Metode de Rationament Tactic pentru Stingerea Incendiilor

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. Generalitati, concepte, terminologie 10
I.1 Introducere 10
I.2 Definitii si terminologie 15
I.2.1 Terminologie si concepte 19
I.3 Managementul situatiei de urgenta 23
I.4 Risc. Analiza de risc 27
I.4.1 Analiza riscului de incendiu 31
I.4.2 Riscul la incendiu al cladirilor 33
I.4.3 Riscul de incendiu si masurile pentru reducerea acestuia 33
I.5 Tactica 36
I.5.1 Principii de interventie 36
I.5.2 Manevra 37
I.5.3 Manevra de forte si mijloace 38
I.5.4 Manevra de substante stingatoare 40
I.5.5 Localizarea si limitarea efectelor evenimentului 40
I.6 Managementul situatiilor limita 42
CAPITOLUL II. Doctrina de comanda 47
II.1 Sistemul de comanda 47
II.1.1 Conducerea: 47
II.1.2 Conducerea operatiunilor 49
II.1.3 Rolul conducatorului 52
II.1.4 Relatiile dintre structuri 53
II.2 Structurarea unui incident 61
II.2.1 Sectorizarea incidentului 62
II.2.2 Sectorizarea verticala 64
II.3 Localizarea sectorului comandantilor 72
Capitolul III. Introducere in metode de rationament tactic 75
III.1 Introducere in METODE DE RATIONAMENT TACTIC 75
III.2 Luarea deciziilor 78
Capitolul IV.Studiu de caz 81
IV.1. Situatie tactica generala: 81
IV.2. Descrierea evenimentului: 82
IV.3. Obiectivul general: 83
IV.4 Calculul fortelor si mijloacelor 86


Extras din licenta Cum descarc?

REZUMAT
Lucrarea este o prezentare a modului de concepere, desfasurare si rezolvare a unui incident. Metodele folosite si conceperea tacticii vin in completarea acordarii sprijinului populatiei care a solicitat serviciile de interventie in situatii de urgenta. Este important sa se inteleaga ca trebuie sa existe un limbaj comun in rezolvarea acestor situatii. Particularitatile fiecarui tip de incident este intampinat cu un model care se aplica. Structura serviciilor este asemanatoare la majoritatea nivelurilor de comanda. Disciplina si rigoarea sunt cuvintele de baza care stau la aplicarea tacticilor si a insusirii responsabilitatii pentru fiecare zona in parte. Comandantul incidentului trebuie sa fie tot timpul conectat la ceea ce se intampla. Acesta este direct raspunzator de tot ceea ce se petrece si mai ales de siguranta si securitatea subordonatilor. In concluzie, este de retinut faptul ca acesti oameni, isi dedica viata salvarii semenilor aflati in situatii limita, riscandu-si la randul lor, propriile vieti.
Cuvinte cheie
Incendiu, situatie de urgenta, dezastru, risc, scara probabilitate-gravitatie, tactica, manevra, manevra pe verticala, management, doctrina, servicii de salvare si stingere, modelul ,,ASPIRE", structura de bronz, structura de argint, structura de aur, comandantul incidentului, sectorizare, monitorizare, rationament tactic, zona de interventie.
INTRODUCERE
Din cele mai vechi timpuri, omenirea s-a confruntat cu incendiile. Stramosii nostri, au incercat rezolvarea acestor situatii inca de pe vremea Daciei romane. Organizarea a fost la inceput empirica iar dotarea aproape inexistenta.
Odata cu trecerea anilor, lucrurile au evoluat, iar materialele folosite la constructii au inceput sa devina din ce in ce mai combustibile. La jumatatea secolului XVIII, in Principate a inceput formarea unor mici corpuri de pompieri. S-a dorit o buna instruire si o mai buna organizare a pompierilor inca din acele vremuri. Datorita faptului ca lumea a inceput sa evolueze, iar procesele tehnologice au devenit din ce in ce mai complexe, s-a simtit nevoia folosirii unor utilaje mai performante pentru stingerea incendiilor. Pompierii si-au demonstrat maiestria si in lupta, la batalia din Dealul Spirii, din 13 septembrie 1848, impotriva otomanilor si la razboiul de independenta din 1877-1878 cand au tinut piept cotropitorilor. Dupa cele 2 razboaie mondiale, pompierii au conservat forma de organizare traditionala, formata cu ani in urma. Astfel ca dupa sfarsitul secolului XX, s-a dorit o mai buna organizare, o mai buna dotare si oameni specializati pentru rezolvarea si lichidarea incendiilor. Lucrarea "Metode de rationament tactic pentru stingerea incendiilor" incearca sa aduca un suflu nou celor interesati pentru perfectionarea organizarii si conducerii interventiilor. Aceasta este structurata pe 4 capitole, iar primul capitol se intituleaza "Generalitati, concepte, terminologie". Capitolul trateaza generalitati privind terminologia, riscurile aparute in timpul interventiilor, tacticile folosite si managementul acestor tipuri de interventii. Al 2-lea capitol al lucrarii este numit "Doctrina de comanda". Acesta prezinta ceea ce trebuie stiut la locul interventiei. Sosirea la locul interventiei, folosirea tacticilor corespunzatoare, sectorizarea si numirea grupelor de interventie toate acestea cuprind sfera de continut a acestui capitol. Capitolul III intitulat "Introducere in metode de rationament tactic" prezinta zona de interventie, locul, obiectivele ce trebuie stabilite, cu ce mijloace se va face interventia, ideile formulate si luarea deciziilor pe baza acestora. Ultimul capitol este reprezentarea practica a unei situatii tactice stabilite in urma unui incident.
Legatura dintre aceste capitole este una logica, pornindu-se de la o structura simpla si urmarind firul lucrarii, in final aceasta capatand o forma si o structura complexa, menita pentru imbunatatirea tacticilor folosite in timpul interventiilor diverse.
CAPITOLUL I. Generalitati, concepte, terminologie
I.1 Introducere
Istoria luptei impotriva focului scapat de sub supravegherea omului se pierde in negura vremurilor. Cercetarile istorice atesta faptul ca in Dacia romana sarcina stingerii incendiilor revenea colegiilor (asociatiilor) de meseriasi, precum si nocturnilor (paznici de noapte), care aveau ca sarcini, printre altele, observarea, alarmarea si luarea primelor masuri in caz de incendiu). In perioada feudala, in mod obiectiv, dar si prin traditie, stingerea si prevenirea incendiilor revenea, in principal, tot meseriasilor organizati de asta data in bresle.
Spre sfarsitul feudalismului si inceputul capitalismului (sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea), ca urmare a dezvoltarii manufacturilor si comertului, marfurile devin tot mai numeroase si se diversifica, iar orasele se dezvolta, odata cu acestea ivindu-se insa si noi pericole de incendiu. 
Cantitatea mare de materiale combustibile (in special lemn) folosita in constructii, lipsa unor utilaje perfectionate de stingere, dar indeosebi inexistenta unor formatii profesioniste de pompieri, fac ca, uneori, si cele mai mici neglijente in folosirea focului sa se transforme intr-un dezastru. 
Din acest motiv, in unele orase din Principate se organizeaza, in a doua jumatate a secolului XVIII, corpuri speciale de pompieri rezultate, de regula, din randul meseriasilor si subordonate Agiei (politiei). Dar nici aceasta organizare nu a dat rezultate mai bune deoarece nu exista un sistem adecvat de cointeresare, iar in randul componentilor acestor corpuri erau mari fluctuatii si, din acest motiv, nu se putea asigura o pregatire temeinica profesionala, iar datorita lipsei de fonduri, dotarea cu utilaje si accesorii era mai mult decat modesta.
Din nefericire aceasta situatie avea sa se perpetueze si in perioada imediat urmatoare, intalnindu-se chiar si la inceputul secolului XX.
Formele preinstitutionale de combatere a incendiilor au fost modernizate permanent, ajungandu-se astfel la organizarea pe baze militare a pompierilor. Prima unitate de pompieri militari din tara noastra a luat fiinta la Iasi, in 1835 sub denumirea de ,,Roata de pojarnici pentru orasul Iasi" si avea in componenta ofiteri, subofiteri, tobosari si soldati pompieri, iar la Bucuresti o asemenea unitate a luat fiinta in anul 1845.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Rationament Tactic pentru Stingerea Incendiilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

[1] Neacsa F.-Managementul situatiilor de urgenta
[2] Mocioi A.- Curs la tehnica si tactica stingerii incendiilor 
[3] Facultatea de Pompieri - ,,Termeni si expresii psi", Serviciul Editorial al MI, 1991
[4] Dragutoiu Constantin si colectiv - ,,Tactica stingerii incendiilor", Serviciul Editorial si Cinematografic al MI, 1979
[5] Pompiliu Balulescu - ,,Stingerea incendiilor", Editura Tehnica, 1981
[6] I.Panturu - ,,File din istoria pompierilor romani", editia 1983
[7] Note de curs TTSI volumul I - Alin MOCIOI
[8] Avram Valer si colectiv - ,,Metodologia calculului fortelor si mijloacelor necesare pentru stingerea incendiilor", Serviciul Editorial si Cinematografic al MI, 1984
[9] Stefan Sardqvist (1996) , An Engineering Approach to Fire-Fighting Tactic , Editura Dept of Fire Safety Engineering, Lund .pdf
[10] P. Grimwood, K.Desmet, version 1.1, Tactical Firefighting , A comprehensive guide to compartment firefighting & live fire training (2008) .pdf
[11] Fire Service Manual , volume 2, Fire Service Operations, Incident Command 3rd Edition (2008) .pdf
[12] Maryland Fire and Rescue Institute ,Drill of the Month-October 2001 , Standard Operating Procedures (2001) .pdf
[13] Fire Cover Review , Parthfinder Trials Documentation , Major Incident - Risk Assessment Toolkit ,version 1.0 (1999) .pdf
[14] Service Departemental d'Incendie et de Secours de la Moselle, RISQUES CHIMIQUES ET BIOLOGIQUES -Le raisonnement tactique en RCH (2008) .ppt
[15] Fire and Forest Management in the 21st Century (A Forest Fire Manager's Perspective) December 4, (2008) .ppt
[16] Legea 481 din 08.11.2004 privind protectia civila.
[17] OMAI 1134 din 13.01.2006 pentru aprobarea Regulamentului privind planificarea, pregatirea, organizarea, desfasurarea si conducerea actiunilor de interventie ale serviciilor de urgenta profesioniste, modificat de OMIRA 519 din 30.06.2008.
[18] OMAI 163 din 28.02.2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor.
[19] Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta nr. 1144 din 29.09.2008 pentru aprobarea Normelor tehnice de aplicare a Ordinului ministrului administratiei si internelor nr.1134 din 13.01.2006 pentru aprobarea regulamentului privind planificarea, pregatirea, organizarea, desfasurarea si conducerea actiunilor de interventie ale serviciilor de urgenta profesioniste.
[20] Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta nr. 1 146, din 28 octombrie 2008, cu privire la Dispozitiile tehnice de elaborare a documentelor de pregatire, organizare, conducere, evidenta, analiza, evaluare si raportare actiuni de interventie ale serviciilor pentru situatii de urgenta.
[21] Legea nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apararea impotriva incendiilor.
[22] OUGR 21 din15.04.2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata prin Legea 15 din 28.02.2005.
[23] OMAI 87 din 14.06.2001 pentru aprobarea Metodologiei privind identificarea ,evaluarea si controlul riscului de incendiu.
[24] Normativul de siguranta la foc a constructiilor P118-99.
[25] Great Fire of London - Wikipedia, the free encyclopedia , accesat la adresa: [http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Fire_of_London .pdf]


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!