Mijloace Externe de Imbogatire a Vocabularului

Cuprins licenta Cum descarc?

I. MOTIVATIA ALEGERII TEMEI. 1
II. ASPECTE TEORETICE. 3
GENERALITATI DESPRE VOCABULAR. 3
CUVANTUL - UNITATEA DE BAZA A VOCABULARULUI. 5
STRUCTURA VOCABULARULUI. 7
III. MIJLOACE EXTERNE. 12
A. IMPRUMUTURI LEXICALE MAI VECHI. 15
B. IMPRUMUTURI LEXICALE NEOLOGICE. 18
ADAPTAREA NEOLOGISMELOR LA FONETISMUL LIMBII ROMANE. 24
NEOLOGISME FORMATE CU ELEMENTE DE COMPUNERE. 34
INFLUENTE MODERNE IN LEXICUL ROMANESC. 37
BARBARISME. 44
C. CALC LINGVISTIC. 50
CALC LEXICAL. 52
DERIVATE FORMATE PRIN CALCHIERE. 56
COMPUSE FORMATE PRIN CALCHIERE. 58
COMPUSE PRIN ABREVIERE. 60
CALC GRAMATICAL. 61
CALC FRAZEOLOGIC. 63
CALC LEXICO-FRAZEOLOGIC. 67
CALCURI LINGVISTICE IN LIMBA ROMANA. 70
IV. ASPECTE APLICATIVE. 75
TIPURI DE EXERCITII. 75
ANEXE. 86
V. CONCLUZII. 98
VI. BIBLIOGRAFIE. 100
VII. CUPRINS. 102


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
MOTIVATIA ALEGERII TEMEI
Studiul lexicului merita o atentie foarte mare din cateva motive considerate fundamentale. In primul rand, ar fi faptul ca bogatia unei limbi este data de bogatia si de varietatea vocabularului ei. De asemenea, se admite ca schimbarile care au loc in societate, precum si progresele stiintei si tehnicii contemporane se reflecta in primul rand si nemijlocit in vocabular, considerat, pe buna dreptate, ca fiind compartimentul limbii cel mai inamic si cel mai deschis influentelor din afara. Lingvistul francez Antoine Meillet afirma ca orice vocabular exprima, de fapt, o civilizatie. Deci, rezulta necesitatea de a-l studia temeinic in indisolubila legatura cu diversele modificari care au loc in viata materiala si spirituala a unei colectivitati lingvistice.
Este necesar sa acordam atentie vocabularului si din punct de vedere stilistic. Se stie ca lexicul este aspectul cel mai specific fiecarui stil functional (beletristic, publicistic, stiintific si administrativ). Deosebirile dintre aceste stiluri se reduc la frazeologie si la vocabular.
Am ales aceasta tema deoarece am considerat ca mijloacele externe, prin care vocabularul limbii noastre se imbogateste, au importanta deosebita, pe langa cele interne, reprezentand sursa asimilarii de cuvinte noi de catre vorbitori, dar si din dorinta de a cunoaste si de a utiliza corect cat mai multe notiuni intrate recent in limba noastra, de a fi la curent cu tot ce este nou.
Imbogatirea si perfectionarea vocabularului este mai greu de realizat decat insusirea regulilor gramaticale ale limbii materne, dar este un lucru necesar pentru optimizarea comunicarii. Pentru acest lucru este nevoie de un vocabular bogat si corect intrebuintat.
Prezenta lucrarea este structurata in cinci capitole care prezinta in detaliu procedeele externe prin care vocabularul limbii romane se imbogateste si se perfectioneaza continuu. 
In cel de-al II-lea capitol sunt relatate cateva generalitati referitoare la vocabular (cuvantul ca unitatea de baza a vocabularului, definitia si structura lui).
Capitolul al III-lea prezinta in detaliu mijloacele externe de imbogatire a vocabularului. Sunt exemplificate imprumuturile mai vechi, dar si cele neologice, cu specificatia limbii de provenienta a acestora. Este analizata adaptarea neologismelor la fonetismul limbii romane si sunt de asemenea enuntate si exemplificate influentele moderne din vocabularul romanesc. 
Cum nu tot ce este nou este bun, utilizarea neologismelor are si unele aspecte negative. Acestea sunt reprezentate de asa-numitele "barbarisme" adica neologisme de prisos in vocabularul romanesc. 
Ultima parte a capitolului al treilea este rezervata calcului lingvistic, un alt mijloc extern de imbogatire a vocabularului. Acesta este de mai multe tipuri ce sunt impartite la randul lor in subtipuri. Si de data aceasta, aspectele teoretice sunt insotite de exemple clare si semnificative.
Capitolul al IV-lea cuprinde aspecte aplicative referitoare la imprumuturi si calc lingvistic, anumite tipuri de cerinte formulate in legatura cu acestea.
Capitolul al V-lea este destinat concluziilor finale referitoare la tema aleasa si este urmat de trei anexe care cuprind neologismele uzuale cu litera n, calcuri lexicale de structura si calcuri frazeologice simple. 
Capitolul al VI-lea prezinta materialul folosit la elaborarea acestei lucrari.
Prin abordarea aspectelor esentiale ale mijloacelor externe de imbogatire a vocabularului sper ca aprofundarea lor sa contribuie la perfectionarea si utilizarea cat mai corecta a limbii romane in procesul comunicarii. 
CAPITOLUL II 
ASPECTE TEORETICE
GENERALITATI DESPRE VOCABULAR
Lexicologia este o disciplina a lingvisticii care studiaza vocabularul. Aceasta se ocupa cu delimitarea sferelor vocabularului, dar si cu schimbarile care se petrec in vocabular. Lexicologia are mai multe ramuri:
- semantica, o ramura care studiaza sensul cuvintelor, precum si schimbarile de sens pe care le sufera cuvintele;
- etimologia are ca obiect stabilirea originii si evolutiei cuvintelor;
- lexicografia stabileste principii si metode de alcatuire a dictionarelor.
Studiul structurii morfematice a cuvintelor si al procedeelor de imbinare a morfemelor in scopul formarii cuvintelor apartine atat morfologiei, cat si lexicologiei (morfemele constituie obiectul morfologiei, iar derivatele si compusele sunt categorii ale lexicului).
Prin vocabular sau lexic se poate intelege totalitatea cuvintelor existente dar si a celor care au fost candva utilizate intr-o limba.
Inventarierea completa a unitatilor lexicale ale unei limbi nu este posibila, datorita faptului ca in permanenta se creeaza si se pierd cuvinte, iar astfel specialistii nu reusesc niciodata sa inregistreze toate formatiunile. 
Nu se poate spune decat cu aproximatie cat este de bogat vocabularul unei limbi (spre deosebire de fonologie si morfologie, unde se poate stabili cu precizie inventarul unitatilor). 
Din cele cateva sute de mii de cuvinte ale unei limbi moderne, vorbitorii folosesc in mod obisnuit, numai cateva mii, cunoasterea si intrebuintarea unui numar mai mare de termeni fiind dependenta de o serie de factori precum: varsta, grad de cultura, ocupatie etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloace Externe de Imbogatire a Vocabularului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!