Migratia Fortei de Munca in Uniunea Europeana din Perspectiva Acordului Schengen

Cuprins licenta Cum descarc?

Lista abrevierilor 2
Lista tabelelor si figurilor 3
Introducere, motivatia, importanta si metodologia lucrarii 4
1. Spatiul Schengen 5
1.1 Acordul Schengen 5
1.2 Dezvoltarea cooperarii Schengen si extinderea spatiului Schengen 8
1.3 Masurile adoptate de statele membre 12
1.4 Sistemul Informatic Schengen 14
1.5 Viza Schengen 17
2. Migratia fortei de munca in Uniunea Europeana 20
2.1 Migratia - definitie si evolutie 20
2.2 Migratia in Uniunea Europeana si circulatia fortei de munca 28
2.3 Migratia fortei de munca in Spania 38
2.4 Migratia fortei de munca in Italia 52
3. Evolutia si tendintele migratiei fortei de munca in noile state membre ale Acordului Schengen 59
4. Concluzii si perspective 70
Anexa nr.1 Calendarul de aderare a statelor la spatiul Schengen 72
Anexa nr.2 Principalii imigranti pe grupuri de cetatenie 74


Extras din licenta Cum descarc?

Referinte bibliografice 76
Lista abrevierilor
CAAS - Conventia de Aplicare a Acordului Schengen
CE - Consiliul European
CEAR - Comisia Spaniola pentru Ajutarea Refugiatilor
CNEL - Consiliul National pentru Economie si Munca
CSIS - Sistemul Informatic Central de Semnalari
EBA - Agentia de Frontiera Europeana
FRTD - Tranzitul Feroviar
FTD - Tranzitul Terestru
NSIS - Sistemul Informatic National de Semnalari
OMI - Organizatia Multiculturala pentru Imigranti
ONC - Organizatia Nationala de Coordonare
SIRENE - Cerere de Informatii Suplimentare la Nivel de Stat
SIS - Sistemul Informatic Schengen
SOS - Federatia Asociatilor de Rasism
UE - Uniunea Europeana
Lista tabelelor si figurilor
Tabelul nr1. Contracte inregistrate pentru lucratorii straini in functie de durata contractului si programul de lucru ..40
Tabelul nr2. Nivelurile salariale nete pe luna de lucratori straini si compararea cu media nationala, 2004 .43
Tabelul nr.3 Probleme de formare profesionala in randul lucratorilor straini si compararea cu media nationala, 2004 .43
Introducere
Tema lucrarii mele de licenta se numeste ,,Migratia fortei de munca in UE din perspectiva Acordului Schengen". Aceasta lucrare este un studiu de caz asupra implicatiilor migratiei fortei de munca in Uniunea Europeana si efectele pe care le are asupra tarilor de origine, dar si asupra tarilor gazda. De asemenea, intrarea tarilor in spatiul Schengen a produs diferite modificari in randul populatiei, odata cu libera circulatie a oamenilor intre tari, multi dintre ei alegand sa imigreze.
Am observat ca odata cu intrarea tarilor in Uniunea Europeana si in spatiul Schengen, multe dintre tari au fost lovite de valuri masive de migratori si de asemenea, din randul lucratorilor nationali au plecat multi spre alte tari. Majoritatea celor care au emigrat din tarile mai slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare spre tarile dezvoltate, au avut tendinta sa lucreze pe posturi slab calificate, sau pe posturile care erau refuzate de lucratorii nationali. In acest context, a luat amploare si munca ilegala.
Motivatia, importanta si metodologia cercetarii 
Am ales aceasta tema, deoarece consider ca in zilele noastre, migratia a devenit o actualitate, tot mai multi oameni plecand sa lucreze in alte tari. Odata cu intrarea statelor in spatiul Schengen, in multe state, acest fenomen a luat amploare, avand consecinte pozitive, dar si negative.
De asemenea, migratia fortei de munca in statele Uniunii Europene a inceput sa aiba si efecte psihologice asupra celor care migreaza si sa afecteze intregul popor al migrantilor.
Un alt motiv pentru care am ales aceasta tema este faptul ca am vrut sa vad care sunt principalele tari ale Uniunii Europene in care migreaza cei mai multi lucratori, si astfel am observat ca pe primele pozitii se situeaza Spania, Italia si Germania.
Am inceput prin a studia mai multe carti despre migratia fortei de munca catre UE si prin a compara rezultatele gasite. Apoi am utilizat ca sursa bibliografica internetul, unde am cautat diferite date statistice despre numarul imigrantilor dintr-o tara, nivelul lor de calificare sau principalele domenii in care acestia lucreaza.
De asemenea, am incercat sa observ care sunt principalele modificari ale statelor in materie de imigratie dupa intrarea lor in UE, respectiv in spatiul Schengen. 
1. Spatiul Schengen
1.1 Acordul Schengen
In anii 1980 a inceput o dezbatere cu privire la intelesul liberei circulatii a persoanelor. Unele state membre au considerat ca acest concept ar trebui sa se aplice numai cetatenilor Uniunii Europene (UE), fapt ce ar implica pastrarea frontierelor interne pentru a putea face distinctie intre cetatenii UE si cei din afara UE. Alte state au sustinut ideea liberei circulatii pentru toti, fapt ce ar insemna eliminarea completa a controalelor de frontiera. Pentru ca statele membre nu au reusit sa ajunga la o intelegere in acest sens, Franta, Germania, Belgia, Luxemburg si Tarile de Jos au decis in 1985 sa creeze un teritoriu fara frontiere interne. Acesta a devenit cunoscut ca ,,Spatiul Schengen", dupa numele orasului din Luxemburg in care au fost semnate primele acorduri. Dupa semnarea Tratatului de la Amsterdam, aceasta cooperare interguvernamentala a fost incorporata in cadrul UE in data de 1 mai anul 1999. In anul 1984, fostul cancelar german Helmut Kohl s-a intalnit cu presedintele de atunci al Frantei, Francois Mitterand, la trecerea frontierei "Goldene Brenn" din apropiere de Saarbrucken. Aici au luat decizia de a elimina controalele la frontiera dintre Germania si Franta. Nici unul din ei nu banuise atunci ce insemnatate vizionara va avea pe viitor acest gest pentru o Europa fara granite interne si fara controale la frontierele dintre state. Viziunea lor a condus intr-o prima faza la un acord intre Germania, Franta, Tarile de Jos, Belgia si Luxemburg, incheiat in 1985 pe nava "Astrid" pe raul Mosel, in dreptul micii localitati de frontiera Schengen din Luxemburg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia Fortei de Munca in Uniunea Europeana din Perspectiva Acordului Schengen.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!