Metode de Estimare a Riscului

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1: Explicarea teoretica a metodelor de estimare a riscului 3
1.1 Modelul Valoarea la Risc (VaR) 7
1.1.1 VaR parametric 11
1.1.2 Metoda simularii istorice. 12
1.1.3 Simularea Monte Carlo. 14
1.2 Modelul CAPM. 16
1.3 Abaterea medie patratica 19
1.4 Modele GARCH. 19
CAPITOLUL 2:
2.1 Efectul cresterii numarului de actiuni din portofoliu, asupra riscului portofoliului 23
2.2 Indicele BETA 26
2.3 Var Analitic 27
2.4 Testulul Augmentet Dickey-Fuller 28 
2.5 Testul Jarque Bera 30
2.6. GARCH 31
BIBLIOGRAFIE 34
ANEXE 36


Extras din licenta Cum descarc?

Metode de estimare a riscului 
pentru un portofoliu de actiuni
Aspecte introductive privind riscul:
Orice companie care deruleaza proiecte majore in medii de afaceri volatile, sau orice institutie care are ca scop pastrarea unui "status-quo", aloca resurse importante pentru analiza riscurilor strategice. In linii generale, riscurile strategice sunt reprezentate de acele evenimente care pot avea un impact major asupra continuitatii si profitabilitatii unei investitii semnificative, sau pot pune in pericol continuitatea anumitor operatiuni considerate critice, sau de interes national (daca ne referim la institutii). Evaluarea corecta a impactului acestor evenimente este de o importanta fundamentala pentru indeplinirea cu succes a obiectivului propus.
Eficienta managementului riscului ofera o baza solida in luarea deciziilor in proiecte aducand beneficii cum ar fi: reducerea costurilor, consolidarea relatiilor cu stakeholderii si un mai bun management al schimbarii.
Prima de risc in finante este una dintre cele mai importante numere in finante, insa din pacate estimarea si intelegerea valorii sale s-a dovedit a fi dificil. Abordarea static de estimare ca medie simpla a valorilor istorice reprezina o metoda frecvent utilizata in practica.
Merton (1980) sugereaza estimarea primei de risc bazata pe relatia teoretica dintre randamentelor anticipate si variatia prezenta a incasarilor.
Scruggs (1998) ofera dovezi care sugereaza incapacitatea de a gasi o relatie pozitiva intre randamentul obtinut de un portofoliu si a volatilitatii pietei, care poate rezulta din lipsa de control pentru schimburile de oportunitati de investitii. 
In perioada actuala bancile comerciale si de investitii, precum si intermediarii de pe piata de capital, detin portofolii de valori mobiliare complexe a caror valori depind de variabilele exogene, precum ratele de dobanda sau cursul de schimb.
Pentru a aloca capital in cadrul unui portofoliu de investitii, a evalua solvabilitatea si a masura profitabilitatea managerii de risc si autoritatile de reglementare cuantifica impactul si probabilitatea unor posibile modificari in valoarea portofoliului. Acest process reprezinta in fapt "masurarea riscurilor de piata".
Gestionarea eficienta a riscurilor ofera o baza solida pentru luarea deciziilor in proiecte, aducand beneficii importante. Atat timp cat criza financiara si economica este prezenta la nivel global si concurenta de pe piata este mai mare si mai agresiva, interesul de gestionare a riscurilor de proiect este in crestere.
Chapman si Ward (2002) identifica o multime de limitari si erori care apar in gestionarea riscurilor in proiecte, chiar daca managerul de proiect are experienta considerabila in gestionarea lor. Principalele deficiente gasite de Chapman si Ward sunt urmatoarele: activitatile initiale pentru gestionarea riscurilor sunt detaliate prea mult, iar legaturile intre elementele proiectelor nu sunt prezentate intr-un mod echilibrat, identificarea riscului nu reuseste sa asigure o structura buna a surselor de incertitudine si sa identifice legaturi semnificative si interdependente intre problemele, estimarile riscului sunt extrem de dependente de ipotezele domeniul de aplicare a proiectului si nu pe si pe alt tip de ipoteze, estimarile asupra riscurilor sunt costisitoare, dar nu si eficiente din punct de vedere al costurilor; evaluarea riscului nu reuseste sa combine in mod corespunzator diferite surse de incertitudine, datorita impementarii slabve a planului de proiect si a lipsei dependentelor cruciale. Majoritatea acestor limitari sunt legate de integrarea proceselor managementului de risc cu fiecare dintre aceste procese si cu procesele managementului de proiect.
Riscul de piata este definit de catre urmatoarele component: riscul de capital, riscul ratei de dobanda, riscul valutar si riscul de modificare a preturilor materiilor prime.
Conform ghidului Risk Management - A practical guide (1999), in plus fata de riscul de piata, pretul instrumentelor financiare mai poate fi influentat de : 
- Riscul de diferenta ( spread risk) = pierderea potential cauzata de modificarile spread-urilor intre doua intrumente. (ex. Obligatiuni corporative vs. obligatiuni guvernamentale);
- Riscul de baza ( Basis risk) = pierderea potential, datorata diferentelor de preturi intre instrumente echivalente, cum ar fi contractile futures, obligatiuni si swaps. Portofoliile de hedging sunt expuse la riscul de baza;
- Riscul specific( Specific risk) = riscul specific al emitentului;
- Riscul volatilitatii ( Volatility risck) = pierderea potential a unui portofoliu datorita fluctuatiilor de volatilitate. In general portofoliile care contin pozitii short pe optiuni isi diminueaza valoarea daca volatilitatea activului suport creste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Estimare a Riscului.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!