Mijloacele Electronice de Plata Folosite in Economiile Moderne

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 03
Cap 1. Prezentarea sistemului de plati in economie 03
1.1 O scurta privire asupra domeniului platilor in Romania 03
1.2 Particularitatile platilor electronice in Romania. 11
Cap 2. Instrumentele de plata fara numerar 16
2.1 Clasificarea instrumentelor de plata fara numerar 16
2.2 Descrierea instrumentelor de plata fara numerar 18
Cap 3. Platile electronice 33
3.1 Sistemele europene de plati 33
3.2 Sistemele nationale de plati 44
Cap 4. Studiu de caz; Analiza comparativa a cardurilor emise in Romania 48
4. 1 Tipologii de carduri. Descriere, evolutie. 50
4.2 Analiza evolutiei numarului de carduri in Romania 55
4.3. Impactul cardurilor asupra performantelor bancii 60
Concluzii 65
Bibliografie 67
Anexe 70


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Extinderea informaticii in sfera activitatilor bancare, a facut posibila aparitia unei noi forme a banilor, ,,banii electronici", reprezentand valori stocate magnetic in memoria calculatoarelor si fiind recunoscuti ca avand caracteristici corespunzatoare notiunii generale de bani. In prezent, in Romania tendinta dominanta este ca masa monetara sa fie preponderent constituita din ,,bani electronici". Marea majoritate a tranzactiilor tind sa fie efectuate utilizand aceasta modalitate de plata, numita si e-cash (numerar electronic)
Sistemul bancar este una din cele mai importante structuri ale economiei de piata, sau mai bine zis, cea mai importanta, bancile fiind mediatorii redistribuirii capitalului, contribuind esential la cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei. Bancile moderne acorda un spectru larg si multilateral de servicii clientilor sai - de la cele traditionale (de credit, depozite si decontare), care constituie baza business-ului bancar, pana la cele moderne ce tin de instrumentele financiare noi, serviciile fiduciare, operatiunile investitionale. Pentru a exista , bancile au nevoie de clienti - "deponenti si dependenti". 
Diferitele tipuri de clienti au cerinte diferite, in concordanta cu afacerile lor sau cu nevoile personale, oferind un potential important pentru dezvoltarea activitatii bancare. Analiza numarului total de clienti ne indica faptul ca o mare parte din clientii bancari sunt persoanele fizice, pe langa persoane juridice, firme cu capital privat si de stat. Totusi, un client persoana fizica nu poate fi descris decat ca o persoana ce contine un cont bancar, pentru uzul personal, de obicei cu un card atasat. Ca pondere in total clienti, se poate constata o mare diferenta intre clientii persoane fizice si clientii persoane juridice. Persoanele juridice au ponderi relativ mici fata de persoanele fizice. Dintre alti clienti se evidentiaza societatile de asigurari si se constata un trend crescator a numarului acestora, mai accentuat decat la societatile cu capital de stat.
Cardurile reprezinta instrumente cu ajutorul carora se poate efectua plata unui produs sau serviciu, avand la baza un sistem organizat pe baze contractuale intre detinator, emitent si comerciantul sau prestatorul de servicii. Este un instrument de credit modern, utilizat de clientii bancari atat in lei cat si in valuta. 
In lucrarea de fata, ,,Mijloacele electronice de plata folosite in economiile moderne" am prezentat metodele contemporane folosite in cadrul bancilor, structurandu-le in patru capitole. astfel:
- Cap 1: Prezentarea sistemului de plati in economie;
- Cap 2: Instrumentele de plata fara numerar;
- Cap 3; Platile electronice;
- Cap 4. Studiu de caz; Analiza comparativa a cardurilor emise in Romania;
In primul capitol dupa o scurta privire asupra domeniului platilor in Romania, am prezentat particularitatile acestora in Romania.
In al doilea capitol am prezentat instrumentele de plata fara numerar: Ordinul de plata,cambia, CEC-ul, biletul la ordin si cardul.
In al treilea capitol am facut o paralela intre sistemul national de plati si cel european. 
In ultimul capitol am analizat evolutia cardurilor in Romania in ultimii ani in functie de specificul acestora; 
Cap 1. Prezentarea sistemului de plati in economie
1.1 O scurta privire asupra domeniului platilor in Romania
Intermedierea schimburilor reprezinta o functie esentiala a monedei, realizarea acesteia prin mijloace de plata adecvate cerintelor si caracteristicilor schimburilor, prin instrumente si tehnici de plata care sa asigure operativitatea si siguranta efectuarii platilor constituie o conditie esentiala a indeplinirii eficiente a acestei functii. In acest sens, mijloacele moderne de realizare a platilor reprezinta reactia monedei la mediul extern al economiei si societarii reale, la dorintele si motivatiile civilizatiei contemporane, bancarizarea puternica a platilor, transformarea monedei, ,,a semnului monetar in impuls electronic, ruperea totala a monedei de continutul valoric real constituie provocari, dar si raspunsuri ale monedei ". Impulsurile electronice poarta mesajele de acceptare a platilor cu viteza luminii si hardurile de telecomunicatii le pot transmite instantaneu. Software-urile bancar pot autoriza automat transferul de fonduri din conturile comparatorilor de bunuri sau instrumente financiare, in conturile vanzatorilor acestora. Acest proces de transformare, de conversie a continutului si formelor platilor genereaza riscuri, amplifica si diversifica expunerile la risc ale participantilor la fluxurile de plati, creste viteza de propagare si de consolidare a riscurilor in sistem, acestea devenind riscuri globale, riscuri sistemice care reclama un management adecvat, specific, de protejare, de acoperire, de reducere a efectelor acestor riscuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloacele Electronice de Plata Folosite in Economiile Moderne.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!