Mitul lui Faust in Viziunea lui Marlowe, Goethe si Valery

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.4
Capitolul 1. Mitul lui Faust. 9
1.1. Mitul faustic. .9
1.2. Mitul faustic, despre conditia intelectualului burghez.9
1.3. Mitul lui Faust in literatura. 19
Capitolul 2. Personajul Faust in drama. 22
2.1. Personajul lui Faust in drama lui Marlowe. 23
2.2. Personajul Faust in drama lui Goethe. 29
2.3. personajul Faust in drama lui Valery. 38
Capitolul 3.Modificari ale structurii mitului si semnificatiile lor. 49
3.1. Masca si demonism. 49
3.2. Faust intre istorie, legenda si mit. 57


Extras din licenta Cum descarc?

Mitul lui Faust
,,Eu, Doctor Johannes Faust, atestez in virtutea acestui document public ca, ajutat de daruri transmise prin gratia celui de Sus, n-am izbutit sa gasesc talentele necesare propriei mele intelegeri, m-am adresat Spiritului, care mi-a trimis pe Mephostophiles in calitate de servitor al Printului infernal al Orientului, angajat sa ma scolarizeze si sa-mi fie intru toate ascultator si supus. Drept multumire, ma angajez la randul meu ca, dupa un rastimp de 24 de ani scursi in intregime incepand de la data acestui act, sa-i permit sa dispuna complet de persoana mea, guvernandu-ma dupa vrerea si mijloacele sale: suflet, carne, sange, bunuri - si aceasta, intru vesnicie. In rest, mai declar ca reneg pe toti cei care traiesc in aceasta lume, tot corpul ceresc si toti oamenii, dorind ca asa sa fie. Pentru asigurarea autenticitatii acestui act si intaririi lui cu toata forta, l-am scris si semnat de propria-mi mana, sigilat si atestat cu propriul meu sange aici imprimat, considerandu-ma in perfecta posesiune a simturilor, a sentimentului, a inteligentei si a vointei".
JOHANNES FAUST,
om destoinic in Stiinta elementelor si Doctor in teologie.
Introducere
Prezenta lucrare este o comparatie diacronica a mitului lui Faust in viziunea a trei mari poeti, Marlowe, Goethe si Valery.
Faust (1480 - 1520) a fost un alchimist si un astrolog german, despre care legenda spune ca si-ar fi vandut sufletul diavolului in schimbul redobandirii tineretii.
Intamplarile legate de biografia lui legendara au devenit subiectul a numeroase carti populare si opere celebre ale literaturii si artei universale.
Viata lui Faust a fost dramatizata de scriitorul englez Marlowe, tema a fost reluata in literatura germana de Goethe, in opera lui, marele scriitor facand din personajul Faust simbolul aspiratiilor si straduintelor de veacuri ale omului de a cunoaste si de a adanci intruchiparea sensului real al vietii, slujirea umanitatii prin munca si creatie. Mai tarziu, mitul lui Faust este reluat de poetul francez Valery. Faust-ul lui Valery era chemat sa dea raspunsuri la problemele noi ale mitului impuse de timpurile moderne, el reia tema Margaretei situand-o in centru, fara sa-l preia pe Goethe sau pe Marlowe si sa ofere o noua versiune a lui Faust.
Astfel, in primul capitol am pus accent pe provenienta mitului lui Faust si impactul acestui mit cu intelectualul burghez si literatura universala, cultura burgheza avand ca idealuri valorice: cunoasterea, cercetarea tehnica si tehnologica.
Doctorul Faust ca tema literara apare deopotriva in Renastere si in Secolul Luminilor, mesajul transmis de piesele lui Marlowe si Goethe, e diferit, pentru ca Faust-ul renascentist este insetat de averi si de putere, Faust-ul luminist fiind insetat de cunoastere. Astfel, ambele piese apartin epocii de afirmare a burghezei, respectiv, celei de emancipare a ratiunii de sub tutela spiritualismului crestin.
Blazarea lui Faust privind recunoasterea oficiala a capacitatii intelectuale, a prestigiului social al activitatii intelectuale e justificata de insasi structura societatii germane a epocii.
Protestantismul indeparteaza pretutindeni acolo unde patrunde hegemonia castei ecleziastice, ori sa nu uitam ca Faust este, in primul rand, doctor in teologie. Dar cine mai are nevoie de dispute academice intr-o societate in care clerul inceteaza de a mai constitui o stare sociala deosebita. Declinul, deopotriva economic si social al carturarilor, il face pe Faust sa schimbe filozofia cu medicina.
Literatura beletristica inspirata de Faust s-a nascut atat de bogata datorita elasticitatii unui motiv generator de simbol nelimitat si susceptibil de a fi transmis in multe genuri si sub multe unghiuri de perspectiva. Patrunderea motivului s-a efectuat rapid, stiuta fiind imprejurarea dovedita prin studii comparatiste, ca influentele opereaza acolo unde natura terenului social le poate absorbi mai usor, facandu-le sa rodeasca.
Prima eflorescenta s-a produs in Anglia, unde natura terenului social s-a dovedit mai generoasa in acel moment, Christopher Marlowe (1564 - 1593) inspirandu-se din cultul titanilor, a scris drama Tragica istorie a doctorului Faust mergand pe firul izvorului poporan Tragica istorie a vietii si mortii doctorului Faust, marele vraci, aparuta in traducere la Frankfurt (1592).
Inainte de a intra in posesia lui Goethe, simbolul faustic incepuse sa devina oarecum un instrument literar de critica sociala, vizandu-se societatea feudala. Un roman conceput in acest sens de catre Maximilian Klinger (1752 - 1831) este Viata, ispravile si coborarea in infern a lui Faust, scris in Rusia in 1791.
Exegetul faustian, Kuno Fischer, facand bilantul productiei de acest gen, de la Marlowe pana in 1870, a numarat 113, opere dintre care 41 aparute inainte de Goethe si 72 dupa el. Aceste cifre nu mai impresioneaza astazi, ele nemaifiind convingatoare fata de situatia intregita la zi a scrierilor cu acest subiect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mitul lui Faust in Viziunea lui Marlowe, Goethe si Valery.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!