Metode Psihoterapeutice in Pateric

Cuprins licenta Cum descarc?

I. PREFATA 1
II. INTRODUCERE 4
III. STAREA DE NORMALITATE 6
A. CONCEPT GENERAL 6
B. NOTIUNEA DE NORMALITATE DIN PERSPECTIVA PSIHIATRIEI 9
C. NOTIUNEA DE NORMALITATE DIN PERSPECTIVA TEOLOGIEI ORTODOXE 12
D. INTERFERENTE 15
IV. STAREA DE BOALA PSIHICA 17
A. NOTIUNEA DE BOALA PSIHICA 17
B. NOTIUNEA DE BOALA PSIHICA DIN PERSPECTIVA PSIHIATRIEI 19
1. NOTIUNEA 19
2. PERSONALITATEA UMANA 19
3. ETIOLOGIE SI SEMIOLOGIE 22
4. TERAPIE 24
C. NOTIUNEA DE BOALA PSIHICA DIN PERSPECTIVA TEOLOGIEI ORTODOXE 26
1. NOTIUNEA 26
2. PERSOANA UMANA 28
3. ETIOLOGIE SI SEMIOLOGIE 30
4. TERAPIE 33
D. INTERFERENTE 37
V. METODE PSIHOTERAPEUTICE IN PATERIC 39
A. INTRODUCERE 39
B. PSIHOTERAPEUTICA BOLILOR MINTALE DE ORIGINE ORGANICA 41
1. ATITUDINEA FATA DE TRUP 41
2. ATITUDINEA FATA DE HRANA 44
3. ATITUDINEA FATA DE BAUTURA 48
4. ATITUDINEA FATA DE ODIHNA 50
5. ATITUDINEA FATA DE VIS, VEDENII 53
6. CONCLUZIE 57
C. PSIHOTERAPEUTICA BOLILOR MINTALE DE ORIGINE DEMONICA 58
1. INTRODUCERE 58
2. TERAPEUTICA 63
D. PSIHOTERAPEUTICA BOLILOR MINTALE DE ORIGINE SPIRITUALA 69
1. RELATIA DUHOVNIC-UCENIC, MIJLOC DE DEPISTARE SI
TERAPIE A BOLII SPIRITUALE 69
2. SENTINTE IN TERAPEUTICA MANDRIEI 74
3. SENTINTE IN TERAPEUTICA IUBIRII DE ARGINT 76
4. SENTINTE IN TERAPEUTICA DESFRANARII 78
5. SENTINTE IN TERAPEUTICA LACOMIEI 80
6. SENTINTE IN TERAPEUTICA MANIEI 82
7. SENTINTE IN TERAPEUTICA ACEDIEI 84
8. SENTINTE IN TERAPEUTICA INVIDIEI 86
9. SENTINTE IN TERAPEUTICA TRISTETII 88
10. VIRTUTEA ASCULTARII CA PSIHOTERAPEUTICA A VOINTEI 90
II. CONCLUZII 94
CURRICULUM VITAE 96
DECLARATIE 97
BIBLIOGRAFIE 98
CUPRINS 100


Extras din licenta Cum descarc?

Se intampla pe parcursul vietii sa avem de-a face cu bolnavi psihici, se intampla ca un cunoscut, membru al familiei sau chiar noi insine sa avem probleme de genul acesta. Ce-i de facut? Te vezi pus in fata unor probleme care te depasesc cu totul, care zdruncina toata structura ta fizica si psihica. Adevarurile de credinta pe care aveai impresia ca le stapanesti, se cer aprofundate, ai de-a face cu minunea complexului uman, cu omul trup si suflet.
Apoi, ai de-a face cu ispite care vin din afara. O extrema iti sugereaza sa apelezi doar la ajutorul preotului, caci bolnavul e demonizat, si doar exorcismele si Tainele sunt in stare sa-l vindece. Alta extrema te indeamna sa mergi la psihiatrie caci numai acestia au leacuri pentru astfel de boli. Tu, ca om credincios, luat prin surprindere, inclini spre rugaciune cu credinta ca Dumnezeu poate sa vindece orice, si pe langa acestea ai si o preconceptie proasta despre psihiatrie si mijloacele ei de vindecare cu totul lipsite de Dumnezeu.
Rugaciunile incep, se succed cu rapiditate, este facuta de oameni din ce in ce mai duhovnicesti, dar starea bolnavului se inrautateste si mai mult, diavolul profitand de slabiciunea acestuia provocand adevarate ravagii.
Din nou ce-i de facut? Acum apar ispite din exterior si mai puternice. Apar tot felul de informatii despre asa-zisi "vindecatori harismatici", din afara Bisericii, care vindeca tot felul de boli incurabile. Ca om credincios refuzi si nu cedezi. Cei din jur te privesc cu neincredere. Ce-i de facut? Timpul trece, situatia-i din ce in ce mai rea. Extenuat, intr-un tarziu, poate prea tarziu, te hotarasti impreuna cu duhovnicii si familia sa apelezi la serviciul psihiatric.
Aici incepe un urcus greu si anevoios spre vindecare, e nevoie de metode ce reclama asumarea responsabilitatii celor din familie, te intrebi mereu la consecinte, ai mereu in suflet indoiala ca poate faci mai mult rau decat bine, ca poate nu ai fost destul de rabdator si nu ai facut destula rugaciune si destul post.
Pe de alta parte, ti se reproseaza ca prea mult timp ai asteptat pana a recurge la serviciu psihiatric, ca urmarile pot fi mai grave acum decat daca se actiona rapid...
Esti prin din nou din amandoua partile.
Dar lupta e crancena, familia se strange in rugaciune si post, duhovnicii se roaga neincetat, sfera celor cuprinsi in ajutorarea celui bolnav creste tot mai mult. Informatiile despre boala cresc si ele cu timpul. Spaima initiala din fata necunoscutului scade si ea, tot timpul mijeste o luminita care iti spune ca nu te poti da batut, ca mai este o cale, ca mai avem ceva de facut...
Doctorii isi fac si ei datoria si sunt pe cale sa dea lovitura ultima pentru vindecarea bolii. Toate se concentreaza si parca o liniste te cuprinde: simti ca Altcineva intra in lupta alaturi de tine, Altcineva care-ti preia povara grijilor si povatuieste mana doctorului. Simti ca lupta nu mai e a ta.
Si vindecarea se produce! Bucuria invierii...

Desigur cele spuse mai sus pot parea ca un scenariu cu sfarsitul fericit, dar aceste lucruri se intampla si in realitate. Aceasta o spunem din proprie experienta. Dintr-o astfel de experienta am putut desprinde doua lucruri pe care voim sa le impartasim spre a fi cunoscute celor ce, poate, se vor izbi de aceleasi probleme:
1. In astfel de situatii, este corect ca mai intai sa apelam la ceea ce este omeneste cu putinta, nu prin a incepe cerand minuni, ci, aceasta doar in cazul in care medicii psihiatri se declara infranti, atunci trebuie facut tot ceea ce Biserica ingaduie pentru vindecarea celui bolnav, atunci trebuie cautat miracolul.
2. In tot acest timp nu trebuie intrerupta rugaciunea, spovedania, impartasirea, daca nu a bolnavului atunci a celor din jurul acestuia, a familiei, a cunoscutilor, a prietenilor lui, trebuie extinsa sfera de rugaciune de la familie, cunoscuti, la parohie sau chiar mai mult.
Astfel, pastrand nadejdea, in milostivirea iubirii lui, Dumnezeu face minuni mari chiar daca se produc prin mainile medicului, prin psihiatru etc. 
Un lucru te izbeste, insa, in cazul unor astfel de incercari: lipsa comunicarii cunostintelor intre domeniul psihiatriei si domeniul teologic. Lipsa celui care sa-ti poata da un sfat competent, sa te indrume cu certitudine spre ceea ce trebuie facut. 
In autonomia lor aceste ramuri nu-si regasesc punctele comune, ori acest lucru nu este firesc, caci amandoua au ca obiect omul.
Aceasta lipsa de cunostinte m-a determinat sa aleg aceasta lucrare, care se vrea o incercare de iesire din inchistare, care vrea sa arate credinciosului partea buna a psihiatriei si psihiatrului, metode crestine de terapeutica, sa-i largeasca campul terapeutic, sa-i deschida ochii spre transcendent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Psihoterapeutice in Pateric.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!