Metode de Organizare a Activitatii Administrative si Eficienta lor

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I. Evolutia administratiei in plan organizational si institutional 2
1.1. Administratia ca structura sau mod de organizare 2
1.2. Administratia publica abordata in acceptiunea de institutie 6
1.3. Utilitatea metodelor de organizare a activitatii administrative in contextul realizarii sarcinilor institutionale 9
Capitolul II. Tipologia metodelor de organizare a activitatii administrative 17
2.1. Consideratii generale 17
2.2. Metoda sedintei 22
2.3. Metoda colectarii datelor 26
2.4. Metoda repartizarii lucrarilor si functionarilor in institutiile publice 30
2.5. Metoda utilizarii de formulare tipizate 33
Capitolul III. Aplicabilitatea metodelor de organizare a activitatii administrative la Primaria Nereju. Studiu de caz 35
3.1. Misiunea Primariei Nereju in conditiile descentralizarii administrative 35
3.2. Circuitul organizatoric in cadrul proiectelor implementate de Primaria Nereju 38
3.3. Deficiente constatate in plan organizatoric si solutii de remediere 40
Concluzii si propuneri 44
Bibliografie 49


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
Evolutia administratiei in plan organizational si institutional
Ca fenomen social, organizarea administratiei publice apare odata cu statul si poate fi considerata o concretizare a acestuia. In limbajul actual este evidentiata adesea ideea conform carei administratia publica reprezinta imaginea unei tari: ,,Istoria omenirii, de altfel, este istoria guvernarii si administrarii popoarelor." 
Sistemul administratiei publice este organizat in orice stat astfel incat sa reprezinte si sa evidentieze activitatea prin care sunt duse la indeplinire interesele generale ale statului sau ale unei colectivitati distincte ale acestuia. Acest sistem cuprinde un ansamblu de structuri, mecanisme si institutii administrative, aflate intr-o continua legatura si interactiune, ansamblu menit sa duca la indeplinire functiile si raspunderile respectivului sistem.
1.1 Administratia ca structura sau mod de organizare
Inca de la inceputurile sale, administratia publica, prin serviciile si in calitatea sa de subsistem al sistemului social global, s-a aflat in sprijinul societatii si a cetateanului, fapt ce a impus o organizare riguroasa a fiecarei componente ce alcatuieste acest sistem al administratiei publice.
In managementul public, termenul de organizare este definit ca fiind un complex de procese prin care sunt delimitate componetele sistemului, sunt mentionate sarcinile, precum si competentele ce urmeaza sa revina acestora. De mentionat sunt si conexiunile ce urneaza a fi realizate intre aceste componente, atat in interiorul sistemului cat si in afara acestuia. 
Avandu-si fundamentul in limba franceza (organiser), termenul de organizare, in special organizarea administratiei publice, presupune desfasurarea unei activitati pe baze stiintifice, de stabilire a structurii si functionarii acesteia, cu scopul de a indeplini in conditii cat optime sarcinile ce ii revin, aceste sarcini constand in deplina satisfacere a cerintelor de interes social.
Activitatea de organizare se regaseste sub diferite forme in functie de nivelul la care aceasta se realizeaza, dar si in functie de obiectul pe care aceasta activitate il presupune.
Analizand activitatea de organizare prin prisma nivelului la care aceasta se desfasoara putem evidentia patru forme specifice de organizare, si anume :
- Organizarea compartimentelor ;
- Organizarea institutiei ca intreg ;
- Organizarea domeniului ;
- Organizarea sistemului administratiei de stat ;
Din perspectiva obiectului organizarii activitatii administrative pot fi mentionate doua categorii distincte ale formelor de organizare, dupa cum urmeaza :
- Organizarea structurii- presupune modalitatea prin care sunt dipuse si reprezentate elementele componente ale sistemului administrativ, altfel spus, modul in care se constituie administratia, ca si ansamblu de institutii.
- Organizarea activitatii- consta in stabilirea anumitor sarcini, competente, dar si responsabilitati ale componentelor sistemului, a unor relatii dintre indivizi, compartimente sau organe, dintre administratie si persoanele din afara acesteia, in scopul de a realiza actiuni rationale si eficiente pentru slujirea optima a societatii.
Administratia publica este organizata astfel incat sa poata crea conditii optime pentru indeplinirea atributiilor si solutionarea sarcinilor ce revin institutiilor, dar si functionarilor ce alcatuiesc aparatul administrativ. Pentru a determina eficacitatea organizarii este necesar sa se aiba in vedere rezultatele acesteia, rezultate ce sunt evidentiate prin eficienta activitatii administratiei publice. Gradul de complexitate al organizarii este subordonat nivelului la care aceasta se realizeaza, depinzand in acelasi timp de aria larga de atributii si competente ce ii revin in cadrul sistemului administrativ.
Notiunea de organizare a fost sublinitata adeseori in literatura de specialitate, exprimandu-se ideea ca administratia este o activitate de organizare a executarii si de executare in concret a legilor si a celorlalte acte ale organelor statului. 
Orice institutie publica detine o structura proprie cu un anumit numar de compartimente in interiorul carora se desfasoara activitati specifice. Respectiva structura difera de la o institutie la alta, fiind determinata de obiectivele ce urmeaza a fi indeplinite de fiecare componenta in parte. Prin structura este evidentiata forma interna, dar si relatiile care se stabilesc intre componentele sistemului administratiei publice in procesul de indeplinire a obiectivelor propuse.
O structurare eficienta a administratiei publice determina evitarea supradimensionarii aparatului administrativ, situatie care genereaza activitati paralele, solutionari greoaie si cheltuieli bugetare suplimentare si inutile, dar si o subdimensionare a aparatului ce conduce la o supraaglomerare de sarcini si atributii, acelasi organ fiind nevoit sa indeplineasca un numar mare de activitati, rezultatul fiind o rezolvare superficiala a problemelor sau chiar imposibilitatea de rezolvare a unora dintre ele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Organizare a Activitatii Administrative si Eficienta lor.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru, Ioan, Tratat de Administratie Publica, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008.
2. Alexandru, Ioan, Administratie publica. Teorii, realitati, perspective, editia a IV-a revazuta si adaugita, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2007.
3. Androniceanu, Armenia, Management public, Editura Economica, Bucuresti, 1999.
4. Androniceanu, Armenia, Noutati in managementul public, Editura Universitara, Bucuresti, 2005.
5. Balan, Emil, Institutii administrative, Edutura C.H.Beck, Bucuresti, 2008.
6. Bordean, Ioan, Management in Administratia Publica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2009.
7. Brezoianu, Dumitru, Stiinta Administratiei, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2008.
8. Brezoianu, Dumitru, Oprican, Mariana, Administratia publica in Romania, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2008.
9. Colesca, Sofia, Elena, Internet in administratia publica, Editura Economica, Bucuresi, 2002.
10. Costea, Margareta, Introducere in Administratia Publica, Editura Economica, Bucuresti, 2000.
11. Filip, Gheorghe, Onofrei, Mihaela, Administratie publica, Editura Fundatiei Gheorghe Zane, Iasi, 1999.
12. Iordan, Nicola, Managementul serviciilor publice locale, Editia a II-a revazuta, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2010.
13. Iorgovan, Antonie, Drept Administrativ. Tratat elementar. Editura Hercules, Bucuresti, 1993.
14. Manda, Cezar, Manda, Corneliu, Dreptul colectivitatilor locale , Editia aII-a revazuta si adaugita, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2007
15. Manda, Corneliu, Manda, Cezar, Stiinta Administratiei- Curs Universitar, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008.
16. Miulescu, Nicoleta, Stiinta Administratiei, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010.
17. Munteanu, V.A, Management Public Local, Editura Tipogrfia Moldova, Iasi, 2003.
18. Onofrei, Mihaela, Administratie Publica. Fundamente stiintifice si bune practici, Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2007.
19. Pendiuc, Tudor, Administratie publica si management, Editura Independenta Economica, Pitesti, 2004.
20. Profiroiu, Alina, Stiinta Administrativa, Editura Economica, Bucuresti, 2007.
21. Profiroiu, Marius, Reforma Administratiei Publice in contextul integrarii in UE, Editura Institutul european, Bucuresti, 2006.
22. Vedinas, Verginia, Drept Administrativ, editia a V-a revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2009.
23. Zamfir Catalin, Vlasceanu, Lazar si colaboratori, Dictionar de sociologie, Editura Babei, Bucuresti, 1998.
24. Legea Nr.215/2001 privind organizarea si functionarea administratiei publice.
25. Legea Asistentei Sociale nr. 292/2011 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, decembrie 2011.
26. Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996 publicata in M. Of. din 09.04.1996, modificata si completata prin Legea nr. 358/2002 din data de 6 iunie 2002.
27. Legea cadru a descentralizarii nr. 195/2006 , Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 453 din 25/05/2006. 
28. Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, consolidata prin OUG nr. 37/2009 .
29. O.G. nr.13/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor pentru Cadastru si Agricultura.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!