Metode si Mijloace Specifice Atletismului pentru Dezvoltarea Rezistentei in Ciclul Liceal de Invatamant

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I : Introducere.2
1.1 Actualitatea temei.2
1.2 Cauzele alegerii temei. Importanta.8
1.3 Scopul cercetatii.9
1.4 Ipoteza de lucru.9
Capitolul II : Fundamentarea stiintifica si metodica a temei.10
2.1 Cresterea eficientei lectiei de educatie fizica.10
2.2 Factorii care favorizeaza dezvoltarea rezistentei.13
2.3 Metode si mijloace pentru dezvoltarea rezistentei.17
2.4 Indicatii metodice privind dezvoltarea rezistentei.23
2.5 Rolul respiratiei in dezvoltarea rezistentei.30 
2.6 Tehnica alergarii.32
2.7 Tactica alergarii.36
2.8 Particularitatile de varsta.39
2.9 Lectia de educatie fizica.43
Capitolul III : Organizarea si desfasurarea cercetarii.59
3.1 Subiectii si organizarea cercetarii.59
3.2 Organizarea cercetarii.59
3.2 Metodele si tehnicile de cercetare utilizate.60
3.3 Indicatorii morfo-functionali si motrici folositi in experiment.65
3.4 Indicatorii matematico-statistici cuprinsi in cercetare.71
Capitolul IV : Rezultatele cercetarii si interpretarea lor.73
4.1 Prelucrarea si interpretarea datelor culese.73
Capitolul V : Concluzii si propuneri.78
5.1 Recomandari.79


Extras din licenta Cum descarc?

I.Introducere
Aceasta lucrare este rezultatul cercetarii mele in domeniu. In aceasta lucrare de diploma am tratat metodele si mijloacele specifice atletismului prin care se poate dezvolta rezistenta in ciclul liceal, o cercetare care are ca scop aducerea de noi solutii in aceasta directie a educatiei fizice.
In prezent, educatia fizica a devenit o activitate cu fundamentare solida, dispunand de o metodologie de cercetare proprie. 
In domeniul educatiei fizice scolare, cunoasterea elevilor pe baza aprecierii randamentului acestora capata o semnificatie deosebita, specialistii trebuie sa surprinda caracteristicile individuale in dinamica dezvoltarii personalitatii. Cunoscand capacitatile elevilor vom stii nivelul indeplinirii obiectivelor educatiei fizice, vom aprecia inclinatiile, interesele, aptitudinile, motivatia si aspiratiile pentru a practica exercitiile fizice.
Finalitatea procesului de cunoastere contribuie in buna masura la optimizarea procesului instructiv-educativ. Cunoasterea randamentului elevilor nu reprezinta o masura episodica sau o moda, ci este o actiune ritmica, metodica, dictata de constiinta profesionala a cadrului didactic care trebuie sa cunoasca in orice moment nivelul posibilitatilor elevilor, distanta acestora fata de obiectiv si ce masuri didactice trebuie sa intreprinda in plan metodic. 
Evaluarea gradului de realizare a obiectivelor educatiei fizice scolare capata un caracter permanent si trebuie sa fie obiectiva, conditie obligatorie pentru motivarea si sporirea increderii in fortele proprii ale elevului.
Actualitatea temei
Educatia fizica reprezinta una din cele mai vechi forme de exercitare a actiunii formative fiind o parte componenta a structurii multiforme a personalitatii. Aceasta componenta a educatiei cuprinde un cumul de activitati care contribuie la formarea si dezvoltarea fiintei umane prin valorificarea dimensiunilor psihofizice ale personalitatii, stabilirea unui echilibru dintre fizic si psihic, psihomotricitate si potentialul intelectual, emotivitate, afectivitate si vointa dupa aprecierile facute de N.I. Ponomariov (1974), N. Alexe (1978), B.A. Asmarin, 1978; G. Chirita, (1994), M. Epuran (1994), S.N.Danail (1996).
Societatea contemporana impune un invatamant bazat pe formarea unei personalitati active, armonioase, sanatoase, fapt care necesita restructurarea, perfectionarea, optimizarea intregului sistem educational conform autorilor (G. Berger, 1973; V. Bunescu, 1974; M. Dutu, 1989; S. Cristea, 1994; T. Grimalschi, 2000; V. Mandacanu, 2001).
In etapa actuala de dezvoltare a societatii noastre intalnim cu regularitate termenul de eficienta in toate sferele activitatii sociale. Pentru ca un proces sa fie eficient trebuie sa se realizeze un progres, progres care sta la baza dezvoltarii continue a fiecarei stiinte.
Astfel si educatia fizica si sportul sunt intr-o continua dezvoltare si progres, de la an la an sunt gasite si dezvoltate nenumarate metode si mijloace pentru perfectionarea multitudinii de exercitii, ramuri sportive, si noi metode de antrenament care au ca singur scop perfectionarea si atingerea unui nivel din ce in ce mai inalt de performanta.
Antrenamentul sportiv este un proces instructiv-educativ desfasurat sistematic si continu, gradat, in vederea adaptarii organismului la eforturi fizice si psihice intense pentru atingerea unor performante superioare. In acelasi timp, aceasta forma de pregatire contribuie la dezvoltarea personalitatii celui ce practica o ramura sau o proba sportiva. Atletismul a constituit si constituie, prin continutul sau, un mijloc sigur si eficient de realizare a antrenamentului in cadrul tuturor ramurilor sau probelor sportive, cu aport deosebit in adaptarea treptata a organismului pentru evitarea suprasolicitarilor.
Cel ce se ocupa de instruirea sportivilor in cadrul lectiilor de antrenament are la indemana un numar redus de exercitii fizice comparativ cu cele utilizate in educatia fizica scolara, dar cu un nivel mult mai ridicat din punct de vedere tehnic, un volum si o intensitate mult mai mare. Din aceasta perspectiva succesul in domeniu este asigurat de modul in care profesorul selecteaza aceste exercitii si le aplica in practica tinand cont de urmatoarele cerinte: continuitatea in pregatire pe parcursul anului si pe mai multi ani; optimizarea raportului dintre pregatirea fizica generala si cea speciala. Ponderea pregatirii fizice generale este invers proportionala cu nivelul de maiestrie sportiva si cu nivelul de manifestare a calitatilor motrice de baza. Cu cat nivelul maiestriei este mai ridicat, pregatirea fizica va fi mai redusa, dar mijloacele mai selective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Mijloace Specifice Atletismului pentru Dezvoltarea Rezistentei in Ciclul Liceal de Invatamant.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!