Migratia Fortei de Munca in Uniunea Europeana intre 2000 si 2009

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1 FENOMENUL MIGRATIEI 2
1.1 Continutul conceptului 2
1.1.1.Cuzele migratiei fortei de munca 5
1.1.2.Teorii ale migratiei in UE 7
1.2.Evolutia fenomenului migratiei fortei de munca 15
1.3.Caracteristici si tendinte actuale ale migratiei 18
1.4. Institutii ale migratiei fortei de munca.Contexte si trasee ale migratiei. 20
1.4.1.Regimul juridic al fenomenului 23
CAPITOLUL 2 TARI DE ORIGINE ALE MIGRATIEI 25
2.1.Fluxuri ale migratiei in Europa in perioada 2000-2009 25
2.2.Segmentarea sectoarelor in functie de calificarea migrantilor 27
2.2.1.Migrantii calificati 27
2.2.2.Migrantii necalificati sau cu un nivel mediu de calificare. 28
2.3.Romania-tara de origine a migrantilor 29
2.4.Implicatiile migratiilor asupra tarilor de origine. 34
CAPITOLUL 3 TARI DE DESTINATIE A FORTEI
DE MUNCA 38
3.1.Migratia in Europa de Vest 41
3.2.Migratia in Europa de Sud 42
3.3.Miscari ale populatiei in interiorul Europei Centrale si de Est 44
3.4. Implicatiile migatiilor asupra tarilor-gazda 45
CAPITOLUL 4 CONCLUZII SI PROPUNERI 47
BIBLIOGRAFIE 49


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Migratia fortei de munca in Uniunea Europeana este subiectul abordat in multe studii care fac obiectul unor stiinte interdisciplinare- demografie, economie, afaceri internationale, drept european, sociologie etc.
Prezenta lucrare de licenta isi propune sa analizeze fenomenul migratiei fortei de munca in spatiul Uniunii Europene in intervalul 2000-2009, luand in considerare schimbarile institutionale, economice, sociale si strategice care au avut loc in perioada precizata anterior.
Caderea regimului comunist din Europa Centrala si de Est a fost motivul pentru care multe persoane au ales sa paraseasca tara din care provin si sa migreze in statele dezvoltate ale Europei de Vest, Sud si Nord, in special pentru a lucra. 
In perioada la care facem referire, mobilitatea geografica in sens economic se intensifica, urmare a aderarii de noi state la Uniunea Europeana ( 10 state noi membre incepand cu 1 mai 2004-Cipru, Malta, Polonia, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia; si de la 1 ianuarie 2007-Bulgaria si Romania). 
Liberalizarea pietii muncii precum si liberul acces in statele amintite au creat conditiile necesare fluxurilor de migratie din tarile in curs de dezvoltare spre cele in care economiile sunt solide.
Cel mai mare numar de migranti care au luat decizia de a lucra in Occident provin in special din Europa Centrala si de Est.Tara noastra, este un important pion, in lantul fortei de munca, care isi desfasoara activitatea, mai ales dupa momentul 2007, in tari ca Italia, Spania, Portugalia, Germania, Marea Britanie etc.
CAPITOLUL 1 FENOMENUL MIGRATIEI
Fenomen cu o istorie impresionanta, migratia a incetat sa se manifeste izolat, specific doar in anumite tari ale lumii si a devenit un fenomen global a carui dinamica cere o analiza continua.Indivizii migreaza avand motivatii de natura politica economica sau sociala, cu totii fiind in cautarea unui trai mai bun.Este evident ca prezenta conflictelor armate a regimurilor opresive, precum si mentinerea diferentelor de dezvoltare intre statele lumii vor alimenta in continuare aceste fluxuri, dinspre tarile mai putin dezvoltate inspre cele dezvoltate. 
De-a lungul timpului, Europa s-a confruntat cu pierderea a milioane de persoane care s-au indreptat spre continentul american ( plecari masive in valuri la sfarsitul sec.XIX si inceputul sec.XX), pentru ca, in a doua parte a secolului trecut, miscarile de populatie sa aiba loc in special in interiorul continentului ( de la programele guest-worker, la contingentele pentru persoanele cu calificare inalta, de la migratia Sud-Nord, la migratia Est-Vest).
1.1 Continutul conceptului
Pentru a putea analiza elementele caracteristice si dinamica problematicii de care ne ocupam in cadrul acestei lucrari, este necesar a face anumite lamuriri cu privire la delimitarile conceptuale. 
Migratia se defineste in acceptiunea Organizatiei Internationale pentru Migratie, ca fiind "Procesul de miscare a polulatiei in interiorul unui stat ( migratie interna: rural-urban, urban-rural, rural-rural, urban-urban) sau peste granite ( migratia internationala care include miscarea refugiatilor, a cautatorilor de azil, a migrantilor ecnomici) 
Natiunile Unite, in ceea ce priveste migratia, au urmatoarea viziune: " Migratia implica relocarea teritoriala a persoanelor intre mai multe state" 
Avand in vedere existenta mai multor definitii cu privire la procesul migratiei, putem sitetiza doua elemente comune specifice acestora: timp si spatiu. 
In ceea ce priveste spatiul, toate organizatiile mentionate mai sus impartasesc opinia conform careia migratia implica traversarea cel putin a unei granite internationale, fara sa faca referire explicita la migratia transfrontaliera.
Opiniile sunt divergente in ceea ce priveste componenta timp in legatura cu migratia.In viziunea Natiunilor Unite, migratia presupune plecarea din tara de origine si stabilirea in cea de destinatie pentru cel putin un an.In aceste conditii, se face distinctie intre migrantul pe termen lung ( cel care pleca pentru cel putin un an) , si cel pe termen scurt (perioada pentru care el paraseste tara de origine este mai mica de un an) In ceea ce priveste punctul de vedere al Comisiei Europene, migratia pe termen lung include atat sederile efective de minim douasprezece luni cat si intentia de a locui intr-un alt stat membru minim douasprezece luni. Se creeaza astfel confunzii in comparabilitatea datelor furnizate de statele membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia Fortei de Munca in Uniunea Europeana intre 2000 si 2009.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!