Mediul Familial

Extras din licență Cum descarc?

CAP I.:MEDIUL FAMILIAL
1.1.FAMILIA-definire
„Familia reprezinta, in orice societate o forma de comunitate umana alcatuita din cel putin doi indivizi, uniti prin legaturi de casatorie si/sau paterne, realizand,mai mult sau mai putin, latura biologica si/sau cea psiho-sociala”.(I.Mitrofan)
In general,viata desfasurata de indivizi in cadrul institutional al familiei cuprinde doua elemente esentiale: o latura biologica, constanta, ramasa in forma aproape neschimbata de-a lungul timpului si o latura sociala, vesnic schimbatoare, reprezentand morala, educatia, aspectele economice, juridice, psihosociale etc. (M.Voinea,1993)
Din punct de vedere sociologic,familia reprezinta ”exemplul tipic de grup primar” (Mendras,1987), caracterizat prin puternice relatii de tipul ”face to face”, prin asocierea intima a tuturor membrilor ei. Plecand de la aceasta definitie putem aduce in discutie o serie de tipologii. Una dintre ele face deosebirea intre „familia de origine” si „familia de procreare”. Familia de origine (consangvina) reprezinta famili in care te nasti si cresti; familia de procreare (conjugala) este aceea constituita prin propria casatorie.
Dupa gradul de cuprindere a grupului familial, familia poate fi nucleara (sot,sotie,copiii acestora) ,extinsa (care mai cuprinde si allte rude) sau cu un singur parinte, in care copii locuiesc cu un tata sau o mama, care este divortat(a), necasatorit(a) sau vaduv(a).
Dupa modul de exercitare a autoritatii, sistemele familiale pot fi: patriarhale, matriarhale sau egalitare. In sistemul patriarhal autoritatea in cadrul familiei este detinuta de barbatul cel mai in varsta (familia extinsa) sau de sot (familia nucleara). In sistemele matrarhale, autoritatea in cadrul familiei este detinuta de femeia cea mai in varsta sau de sotie. In prezent, este foarte raspandit sistemul egalitar, puterea si autoritatea fiind relativ egal distribuite intre sot si sotie (I.Mihailescu,1993).
Familia nu este probabil la fel de recunoscuta acum ca in trecut, dar ea inca reuseste sa se mentina printr-o multitudine de cai. Asa cum au existat modele vechi, asa au aparut si altele noi, pe care trebuie sa invatam sa le recunoastem, sa le sprijinim si sa le valorizam.
Familia – ca grup social de baza, unit prin legaturi de rudenie sau casatorie - este prezenta in toate societatile. In mod ideal, familia le ofera membrilor sai protectie, companie, siguranta si permite socializarea acestora. Structura familiei si nevoile acesteia variaza insa de la o societate la alta.
1.2.TIPURI DE FAMILIE
Institutul pentru familie, Vanier, a descris in 1994 urmatoarele tipuri de familie:
1 Familiile „nucleare”compuse din doi parinti si unul sau mai multi copii biologici sau adoptati, care locuiesc impreuna; cand familia nucleara a fost condusa de un barbat, ca unica persoana cu venit din casa, in anii `50 a fost considerata o familie conventionala; acum este doar una dintre tipurile prinncipale existente.
2 Familiile „extinse” compuse din parinti, copii, unchi, bunici si alte rude de sange, care locuiesc impreuna sau nu.
3 Familiile „amestecate” sau „recombinate” sau „reconstituite”, compuse din parinti care au divortat, s-au recasatorit si au format o noua familie, care include copiii din prima casatorie a unuia sau a ambilor parteneri si/sau din acesta casatorie.
4 Familii „fara copii”, reprezentate de un cuplu;
5 Familii „cu un singur parinte”, compuse dintr-un parinte - adesea o mama-cu un copil sau mai multi;
6 „cupluri care coabiteaza” si „casatorii neconentionale” - aranjamente familiale, care se aseamana altor forme, dar nu legalizeza mariajul.
Din 1972 acest institut recunoaste cuplurile cu parteneri de acelasi sex, ca familii. O cercetare a literaturii despre familie din 1990 indica faptul ca mai trebuie adaugat un alt grup de familii si anume parinti homosexuali si lesbiene (Schwartz si Scott).


Fisiere în arhivă (1):

  • Mediul Familial.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!