Mitologia Slava

Cuprins licenta Cum descarc?

1. Introducere. 2
2.Religia slavilor. 10 
a)Zeii -Mitologia superioara. 12 
3. Mitologia inferioara. 28
a)Soarta -Destinul . 30
b)Cultul stramosilor. 31
c)Demonii. 32
d)Vampirii. 39
e)Volkodlacii -Varcolacii. 41
f)Mura. 42
g)Vidmele. 44
4. Cultul. 47
a)Locasurile de cult. 47
b)Sacrificiile. 50
c)Preotii. 51
d)Mantica. 52
e)Vrajitoria. 54
f)Sarbatorile. 55
5. Viata si obiceiuri. 58
a)Obiceiuri la nastere. 59
b)Obiceiuri la casatorie. 60
c)Cultul mortilor -viata viitoare. 61
d)Increstinarea slavilor. 65
6. Concluzii -Problematica in mitologie si caracterul
general al religiei slave. 67
Bibliografie. 70
Cuprins. 72


Extras din licenta Cum descarc?

1.Introducere 
Slavii au fost cunoscuti prin veacul I si al II-lea dupa Hristos sub numele de venezi sau veneti, in operele vechilor istorici si scriitori antici Pliniu cel Batran, Publius Cornelius, Tacitus si Claudiu Ptolemeu.
Aceasta nu inseamna ca, pana la acea data, poporul slav sau mai bine zis protopoporul slav n-ar fi existat deloc pe teritoriul Europei. Academicianul N. S. Derjavin spune: ,,Protoslavii, adica slavii in stadiul lor de formare etnografica, preslava, sunt un popor bastinas in Europa, de aceeasi adanca vechime ca si vecinii lor de mai tarziu, germanii si celtii, initial protogermanii si protoceltii de la apus sau protolituanii si protolinii de la rasarit" .
Ei locuiau de-a lungul litoralului Balticei,intre golful Stettin, in care se varsa raul Odra sau Oder, si golful Danzig, in care se varsa raul Vistula, precum si pe raul Vistula, de la izvoarele lui din Carpati (venezi) pana la coasta Marii Baltice. Dupa caracterizarea lui Claudiu Ptolemeu, venezii erau un popor mare, u??????? ????? .
Dupa veacul al II-lea, slavii nu mai apar pe paginile izvoarelor istoriei, decat, abia in veacul al VI-lea, la istoricul gotic Jordanes si la istoricul bizantin Procopiu din Cezarea. Cel dintai vorbeste despre ,,numerosul popor al vinizilor, ce locuieste pe o intindere imensa" , incepand de la izvoarele Vistulei, si este format dintr-o multime de clanuri, care au numele lor locale. Totusi, cu toata varietatea numelor etnice, particulare sau locale, vinizii, spune Jordanes, ,,sunt numiti de cele mai multe ori slavini si anti". Dupa Jordanes, vinizii, antii si slavii sunt trei denumiri ale unuia si aceluiasi popor. 
Procopiu, cel de-al doilea din istoricii citati, vorbeste despre ,,nenumaratele popoare ale antilor" si indica drept teritoriu populat de ei: ,,cele mai indepartate regiuni situate la N de golful Meotic", adica de Marea de Azov .
Vechii slavi locuiau, astfel, un vast teritoriu ce se intindea de la Volga pana la Elba (Laba) si de la Marea Baltica pana in peninsula Balcanica. Acest popor numeros, era impartit intr-o multime de triburi, care aveau aceeasi limba, aceleasi obiceiuri si acelasi fel de viata.
Eterogenitatea mediului de dezvoltare istorico-culturala a slavilor vechi din rasarit, din sud si din apus, pe intinsul teritoriu ocupat de ei, sub influenta ambiantei culturale, politice, economice si etnografice inconjuratoare, proprie fiecareia din aceste regiuni, a adus, in decursul vremurilor, triburile slave la separari naturale pe teritorii si la grupe teritoriale de triburi slave, formandu-se trei mari grupe teritoriale de triburi slave: rasaritean, nordic si apusean.
Odata cu aparitia la slavi a primelor formatiuni de state, aceste trei grupe de triburi teritoriale de baza s-au diferentiat unul de altul in dezvoltarea lor politica si culturala, ceea ce era in stransa legatura cu mediul international politic, cultural si economic din jurul fiecarui grup in parte. Asa s-au nascut cele trei grupuri contemporane ale popoarelor slave: 
a) slavii rasariteni sau rusii (velicorusii), ucrainienii si bielorusii; 
b) slavii apuseni; slavii din regiunea Elbei si Balticei: cehii, slovacii, sarbii luzacieni, polonii si kasubii de la mare cu slovintii;
c) slavii sudici: slovenii, croatii, sarbii, macedonenii si bulgarii .
Din aceste popoare , slavii din bazinul Elbei si de litoralul Balticei, numiti polabi (Po-Labe = de-a lungul Elbei) si pomerani (Pomore = de-a lungul Marii), au fost germanizati dupa indelungi si tragice lupte de rezistenta. Cronicarul saxon Widukind spune in legatura cu aceasta: ,,Multe zile s-au scurs in timpul carora saxonii luptau pentru a dobandii un mare si intins imperiu, slavii pentru a-si apara libertatea impotriva celei mai rele robii". Calugarul care a scris aceste randuri a trait in secolul X in manastirea de la Corvey, in Westfalia . Tot referitor la rezistenta si la luptele duse de slavi impotriva germanilor, un mare invatat francez spune: ,,Cand intrebuintam in mod obisnuit cuvintele slav si slavie in viata popoarelor clasice, comitem, fara sa ne dam seama, un ingrozitor anacronism; aceste cuvinte dateaza din evul mediu si amintesc inrobirea slavilor de catre germani" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Mitologia Slava.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!