii, perspective 5
I.2 Vulnerabilitati la adresa securitatii 8
CAPITOLUL II: Mediul de securitate - principalele riscuri si amenintari
II.1. Globalizarea surselor de amenintare 10
II.2 Amenintari de natura politica 12
II.3 Amenintarile sociale 14
II.4 Amenintari economice 14
II.5.Amenintari militare 15
II.6 Amenintari transfrontaliere 16
1. Terorismul international 16
2. Coruptia si economia subterana 18
3. Crima organizata, traficul de persoane, droguri si materiale strategice 18
II.7.Amenintari de natura ecologica 19
II.8.Amenintari la adresa informatiilor 20
CAPITOLUL III: Mediul de securitate in spatiul de interes strategic al Romaniei
III.1. Securitatea interna 21
III.2. Romania - vector dinamic al securitatii in regiunea Marii Negre 25
III.3.Razboiul rece pentru Marea Neagra 29
3.1. Energia 29
3.2. Factorul global rus 30
3.3. Rolul Turciei 32
3.4. Factorul Republica Moldova 32
3.5. Romania si securitatea in regiunea Marii Negre 34
3.5.1. Romania in geopolitica Marii Negre 34
3.5.2. Marea Neagra - poarta spre zona energetica S-E asiatica 35
3.5.3. Relatia Ucraina - Romania 38
III.4. Spatiul euroasiatic 41
4.1. Tabla de sah Eurasia 41
4.2. Geopolitica si strategie 43
4.3. Jucatori geostrategici si pivoti geopolitici 44
4.4. Caucazul de Sud 48
4.5. Vecinatatea imediata a Rusiei 49
4.6. Orientul Mijlociu 50
4.7. Republica Moldova 52
III.5. Strategia de securitate a Romaniei 55
5.1. Participarea Romaniei la constructia securitatii internationale 55
5.2. Strategia de securitate a Romaniei 55
5.3. Strategia de post-aderare a Romaniei: 2007-2013 56
III.6 Principalele cauze generatoare de amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei. 58
CAPITOLUL IV: Studiu de securitate - granita N.A.T.O-Marea Neagra
IV.1. Rolul Romaniei in geostrategia N.A.T.O 62
IV.2. Romania si flancul de S-E al Aliantei 65
IV.3. Concluzii 69
CONCLUZII: 71
BIBLIOGRAFIE: 75


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Mediul de securitate, amplu monitorizat, analizat si cu institutii dedicate pentru previzionarea evolutiilor acestuia, pare a fi capatat trasaturi care acum doua decade pareau derizorii si nesemnificative in influentarea acestuia. Lucrarea de fata intentioneaza prezentarea unor asemenea trasaturi, minore in aparenta, dar cu influente majore asupra mediului de securitate in spatiul de interes strategic al Romaniei, respectiv repolarizarea politica pe considerente economice, colapsul economic, ca sursa a colapsului societatilor, si ambitiile politice ale unor lideri, ca motoare generatoare de reorientare totala a politicilor traditionale ale unor state. 
Mediul de securitate a fost analizat, definit si caracterizat in mod constant, seminariile si conferintele cu aceasta tema fiind multiple, la toate nivelele (international, regional, national, dar si strategic, operativ si tactic), marea majoritate a acestora fiind finalizate cu articole sau carti tematice, frumos aranjate si cu concluzii logice, eventual cu propuneri de abordare a trasaturilor actuale ale mediului de securitate. Ceea ce lipseste cu desavarsire din modul de abordare a mediului de securitate actual este rezultatul practic al tentativelor de influentare pozitiva a acestuia, lucru pe care il consider a fi nimic altceva decat rezultatul unei superficiale analize a tendintelor de evolutie a mediului de securitate international sau lipsa unei motivari suficiente pentru evitarea situatiilor de criza a caror victime sunt, cel mai adesea, populatiile sarace si neimplicate militar ale societatilor nedezvoltate social si economic.
Interdependenta crescanda dintre state si globalizarea sunt fenomene care influenteaza atat modul de conceptualizare a securitatii cat si politica de securitate, ca ansamblu de masuri practice pentru realizarea securitatii. 
Organizatiile internationale de securitate, precum O.N.U. sau C.S.C.E. (O.S.C.E. dupa 1995) au promovat conceptul de securitate,ca aceea de" securitate colectiva", care are la baza ideea cooperarii dintre state in directia coordonarii eforturilor de securitate pentru atingerea unui scop comun: securitatea globala. Dupa sfarsitul razboiului rece, securitatea colectiva a devenit un concept cheie, inclusiv N.A.T.O. mutandu-si abordarea strategica de la ,,aparare colectiva" catre ,,securitate colectiva". 
,, Sarcina de a defini noi concepte de securitate in Estul Europei este mai complicata acum pentru ca percep provocarile la adresa securitatii ca fiind de natura interna.Majoritatea percep ca probleme de securitate deschiderea granitelor care duce foarte des la imigratie ilegala sau trafic, crima organizata, forte politienesti ineficiente si coruptie la nivel guvernamental". 
Globalizarea relatiilor economice internationale evolueaza astazi in acelasi timp cu fragmentarea si regionalizarea politicii de securitate.Indivizii si natiunile sunt astazi martorii unor eforturi de regionalizare a relatiilor politice si de securitate.In ultimul deceniu au fost vehiculate noi concepte ale securitatii internationale. 
Dintre acestea, securitatea cooperativa si securitatea comuna sunt doua dintre cele mai frecvent utilizate, completand conceptele traditionale de ,,securitate colectiva", ,,aparare colectiva" si ,,incredere reciproca". Acestea din urma se centreaza asupra teritorialitatii statului si pun in relief dimensiunea militara a (in) securitatii si amenintarii. 
In noua era a globalizarii securitatea a fost promovata de catre organizatiile multilateral cum ar fi O.N.U. sau O.S.C.E.
,,In cazul in care interesele nationale ale Romaniei vor fi amenintate sau securitatea statelor aliate va fi afectata, inclusiv prin aparitia de conflicte intre state, Armata trebuie sa fie pregatita sa actioneze atat impotriva amenintarilor conventionale, cat si a celor asimetrice, independent sau in cadrul Aliantei,,


Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul de Securitate in Spatiul de Interes Strategic al Romaniei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!