Modalități specifice de predare a chitarei în învățământul preuniversitar

Cuprins licență

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. RELATIA PROFESOR - ELEV 4
CAPITOLUL II. TEHNICA INSTRUMENTALA 11
II.1. Introducere 11
II.2. Despre maini 11
II.3. Despre corp 12
II.4. Pozitia chitarei 12
II.5. Mana dreapta 13
CAPITOLUL III. PROBLEME DIDACTICE DE SPECIALITATE 39
III.1. Interpretare 39
III.2. Memorizare 43
III.3. Interpretarea in public 47
III.4. Organizarea studiului individual 51
CAPITOLUL IV. LECTIA DE INSTRUMENT 55
IV.1. Introducere 55
IV.2. Elevul incepator 55
IV.3. Elevul avansat 61
CONCLUZII 65


Extras din licență

INTRODUCERE
Lucrarea de fata se adreseaza tuturor elevilor din invatamantul gimnazial, respectiv celor integrati in scolile de muzica.
Aceasta tema a fost aleasa din considerente didactice, din dorinta de a veni in sprijinul celor mici viitori artisti,de a-i indruma si a le deschide noi orizonturi in ceea ce priveste studiul chitarei.
Aceasta lucrare este structurata pe patru capitole, fiecare capitol propunandu-si sa trateze diverse probleme metodice si tehnice.
In capitolul I se vorbeste despre relatia dintre profesor si elev. Aici accentul se pune in special pe latura comunicarii dintre cei doi, a stabilirii unor reguli si conduite, crearea unor relatii de buna intelegere si ambianta placuta.
Al doilea capitol cuprinde probleme de tehnica instrumentala: Exercitii de mana dreapta si de mana stanga care sa asigure o facilizare a abordarii de piese si studii pe baza elementelor de legatura dintre acestea, digitatii aplicate.
Capitolul al-III-lea contine aspecte interpretative legate de memorizarea pieselor, a studiilor, gasirea de noi sugestii si propuneri pentru a usura memorarea repertoriului.
-Interpretarea in public; aici se va prezenta un intreg travaliu ce se ascunde in spatele aparitiei scenice, o pregatire psihologica a elevului necesara contactului ce va avea loc cu publicul, impactul pe care il va avea acesta la momentul respectiv.
-Organizarea studiului individual; aici ma refer la studiul elevului in afara orelor de curs, conditiile desfasurarii studiului.
Capitolul al-IV-lea cuprinde desfasurarea unei lectii de instrument. Aici o sa explic cum desfasor activitatea unor lectii avand ca model doi elevi: un incepator si un elev avansat(cl.a-VIII-a); modalitati de lucru prin exemple concrete.
Aceasta lucrare isi propune sa aduca nou, in plan didactic, tehnic, artistic, o serie de modalitati de a rezolva unele probleme ce apar pe parcursul studiului instrumentului de a gasi noi metode si mijloace mai inventive, inovatoare, care sa reia locul celor vechi, perimate, celor care nu mai corespund cu noile cerinte ale abordarii studiului chitarei in acest secol, ceva care sa netezeasca drumul si sa elimine travaliul unei munci istovitoare si stereotipe. Aceste elemente noi nu sunt decat o completare, o adaugare sau eliminare a unor vechi strategii neproductive, pastrand insa vechile principii de baza.
CAPITOLUL I. RELATIA PROFESOR - ELEV
In invatamantul instrumental se intalnesc deseori situatii in care profesorul detine un rol important in formarea elevului ca viitor instrumentist. In prealabil este necesara o cat mai buna cunoastere psihologica a copilului, a personalitatii acestuia, a comportamentului, de asta depinde in mare parte modul in care se adreseaza profesorul acestuia.
Educatia copilului mic nu se bazeaza decat intr-o masura mai mica pe indrumari verbale gen sfaturi, povete etc. Principalul rol in aceasta perioada este jucat de exemple concrete. Copilul vede, retine zilnic o serie de evenimente din cadrul familiei, la joaca, care s-au dovedit avand o influenta mare asupra comportamentului acestuia, cu influente negative sau pozitive pe care acesta le asimileaza cu usurinta. Aceste influente nu se pot considera ca fiind neaparat inascute ele dobandindu-se in mediul in care copilul traieste. De exemplu, un copil obraznic sau ingamfat are in subconstientul sau o tendinta de neascultare. Aceasta tendinta poate fi la inceputul vietii mai slaba, refulata si subjugata de tendintele contrare favorizate de mediu.
Aflat intre oameni modesti el va trebui sa-si schimbe atitudinea pentru a se putea adapta noului mediu.
La copii se observa un mai mare instinct de imitatie fata de adulti ceea ce le permite sa se adapteze mult mai usor la diverse situatii.
Copilul la acea varsta nu poate constientiza ce este bine si ce nu pentru el, adaptandu-se in mod instinctual la mediul inconjurator, avand nevoie de indrumarile si de sfaturile profesorului.
Printre trasaturile firesti ale copiilor se enumera instabilitatea. Aceasta se dovedeste a fi necesara pentru progresul elevului. Daca ar fi ramas tot timpul constant pe o idee atunci ar fi fost impiedicat sa cunoasca varietatea fenomenelor si evenimentelor ce se petrec in jurul acestuia.
Pasiunile copilaresti sunt foarte variate si in acelasii timp limitate ca durata. Copii pot fi atrasi la un moment dat de o pasiune pentru ceva anume, iar dupa un timp acea pasiune isi pierde din intensitate si isi va alege o alta preocupare.
Studiul la instrument necesita o preocupare continua, iar profesorului ii revine sarcina de a mentine vie acea pasiune. Daca elevul isi pierde interesul inainte de a se crea o obisnuinta si o deprindere a studiului individual, atunci viitorul lui ca instrumentist este compromis, iar daca va fi fortat sa studieze atunci el poate deveni blazat de instrument si de muzica.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modalitati specifice de predare a chitarei in invatamantul preuniversitar.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Carlevaro Abel - Serie Didactica Para Guitarra Buenos Aires 1980 cuardeno 1,2,3,4.
2. Coman Lavinia - Vrei sa fi profesor de pian? Editura Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti 2009
3. Giuliani Mauro - Metodo per Chitarra, Berben Ancona-Milano 1964
4. Duarte John - 14 Graded Studies In Apoyando Published by Ricordi & Co., London, 1975
5. Iarosevici Gheorghe - Metodica predarii instrumentelor cu corzi, Editura didactica si Pedagogica, Bucuresti 1962
6. Jirmal Jiri - Skola Hry Na Kytaru Editio Supraphon, Praha 1990
7. Emilo Pujol - Escuela Razonada de la Guitarra(Libro Tercero), Buenos Aires 1954
8. Scott Tennant - Pumping Nylon vol.1 Alfred Music Publishing


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!