Misiunea Bisericii Fata de Fenomenul Secularismului

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
2. Cuvantul lui Dumnezeu intr-o lume secularizata
- starea naturii, o cauza a crizei
- necesitatea activitatii Bisericii
5. Misiunea Bisericii astazi si maine, Perspectiva teologica
- aspecte ale misiunii contemporane
7. Secularizarea intre stiinta, filosofie si teologie
- gandire si realitate in lumea moderna
- noua paradigma ontologic-cosmologica
- perspectiva neopatristica a Parintelui Dumitru Staniloae
8. Secularizarea un produs al falsei transcendente
- opinia Bisericii Crestine - momentul Canberra
- opinia Bisericii Crestine - momentul Nairobi
9. Relevanta teologiei Ortodoxe pentru lumea contemporana
10. Misiunea Bisericii in societatea romaneasca contemporana 
- catehizarea credinciosilor
- incredere in Biserica
- misiunea in mediul urban
- impedimente
- unitate spirituala
- integrarea in structurile europene
- miscarea ecumenica
- cultura si teologie
11. Incheiere


Extras din licenta Cum descarc?

Biserica si secularizarea
1. Introducere
Domnul nostru Iisus Hristos a voit ca opera Lui sa fie continuata de urmatorii Sai, dupa modelul dat de El: ,, Si Iisus strabatea toate cetatile si orasele, invatand in sinagogile lor, propovaduind Evanghelia Imparatiei si vindecand toata boala si toata neputinta in popor" .Si de aceea a lasat porunca dumnezeiasca: ,,Mergand invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua..." . De asemenea, El a spus: ,,Si mergand propovaduiti, zicand: S-a apropiat Imparatia cerurilor. Tamaduiti pe cei neputinciosi, inviati pe cei morti, curatiti pe cei leprosi, pe demoni scoateti-i... Iata, Eu va trimit pe voi ca pe niste oi in mijlocul lupilor; fiti dar intelepti... si nevinovati ca porumbeii , caci ,, pilda v-am dat voua..." .
Principalul izvor de inspiratie al misiunii este Sfanta Evanghelie. Adancirea intelegerii Evangheliei, prin tainica contemplatie si meditatie zilnica asupra vietii si activitatii Celui dintai misionar - Hristos Mantuitorul - ne umple fiinta de indemnuri mult mai graitoare decat cele venite de la oameni . Ne impartasesc lumina, putere, mangaiere si nemarginita liniste sufleteasca. Nu este problema specifica misionarismului sau pastoratiei care sa nu fi primit rezolvare din partea Invatatorului lumii.
De aceea, atunci cand suntem in impas in activitatea misionara, o tainica convorbire cu Mantuitorul, ca aceea a lui Nicodim, ne va lamuri. 
Misionarul este ,,cel trimis, cu sens de propovaduitor, de trimis al Bisericii Crestine, spre a propovadui crestinismul la necredinciosi" . Aceasta definitie poate fi intregita de notiunile ce tin de ,,misiune". Cuvantul misiune are origine latina, de la mittere = a trimite. Iata si alte aspecte ale misiunii; misiunea reprezinta vocatia apostolica a Bisericii de a propovadui Evanghelia lui Hristos la toate neamurile, chemandu-le la reconcilierea in numele lui Hristos prin pocainta si botez . Misiunea este, dupa cum am mai precizat un act de trimitere:,, Precum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit si Eu" , de marturie a Invierii lui Hristos si de evocare a evenimentelor care constituie istoria mantuirii .
De la inceputul crestinismului, raspandirea Evangheliei a fost inseparabila de formarea de comunitati crestine, prin convertire personala, marturisirea credintei si botezul in Sfanta Treime .
Chemarea misionara a Bisericii tine de natura ei apostolica. Misiunea este un act de fidelitate a Bisericii fata de cele doisprezece pietre de temelie si cei doisprezece Apostoli ai Mielului . 
Ideea misionara isi are izvorul in insasi vointa lui Dumnezeu de a mantui lumea. ,,Unul este Dumnezeu, care voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si sa vina la cunostinta adevarului" . Pentru aceasta a trimis in lume pe Unicul Sau Fiu, Care a strabatut orasele si satele, invatand si propovaduind Evanghelia mantuirii.
Mantuitorul nu S-a multumit doar sa invete, ci a turnat Evanghelia iubirii Sale in opera de caritate ,,vindecand toata boala si toata neputinta, hranind multimile flamande, adapand pe cei insetati cu apa vietii, ridicand din noroiul pacatelor pe cei rataciti pe calea adevarului...".
Faptele milei trupesti si sufletesti trebuie sa-si gaseasca, prin staruintele misionare, o afirmare permanenta in institutiile crestinesti din sanul poporului. Ele vor da marturie despre valoarea principiilor crestine, pe care le propovaduim si vor sprijini lucrarea de convertire a sufletelor catre Hristos. 
Dupa cum reiese din aceste idei, scopul misiunii este patrunderea Duhului lui Dumnezeu intr-o situatie personala si intr-un mediu social. Dar dincolo de convertirea subiectiva, propovaduirea Evangheliei inseamna si anuntarea eliberarii celor saraci si oprimati. 
Daca odinioara Ortodoxia era marginita geografic la tarile din Rasaritul Europei, acum ea se afla in contact nemijlocit cu Occidentul. Bisericile rasaritene care zeci de ani s-au aflat in grea suferinta si izolare se uita cu incredere spre Occident. Aceasta nu inseamna insa ca ele nu pot fi de folos Occidentului, imprumutandu-i din bogata spiritualitate pe care o poseda. Fara a exagera, credem ca s-ar potrivi cuvintele adresate oarecand de Sfantul Apostol Petru unui om necajit care ii cerea ajutor;; ,, Aur si argint nu am; dar ce am, iti dau. In numele lui Iisus Hristos Nazariteanul, scoala-te si umbla". 
Desi Ortodoxia detine in Occident un rol discret, in acelasi timp ea joaca un rol de extrema importanta, actionand in profunzime prin bogatia traditiei si invataturii sale dogmatice si duhovnicesti in scopul fecundarii unei civilizatii care incearca din ce in ce mai mult sa se regaseasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Misiunea Bisericii Fata de Fenomenul Secularismului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!