Mircea cel Batran - Politica Externa

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere pag. 3
Capitolul I. Configurarea geo-politica a spatiului est-european la sfarsitul secolului al XIV-lea
I. 1 Ungaria si Sigismund de Luxemburg in secolul al XIV-lea pag. 8
I. 2 Polonia si Vladislav Iagello in secolul al XIV-lea pag. 13
I. 3 Serbia si Bulgaria in secolul al XIV-lea .pag. 17
I. 4 Cucerirea otomana pag. 21
Capitolul II. Tara Romaneasca si vecinii ei in timpul lui Mircea cel Batran
II. 1 Peninsula Balcanica .pag. 24
II. 2 Moldova pag. 28
II. 3 Imperiul Otoman .pag. 30
Capitolul III. Aliante externe si politica militara a lui Mircea cel Batran
III. 1 Campania din Dobrogea (1388) .pag. 35
III. 2 Alianta lui Mircea cel Batran cu polono-litvanii (1389-1391) pag. 38
III.3 Marile batalii din anii 1394 si 1396 (de la Rovine si de la Nicopole) .pag. 41
III.4 Mircea cel Batran sub semnul marilor initiativelor politice . pag. 55
Capitolul IV. Mircea cel Batran in constiinta posteritatii
IV. 1 Mircea cel Batran- unul dintre cei mai straluciti voievozi romani .p.58 
IV. 2 Mircea cel Batran in constiinta posteritatii .pag. 61
Concluzii .pag. 63
Bibliografie .pag. 65


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Mircea cel Batran a fost unul dintre cei mai straluciti voievozi romani, in timpul domniei sale, Tara Romaneasca atingand cea mai mare intindere din toate timpurile. Acest motiv a fost unul dintre cele mai importante atunci cand m-am decis sa-mi aleg aceasta lucrare de licenta.
In aceasta lucrare, voi incerca sa prezint, in linii mari, domnia lui Mircea cel Batran si politica externa a acestuia care se contura ca o sinteza a istoriei romanesti din secolul al XIV-lea. Ea reprezinta un maximum al dezvoltarii statului muntean si ca o intindere teritoriala si ca putere militara.
Aparator al unor stravechi pamanturi romanesti, cunoscator lucid al realitatilor, diplomat chibzuit, viteaz comandant care a stiut, de cate ori a fost nevoie, sa arate taria armatelor noastre, gospodar care a inteles ca tara este cu atat mai puternica cu cat intocmirile sale sunt mai bine asezate. Mircea, numit in hrisoave cel Batran, s-a randuit, prin faptele sale, printre marii conducatori ai neamului nostru.
Un motiv in plus pentru care mi-am ales acest subiect este faptul ca Mircea cel Batran a fost si un domnitor spiritual, acesta fiind si un ctitor de biserici.
In aceasta lucrare ma voi axa pe politica externa a marelui voievod.
Politica externa a marelui voievod a fost dominata de primejdia otomana. De remarcat ca toate luptele pe care Mircea cel Batran a fost silit sa le poarte au fost cu turcii, nicidecum cu ungurii, polonii sau moldovenii, cu care, de altfel, a incheiat aliante trainice in lupta comuna antiotomana.
In timpul lui Mircea cel Batran, Tara Romaneasca cunoaste o importanta dezvoltare economica (mineritul, mestesugurile si comertul), politica (sporirea prestigiului Tarii Romanesti si a influentei in sud-estul european), cetati s.a. Remarcabil comandant militar si om politic, el s-a aflat in bune relatii cu ungaria, Polonia si Moldova, a repurtat victorii asupra turcilor si a intervenit, dupa anul 15402, in luptele pentru succesiune din Imperiul Otoman.
Mircea cel Batran, mai mult decat inaintasii sai, a consolidat alianta cu tara frateasca vecina, Moldova, contribuind in mare masura la sudarea unitatii intregii suflari romanesti de la inceputul secolului al XV-lea (spre Transilvania era direct angajat, prin posesiunile de peste munti). In sfarsit, alt merit istoric: Mircea cel Batran este acela care a desavarsit unitatea insasi a Tarii Romanesti, prin alipirea Dobrogei la trupul tarii.
Acestea sunt motivele pentru care am ales sa infatisez domnia si personalitatea lui Mircea cel Batran in aceasta lucrare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mircea cel Batran - Politica Externa.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!