Modalitati de Prevenire si Combatere a Esecului Scolar

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul 1. Esecul scolar - Definirea problemei. Forme de manifestare
1.1. Definirea problemei.
1.2. Forme de manifestare a esecului scolarCapitolul 2. Cauzele si modalitatile de prevenire a esecului scolar
2.1. Cauzele aparitiei esecului scolar
2.2. Modalitatile de prevenire a esecului scolar
Studiu de caz
Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Esecul scolar defineste acele situatii didactice/educative care consemneaza imposibilitatea momentana a elevului de realizare a obiectivelor pedagogice propuse la diferite niveluri ale procesului de invatamant, adica neindeplinirea cerintelor obligatorii din programe, acesta fiind efectul discrepantei dintre exigente, posibilitati si rezultate.
Am ales aceasta tema deoarece esecul scolar reprezinta un fenomen actual cu care se confrunta invatamantul si care ia amploare pe zi ce trece. In acelasi timp orice profesor se loveste inevitabil de acest fenomen in munca de zi cu zi si de aceea consider ca orice cadru didactic trebuie sa fie preocupat de cercetarea cauzelor care determina esecul scolar si sa aiba mereu la indemana un set de masuri pentru a preveni pe cat se poate sau pentru a rezolva situatiile de esec scolar.
Principalul scop al lucrarii de fata este acela de a preveni si a reduce cazurile de esec scolar care de multe ori au o finalitate negativa si anume abandonul scolar.
In prima parte a lucrarii am evidentiat problema in sine, am clarificat fenomenul si am prezentat principalele forme de manifestare ale esecului scolar. Esecul scolar reprezinta astazi un fenomen intalnit in toate sistemele de invatamant. Din punct de vedere pedagogic, termenul esec scolar are diferite acceptiuni, fiind in mare masura o problema de atitudine si un mod de evaluare a rezultatelor scolare, a calitatii performantelor scolare ale elevilor, de existenta a unor norme implicite sau explicite in ce priveste reusita scolara. 
In cea de-a doua parte a lucrarii am prezentat cauzele aparitiei esecului scolar, precum si modalitatile de prevenire ale acestuia. Esecul scolar poate fi cauzat de un soc sau o stare depresiva, de obligatia de a indeplini mai multe sarcini care nu sunt deloc pe placul copilului si care creeaza supratensionare, neliniste si nesiguranta. Sunt indicate programele de recuperare individualizate, cunoasterea sferei de interes a elevului, stabilirea unei legaturi stranse intre familie si scoala, crearea unei motivatii pentru studiu, stabilirea unei relatii bune intre profesor si elev si asigurarea unui climat afectiv corespunzator.
In ultima parte a lucrarii, am ales sa prezint un caz real, al unui copil ramas fara tata la varsta de 13 ani si care a suferit o depresie puternica, ce l-a afectat atat in viata personala, cat si la scoala. Am incercat, cu ajutorul interviului de consiliere, sa observ situtia reala si sa il ajut sa depasesca momentul.
Capitolul 1. Esecul scolar - Definirea problemei. Forme de manifestare
1.1. Definirea problemei
Acum mai bine de 200 de ani, J.J. Rousseau (1712 - 1779) adresa educatorilor un apel si un avertisment devenit celebru: "Educatori, invatati sa va cunoasteti copii!". Marele pedagog francez dorea sa puna in evidenta o carenta majora a educatiei - ignorarea copilului, a aspiratiilor, a intereselor si posibilitatilor sale. 
De-a lungul anilor, s-au infiintat scoli experimentale, s-au imaginat noi modele de educatie, s-a creat un cadru moral si material adecvat aspiratiilor si nevoilor copilului, realizandu-se o sinteza echilibrata intre cererile societatii si asteptarile copilului. Cu toate progresele obtinute, cu toate ameliorarile aduse continuturilor educatiei, subsistemului de formare a personalului didactic, problema calitatii vietii scolare si a statutului copilului in cadrul procesului instructiv- educativ continua sa fie o problema deschisa.
Totodata se observa faptul ca, desi in cele mai multe tari nivelul cultural - pedagogic al familiilor si posibilitatile acestora de a se ocupa in mod sistematic de viata si activitatea copiilor sunt foarte importante, in Romania sunt inca foarte reduse. Desi au fost facute numeroase cercetari pedagogice, studii privind continuturile educatiei, succesul sau insuccesul scolar, metode de predare- invatare eficienta, numerosi parinti sau chiar educatori se intreaba de unde provine "esecul scolar". De aceea in aceasta lucrare urmaresc sa evidentiez factorii angajati in actul educativ - parinti, profesori, conducerea invatamantului, alte autoritati etc, care influenteaza succesul sau insuccesul intalnit la adolescentii zilelor noastre si cauzele acestor fenomene. 
Rezultatele anchetelor recent efectuate privind esecul scolar, reflecta etapa istorica pe care o strabatem, cu particularitatile ei specifice de ordin social si economic, cu castigurile si neajunsurile inerente, care si-au pus amprenta pe problemele cu care se confrunta elevii. De remarcat in acest sens sunt: anumite aspecte noi aparute in orientarea scolara si profesionala a elevilor, cu implicatii pe termen scurt, dar si de perspectiva in viata economica a tarii, accentuarea unor carente de comunicare intre elevi, parinti si profesori, accentuate si de starea materiala precara cu care se confrunta atat familiile, cat si scoala. La aceasta se adauga preocuparea conducerii invatamantului in directia reformei sistemului educational si a ridicarii standardului de viata scolara, in ciuda insuficientei bazei economice, a limitelor infrastructurii scolare, a lipsei de calificare a unor educatori, a indiferentei altora dintre ei, ca urmare a sentimentului de frustrare, datorat nesigurantei si salariilor mici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Prevenire si Combatere a Esecului Scolar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!