Metode de Evidenta Analitica a Cheltuielilor de Productie si de Calculatie a Costurilor Partiale - Metoda Direct - Costing

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE - 3 -
CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE PRIVIND COSTURILE - 5 -
1.1 Delimitari privind consumatiunile, cheltuielile de productie si costurile - 5 -
1.2 Costul de productie - categorie economica de baza in economia de piata - 8 -
1.3 Clasificarea costurilor productiei - 11 -
CAPITOLUL II UTILIZAREA METODEI DIRECT - COSTING LA S.C. EUROCONF S.A. PIATRA NEAMT - 16 -
2.1 Prezentarea S.C. Euroconf S.A. Piatra Neamt - 16 -
2.2 Organizarea compartimentului financiar-contabil la S.C. Euroconf S.A. - 22 -
2.3 Surse de informare pentru calcularea costurilor - 24 -
2.4 Notiuni generale despre metodele de calculatie a costurilor - 25 -
2.4.1 Factorii care determina alegerea metodei de calculatie a costurilor - 27 -
2.4.2 Etapele calculatiei costurilor si caracteristicile acestora - 30 -
2.4.3 Metode de evidenta analitica a cheltuielilor de productie si de calculatie a costurilor partiale - 31 -
2.5 Particularitatile metodei direct - costing - 32 -
2.6 Variante ale metodei direct - costing - 34 -
2.7 Indicatori specifici metodei costurilor variabile sau direct - costing - 35 -
2.8 Aplicarea metodei direct-costing in cadrul S.C. Euroconf S.R.L. Piatra Neamt - 37 -
CONCLUZII - 39 -
Bibliografie - 41 -


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
"Asa cum orice legenda contine in parte un dram de adevar, si in istoria contabilitatii isi poate gasi locul un strop de legenda." 
Contabilitatea este o stiinta constituita, deoarece lucreaza cu un vocabular specific, are o metoda proprie, principii si legitati proprii care guverneaza grupul de fapte si fenomene investigate. 
"Contabilitatea, ca activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor juridice si fizice, trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori." 
Sistemul contabil reprezinta ansamblul normelor, principiilor, mijloacelor, tehnicilor si procedeelor care permite procesarea coerenta a tranzactiilor economico-financiare dintr-un spatiu economic determinat si care sunt exprimate valoric.
Sistemul de contabilitate poate fi clasificat din mai multe puncte de vedere, surprinzandu-l pe cel legat de modul de organizare al conturilor: sistemul de contabilitate cu un singur circuit (monist) si sistemul de contabilitate cu dublu circuit (dualist). La baza delimitarii acestora stau cele mai marcante si mai influente culturi contabile din lume: europeana si anglo-saxona. 
Organizarea contabilitatii in tara noastra in doua circuite s-a efectuat din cauza ca sistemul economiei de piata se caracterizeaza sau ar trebui sa se caracterizeze prin transparenta, ceea ce presupune accesul la informatiile financiar-contabile a tuturor utilizatorilor interesati, apoi, economia de piata este o economie concurentiala, adica legata de secretul afacerilor, care sa protejeze o intreprindere in competitie cu celelalte intreprinderi . 
Caracteristica principala a sistemului contabil dualist care se desprinde este ca face diferentierea clara intre informatiile ce pot fi date publicitatii de cele confidentiale.
Dualismul reprezinta conceptia care considera drept principii ale existentei doua elemente diferite si ireductibile. Potrivit acestei abordari, sistemul de contabilitate cuprinde doua componente: 
- contabilitatea financiara sau generala;
- contabilitatea de gestiune, manageriala sau interna.
Contabilitatea financiara descrie circuitul economic si financiar al intreprinderii luat in totalitatea si structuralitatea sa. Aceasta are ca obiectiv principal, furnizarea de informatii sintetice privind pozitia financiara, performanta financiara si modificarile pozitiei financiare. Informatia contabila, pe langa o utilizare proprie managementului intreprinderii, este destinata si utilizatorilor externi: investitori, angajati, furnizori, clienti, actionari, institutii financiare si de credit, organe fiscale si publicul.
Aceste informatii care sunt total transparente, au un caracter normat, si anume, se obtin dupa reguli precise, elaborate de catre Ministerul Economiei si Finantelor care sunt publicate pentru a informa corect pe cei interesati. 
Relatiile delimitate si evidentiate in contabilitate au, o determinare obiectiva, iar faptul ca ele apar la intersectia intreprinderii cu tertii sunt divulgate integral. Pornind de la aceasta stare, contabilitatea este publica, dar si, standardizata, adica are la baza reguli privind productia, prezentarea si utilizarea informatiilor din contabilitate.
Contabilitatea de gestiune are ca principal scop controlul factorilor de productie pentru a se obtine produse, lucrari si servicii de calitate, cu costuri rationale. Ea are ca obiective principale : calcularea costurilor de productie, stabilirea rezultatelor si a rentabilitatii produselor obtinute, a lucrarilor executate, intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe feluri de activitati, urmarirea si controlul acestuia in vederea cunoasterii rezultatelor si furnizarea datelor necesare fundamentarii deciziilor privind gestionarea patrimoniului. Contabilitatea de gestiune furnizeaza informatii care pot fi utilizate numai de catre manageri si organismele proprii de supraveghere, analiza si control intern. 
Functionarea si organizarea contabilitatii de gestiune se bazeaza pe concepte si principii care vin din interiorul entitatii, al caror continut nu este standardizat, fiind definit in functie de conventiile interne ale fiecarei intreprinderi si care se gasesc aici in afara standardizarii. In consecinta, contabilitatea de gestiune dispune de o libertate separata in ceea ce priveste posibilitatea fiecarei intreprinderi de a se adapta, in functie de specificul activitatii si de necesitatile de informare in luarea deciziilor. 
Dualismul formal sau sistemul contabil in doua circuite este acea organizare ce permite o disociere neta intre contabilitatea financiara, care poate face obiectul unei normalizari, si contabilitatea de gestiune, pentru care regula de baza este <<no admittance except on business>> (nu este admisa decat pentru uzul intreprinderii).
CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE PRIVIND COSTURILE
Economiile libere se caracterizeaza printr-o sporire a productiei de bunuri si servicii, fiecarui agent economic revenindu-i responsabilitati in privinta asigurarii profitului corespunzator tuturor produselor fabricate si a serviciilor prestate. 
Costul de productie, reprezentand un indicator de baza ce caracterizeaza intrega activitate economica pe care o desfasoara un agent economic, constituie elementul principal al eficientei economice la nivel de unitate economica, iar studiul acestuia prezinta o importanta deosebita. Necunoasterea nivelului costului de productie poate atrage dupa sine luarea unor decizii eronate in procesul de productie. 
Costurile sunt de mai multe tipuri, evidentierea acestora, indiferent de criteriile adoptate in clasificarea lor, prezinta o importanta deosebita pentru cunosterea detaliata a costurilor cat si in efectuarea de analize comparative. 
1.1 Delimitari privind consumatiunile, cheltuielile de productie si costurile
Conceptul de la care se poate pleca in elaborarea teoriei calculatiei contabile a costurilor este cel de "consumatiune de valori". Intr-o acceptiune generala notiunea de consumatiune se defineste ca fiind "totalitatea valorilor care intra intr-un proces de productie si se consuma sub durata unei perioade de timp" . Conform unei alte opinii, consumatiunea se defineste ca fiind: "ceea ce se sustrage pietei, spre a se produce bunuri destinate consumului curent sau mijloace de productie de lunga durata, sau pentru a se aduce la indeplinire servicii, ceea ce prin urmare se consuma ca bunuri si energie spre a se obtine alte valori ". 
In functie de obiectul generator al consumatiunii, distingem urmatoarele categorii: 
a) consumatiunile productive se caracterizeaza prin faptul ca se realizeaza in sfera productiei si au un caracter necesar. Ele prezinta un interes deosebit pentru calculatia costurilor de productie deoarece sunt singurele care contribuie la crearea de noi produse, executarea de noi lucrari si prestarea de noi servicii;
b) consumatiunile neutre sunt cele determinate de defectiunile organizatorice si de conducere aparute in desfasurarea procesului de productie si de desfacere. Se cuprind aici consumatiunile generate de intreruperea procesului de productie si din cauze exogene si endogene;
c) consumatiunile accidentale sunt cele cauzate de prevenirea unor calamitati sau accidente, ori de eforturile de inlaturare a urmarilor acestora (valori distruse de calamitati, comenzi anulate, creante prescrise, debitori insolvabili etc);
d) consumatiunile cu caracter special se refera la acele valori consumate in vederea realizarii anumitor obiective sau actiuni cu caracter special (activitati educative, sportive, cu caracter sanitar).
Potrivit legislatiei contabile romanesti in vigoare "cheltuielile entitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru:
o consumuri de stocuri, lucrari executate si servicii prestate de care beneficiaza entitatea;
o cheltuieli cu personalul;
o executarea unor obligatii legale sau contractuale".


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Evidenta Analitica a Cheltuielilor de Productie si de Calculatie a Costurilor Partiale - Metoda Direct - Costing.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!