Modalitati de Infiintare a unei Intreprinderi din Domeniul Agroalimentar cu Aplicatie la SC Raraul SA

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
LOCUL SECTORULUI AGROALIMENTAR IN ECONOMIA ROMANIEI
1.1. Importanta sectorului agroalimentar din Romania
Economia agroalimentara se contureaza ca domeniu de cercetare si ca stiinta legata de producerea, distribuirea si utilizarea hranei si nu numai, care cuprinde sectoare si subsectoare, in mod traditional, tratate separat: agricultura, industriile din amonte, industriile alimentare si serviciile aferente.
Dinu Gavrilescu in lucrarea sa "Economie agroalimentara", afirma urmatoarele lucruri ,,Ca urmare a transferurilor catre alte sectoare, sectorul agroalimentar contribuie din plin la cresterea economica. Prin efectul de antrenare si prin integrarea tot mai puternica in economie contribuie la cresterea economica generala." 
R.A. Goldberg (1967) este primul ce propune o definitie a agribusiness-ului devenit o realitate in Statele Unite ale Americii. Un progres important in delimitarea conceptuala a economiei agroalimentare il datoram lui Luis Malassis (1992). Acesta da o clara definire a economiei agroalimentare, a economiei alimentare, a celei agrare si a economiei rurale.
Dupa Louis Malassis "economia agroalimentara cuprinde sapte sectoare principale, angrenate in functionarea sa: agricultura, industriile agricole si alimentare ;distributia agricola si alimentara; restaurantele (alimentatia publica); industriile si serviciile care furnizeaza filierelor agroalimentare consumurile interne directe si echipamentele necesare functionarii acestora; comertul international; menajele (gospodariile cu autoconsumul lor)".
Economia agroalimentara este dependenta de nivelul general de dezvoltare economica a societatii date, de politicile alimentare, de starea agriculturii si de evolutia structurii agrare, de procesele economice si sociale din comunitatile rurale. Orientarea economiei agroalimentare se realizeaza in functie de raporturile cerere-oferta, prioritatea avand-o cererea de alimente. Cererea efectiva de alimente conditioneaza punerea in valoare a resurselor materiale si a nevoilor de capital, precum si formarea unui anumit tip de economie alimentara, specifica modelului de consum national.
Economia alimentara a unei tari s-a format timp indelungat si constituie fundamentul economiei agroalimentare moderne. Economia alimentara - economia consumului alimentar-concentreaza activitati legate de satisfacerea nevoilor nutritionale ale oamenilor, manifestate prin raportul dintre biologie si capacitatile de acces la hrana , determinate de nivelul ofertei, de preturi etc. Economia alimentara a unei tari este caracterizata de regimul alimentar (structura ratiilor alimentare), de nivelul bugetelor alimentare (cheltuielile cu alimentele in veniturile totale). Factorii economici si naturali determina cererea de alimente care exprima nevoile efective ale populatiei la diferite niveluri de venituri si preturi.
Economia agroalimentara a tarilor dezvoltate se caracterizeaza prin ponderea mai scazuta a agriculturii in valoarea finala a marfurilor agricole, fata de celelalte doua subsectoare. Totodata, in aceste tari se manifesta si un declin relativ al economiei agroalimentare in cadrul economiei nationale, ca urmare a cresterii productivitatii agricole si a asigurarii disponibilitatilor alimentare la cerintele intregii populatii (realizarea autosuficientei alimentare), precum si a pietelor de export limitate .
Sectorul agroalimentar, componenta a economiei nationale, este unul dintre cele mai importante, deoarece de nivelul de functionare al acestuia depinde in mare masura si calitatea vietii.
Problematica situatiei agroalimentare ramane una dintre cele mai stringente pentru majoritatea tarilor. Structurile manageriale din agricultura si industria alimentara, manifesta in mod constant o preocupare majora pentru elaborarea unor politici care sa asigure producatorilor agricoli si industriasilor conditii cat mai prielnice pentru realizarea unor produse agroalimentare de buna calitate si in cantitati care sa acopere in cat mai mare masura nevoile de consum ale populatiei.
Astfel dupa cum se cunoaste, Romania dispune de o suprafata totala mai mica decat unele tari dezvoltate (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda etc.) si decat unele tari din centrul si estul Europei (Cehia, Polonia, Rep. Slovaca, Ungaria, Slovenia). Ca urmare, Romania se situeaza printre primele 6 tari europene, cu o medie de 0,65 ha, teren agricol/locuitor. Comparativ cu tarile Uniunii Europene si din Europa Centrala si de Est, tara noastra se situeaza pe locul 7 dupa suprafata agricola si pe locul 5 dupa suprafata arabila.
Mai trebuie subliniat si faptul ca suprafata agricola a Romaniei reprezinta 62,1% din suprafata totala si se afla din acest punct de vedere pe primul loc intre tarile din Uniunea Europeana si cele din centrul si estul Europei. Acest potential agricol, privit in context central si est-european, situeaza Romania inaintea majoritatii tarilor din aceasta regiune, ocupand locul al doilea, dupa Polonia, in ceea ce priveste suprafata agricola si arabila. Aceste date statistice privind suprafetele agricole si arabile evidentiaza faptul ca acest potential agricol, folosit in conditiile agrotehnice practicabile in tarile cu o agricultura dezvoltata, poate asigura hrana pentru o populatie de 3 ori mai mari decat cea a acestei tari, ceea ce ar insemna realizarea unui nivel de consum normal pe locuitor la principalele produse alimentare (carne si produse din carne, produse lactate, oua, legume si fructe) si disponibilitatea pentru export a unor insemnate cantitati de produse alimentare cu un ridicat grad de prelucrare si cu o valoare adaugata mare. Cu toate acestea, in prezent, Romania se afla in situatia de a fi o tara cu un import net de produse alimentare, in timp ce nu cu multi ani in urma era exportatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Infiintare a unei Intreprinderi din Domeniul Agroalimentar cu Aplicatie la SC Raraul SA.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!