Mijloace si Modalitati de Plata in Turism

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.pag.3
Capitolu I Cecul de calatorie.pag.4
1.1.Tipuri de cecuri . .pag.12
1.2.Mecanismul derularii platilor prin cec.Riscuri.pag.15
1.3.Mecanismul derularii plati prin cec de calatorie.pag.17
Capitolu II Cardul.pag.19
2.1.Prezentarea cartii de plata.pag.19
2.1.1.Clasificare.pag.20
2.2.Coduri,simboluri,documente si trasaturi specifice card-urilor.pag.25
2.2.1.Trasaturi specifice de recunoastere a unei carti de credit.pag.28
2.2.2.Utilizarea cardului si a PIN-ului.pag.30
2.2.3.Utilizarea contului de business card.pag.31
2.3.Procedura corecta de acceptare a card-ului.pag.36
2.4.Decontarea tranzactiei.pag.42
Capitolu III Modele de card-uri internationale.pag.45
3.1.Cardul BCR VISA INTERNATIONAL.pag.45
3.1.1.Prezentarea card-ului.pag.45
3.1.2.Conditii de emitere a card-ului.pag.46
3.1.3.Organizarea activitatii si tehnica de lucru.pag.48
3.1.4.Prelucrarea formularelor.pag.49
3.1.5.Eliberarea card-ului.pag.51
3.2.Cardul AMERICAN EXPRES INTERNATIONAL.pag.52
3.2.1.Istoricul aparitiei card-ului.pag.52
3.2.2.Avantajele acceptarii card-ului ca mijloc de plata.pag.53
3.2.3.Cardul AMERICAN EXPRES SI TURISMUL DE AFACERI.pag.54
3.3.Nota de plata.pag.56
3.3.1.Scop si utilizare.pag.56
3.4.Cardul "NOUVELLES FRONTIERES SIMPATURISM".pag.57
3.4.1.Modalitati de plata in cardul "NOUVELLES FRONTIERES 
SIMPATURISM".pag.57
Capitolu IV Voucher - ul.pag.59
4.1.Fazele de valabilitate ale voucher-urilor.pag.61
4.1.1.Emisia voucher-ului.pag.61
4.1.2.Onorarea voucher-ului.pag62.
4.1.3.Prezentarea la plata.pag.63
4.1.4.Plata voucher-urilor.pag.63
4.2.Clasificarea voucher-urilor.pag.63
Bibliografie.pag.66


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Incasarea notelor de plata prin casieria serviciului front-office se poate face utilizand mijloace de plata diferite : moneda nationala, monede straine liber convertibile, cecuri bancare si postale, cecuri de calatorie, carti de credit, voucher-e.
Plata in numerar, in moneda nationala, este mijlocul de plata acceptat pretutindeni. Totusi, plata in numerar (cash) comporta mai multe dezavantaje majore: riscul pierderii si furtului banilor, pierderea dobanzilor etc. In plus, pentru operatiunile din strainatate, orice plata trebuie precedata de un schimb valutar, care determina cheltuieli de pe urma diferentelor de curs si a comisioanelor achitate. Casieriile marilor hoteluri efectueaza si operatiuni de schimb valutar. Turistul poate suferi o pierdere suplimentara daca, la intoarcerea in tara, ramane cu o parte din banii de buzunar in moneda straina necheltuiti.
Conform unui studiu efectuat de Biroul European al uniunilor consumatorilor, un turist pleaca din Bruxelles cu 50 de mii de franci belgieni pentru a intreprinde un turneu prin 11 tari ale Uniunii Europene ar cheltui jumatate din suma numai pentru operatiunile succesive de schimb valutar.1
Dupa 1999, odata cu realizarea uniunii monetare si introducerea monedei europene -euro- cheltuielile de schimb valutar vor fi eliminate.
Practic, euro-ul va fi pus in circulatie ca numerar la 1 ianuarie 2002.
Regulamentul hotelier international precizeaza ca "hotelierul nu este obligat sa accepte cec-uri, cupoane, carti de credit sau alte mijloace de plata diverse". Evident, acceptandu-le, acest lucru il va face cautat de clientii care utilizeaza respectivele mijloace de plata. 
In ultimul timp, se afirma cu putere utilizarea cartilor de credit. Denumirea "carti de plata" este mai aproape de natura si functiile acestora.
Administrarea firmelor din industria hoteliera n-a ridicat niciodata problema existentei trezoreriei in perioadele de exploatare. Cu alte cuvinte, reglementarea notelor de plata pentru hotel si restaurant era( si este inca) efectuata prin plata in numerar.2 Numai 
platile serviciilor prin intermedierea agentiilor de voiaj erau intarziate cu timpul necesar pentru efectuarea decontarilor . Sistemul de plata a evoluat insa in timp.
Cazarea in hotel, servirea mesei la restaurant a oamenilor de afaceri, functionarilor, agentilor comerciali, sunt achitate printr-o nota de comanda, a carei plata se face numai la sfarsitul lunii, de catre intreprinderile unde sunt angajate respectivele persoane.1
De asemenea, pentru detinatorii de carti de credit se amana achitarea notei de plata in numerar pana in momentul reglementarii bancare. De aceea este din ce in ce mai dificil sa se evalueze situatia financiara a unei intreprinderi de turism, Ia un moment dat.
CAPITOLU I Cecul de calatorie
Mecanismul platii cecurilor de calatorie se particularizeaza prin faptul ca beneficiarul lor achita bancii sau institutiei de la care le cumpara si poate cere plata lor la prezentare oricarei banci din lume ce cumpara astfel de cecuri. Bancile care cumpara cecuri de calatorie le achita imediat, iar suma platita si-o recupereaza returnand cecurile bancii de la care le-au cumparat beneficiarii initiali.
Dintre toate tipurile de cec, cecurile de calatorie au cunoscut cea mai mare diversificare. Astfel, cecurile de calatorie au inceput sa fie tiparite si vandute clientilor lor nu numai de banci, ci si de companii de transport, de turism etc. Aceasta diversificare a cecurilor de calatorie si cresterea, in acelasi timp, a fraudelor legate de circulatia lor, au condus la preocuparea privind uniformizarea acestora. Cu ocazia Conferintei Internationale pentru Rationalizarea Operatiunilor Interbancare (Bruxelles, 1961) s-a convenit un model tipic cec de voiaj pe care asociatiile profesionale din 15 state europene l-au adoptat.
imprimata (tiparita) pe ele. Eurocecurile sunt vandute de banci clientilor lor (care au 
conturi deschise la ele), sub forma unor carnete de cecuri in alb. Beneficiarii completeaza Eurocecurile, acestea fiind trase asupra disponibilului din contul lor deschis la banca mentionata pe formularul Eurocecului.Eurocecurile se particularizeaza prin aceea ca, odata cu eliberarea carnetului de cecuri, banca da clientului si o carte de garantie. Cartea de garantie {sub forma unei carti de vizita) cuprinde anumite elemente care, pe de o parte, asigura bancii platitoare incasarea certa a banilor de la banca emitenta, iar pe de alta parte. constituie o protectie impotriva furturilor, falsificarilor. Eurocecurile nu sunt achitate fara prezentarea de catre beneficiar si a cartii de garantie. Lntre elementele inscrise in cartea de garantie si pe Eurocec trebuie sa existe o identitate absoluta, verificata de lucratorul de la ghiseul la care plateste si confruntata cu pasaportul beneficiarului. Moneda si limita superioara a sumei ce poi fi completate pe un Eurocec variaza de la tara la (ara, alat in functie de tara in care se afla banca trasa, cat si de tara in care se efectueaza plata Eurocecului. Aceste instructiuni sunt transmise de banca ce guverneaza si sistemul Eurocec tuturor bancilor din Europa care primesc spre achitare liurocecuri.1


Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloace si Modalitati de Plata in Turism.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!