Mihai Eminescu

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I 4
VIATA SI OPERA LUI MIHAI EMINESCU 4
Viata lui Mihai Eminescu 4
Repere biografice 4
Personalitatea eminesciana. Cultura lui Eminescu 5
Opera scriitorului 15
Teme si motive 18
Valori artistice si de limba 19
Capodoperele dramatice 21
Proza eminesciana 22
CAPITOLUL II 24
ROMANTISMUL IN OPERA EMINESCIANA 24
Eminescu intre clasicism si romantism 24
Clasicismul 24
Romantismul 27
Romantism si clasicism in opera eminesciana 28
Romantismul eminescian 36
Motive romantice in opera eminesciana 36
Poezia iubirii si a naturii 48
Folclorul, izvor de inspiratie 49
Scrisorile 50
CAPITOLUL III 52
POSTERITATEA EMINESCIANA INTRE 1890-1920 52
Romantismul posteminescian 52
In contemporaneitatea poeziei moderne europene 52
Opera de foc si de aur 54
Poezia de meditatie filozofica. Influente 55
Universalitatea lui Eminescu 81
CONCLUZII 86
BIBLIOGRAFIE 88


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere 
Opera eminesciana, cu stralucirea ei hipnotica de frumuseti intunecate si tainice, este un mod de a exista, cel mai autentic si mai dramatic mod al poetului roman din toate timpurile de a-si trai viata in mod absolut, de a se implica definitiv in istoria reala si mitica, in spiritualitatea poporului sau, pentru a carui identitate, in plan universal, prin cultura si spirit, creatorul a trudit si s-a consumat pana la ardere totala pentru ceea ce a numit el insusi "ideea romaneasca". El a creat, la noi, mitul inconfundabil al poetului romantic national, a carui genialitate creatoare si ardere spirituala la nivel cosmic se contopesc, intr-un plan neobisnuit ca intensitate, cu nelinistile si aspiratiile de intemeiere a unei noi patrii spirituale.
"Eminescu a cunoscut poporul si provinciile romanesti, a devenit familiar cu speculatiile filozofice cele mai inalte, a iubit fara a fi fericit, a dus o existenta nesigura si trudnica[...] Rar se intampla ca un poet sa fie sigilat de destin, sa ilustreze prin el insusi bucuriile si durerile existentei si de aceea Mihai Eminescu va ramane poetul nostru nepereche." 
Mihai Eminescu este poetul reprezentativ al literaturii noastre, creator al unei opere care strabate timpul cu o forta nealterata, traind intr-o perpetua actualitate. Prin tot ceea ce a creat, Eminescu a produs un efect de modelare profund si de durata, a facut ca "toata poezia acestui secol sa evolueze sub auspiciile geniului sau, iar forma infaptuita a limbii nationale sa devina punct de plecare pentru intreaga dezvoltare ulterioara a vestmantului si cugetarii romanesti" .
Influenta coplesitoare a poetului avea sa vina din inaltarea filozofica si din frumusetea expresiva a unei opere exemplare ce a jalonat, sintetizandu-le, principalele elemente de recunoastere a spiritualitatii nationale, in afara careia nu exista creatie durabila. El insusi s-a proiectat cu vointa si neclintire in sfera specificului romanesc, spre care a adus intregul orizont de inteligenta si sensibilitate europeana. 
Intre inzestrarile de baza a lui Eminescu, farmecul limbajului a fost esential in rapida patrundere a operei lui spre sensibilitatea publica. De altfel, aceasta insusire nici celelalte nu ar fi contat in definirea poetului. Niciodata, pana la Eminescu, limba romana nu a sunat cu atata plenitudine armonioasa, atat de natural si firesc. Mai mult chiar, limpezimea si echilibrul lingvistic din cele mai multe poezii creeaza impresia unei spontaneitati desavarsite, cu toate ca variantele ilustreaza migaloasa cautare "a cuvantului ce exprima adevarul" iar Eminescu insusi isi stabileste raporturile cu limba romana in termenii de "lupta dreapta" ca pe o incercare de a "turna in forma noua limba veche si-nteleapta". 
Cercetatorii operei eminesciene au ajuns la concluzia ca majoritatea poeziilor lui Eminescu au un substrat filozofic. Poetul si-a pus de timpuriu intrebari asupra existentei , incercand sa dea si raspunsurile la aceste intrebari, fiind unul dintre aceia care resimt din plin distanta intre aspiratiile lor si realitatea inconjuratoare. 
Motivele cele mai des intalnite in opera filozofica sunt: timpul (Glossa, Scrisoarea I), geneza si stingerea universului (Scrisoarea I, Rugaciunea unui dac), geniul si singuratatea lui (Luceafarul), cunoasterea prin contemplare (Glossa), moartea. 
Voi incerca in aceasta lucrare, ajutandu-ma de critica literara, sa patrund tainele operei eminesciene, sa demonstrez ca, la orice varsta opera lui Eminescu e revelatoare de sensuri, de mesaje. Sa inteleg sensuri si sa le expun, sa proiectez opera lui Eminescu prin ceea ce aceasta se vrea a fi si nu numai prin ceea ce este. 
Intentionez sa scot de asemenea in evidenta personalitatea celui care a fost cel mai mare poet el nostru, sa arat ca cel care a uimit o lume nu e numai poet, ci si prozator, ca opera sa nu a fost doar influentata de filozofii vremii, ci a influentat la randul sau poetii posteritatii sale. 
Consideratiile critice vor servi obiectivelor alese si anume: demonstrarea originalitatii, artisticitatii si universalitatii operei lui Eminescu, recunoasterea acesteia mai ales dupa moartea poetului. Voi incerca sa demonstrez ca Eminescu a fost in ordinea prozei un mestesug tot pe atat de iscusit si stralucitor ca si in ordinea poeziei. Nu numai pentru ca a urmat cu aceeasi ravna sa transpuna, precum in versuri ca si in proza ecourile experientelor biografice.
CAPITOLUL I
Viata si opera lui Mihai Eminescu
Viata lui Mihai Eminescu
Repere biografice
Nascut la 15 ianuarie 1850 la Botosani, ca fiu al caminarului Gheorghe Eminovici si al sotiei sale Raluca, nascuta Iurascu, Mihai Eminovici a vazut lumina zilei si si-a petrecut copilaria in tinutul nordic al Moldovei. Familia din partea ambilor parinti era rurala fara sa fie taraneasca. Gheorge Eminovici era un om cu oarecare stiinta de carte, plin de grija sa impartaseasca pe copii sai de la invatatura cea mai inalta. 
Este trimis sa invete carte la Cernauti unde termina gimnaziul local. In 1864 Eminescu asistase la Cernauti la reprezentarile teatrale ale trupei Vladicescu - Tandini si apoi o urmeaza. Dupa un an se intoarce la Cernauti hotarat sa-si reia studiile. Aici locuieste la profesorul Aron Pumnul la moartea caruia ii dedica prima poezie publicata intr-o brosura comemorativa. Incepe sa trimita poezii la revista "Familia" a lui Iosif Vulcan cel care ii va schimba numele din Eminovici in Eminescu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mihai Eminescu.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!