Modalitatii de Dobandire si Renuntare la Cetatenia Romana

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE .3
CAPITOLUL I : Notiunea de cetatenie
1.1. Consideratii preliminare. Definirea notiunii de cetatenie .5
1.2. Cetatenia statutara si cetatenia identitara.7
1.3. Natiune, nationalitate, cetatenie.8
1.4. Sensurile notiunii de cetatenie .9
1.5. Evolutia istorica a termenului de cetatenie.10
1.6. Cetatean al unui stat, strainii, conflictele de cetatenie din perspectiva dreptului international.13
1.7. Cetatenia europeana.15
CAPITOLUL II : Cetatenia in dreptul romanesc
2.1. Definitia cetateniei romane .20
2.2. Evolutia istorica a notiunii de cetatenie in Romania.22
2.3. Natura juridica a cetateniei.25
2.4. Principiile generale ale cetateniei romane.25
2.5. Alte reglementari referitoare la cetatenia romana.27
2.5.1. Dovada cetateniei romane.27
2.5.2. Cetatenia de onoare.27
2.5.3. Reglementarea dublei cetatenii in Romania.27
2.6. Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor.29
2.7. Indatoririle fundamentale ale cetatenilor.34
CAPITOLUL III : Dobandirea cetateniei romane
3.1. Dobandirea cetateniei romane prin nastere.36
3.2. Dobandirea cetateniei romane prin adoptie.36
3.3. Dobandirea cetateniei romane prin repatriere.36
3.4. Dobandirea (acordarea) cetateniei romane la cerere.37
3.5. Cetatenia copilului gasit pe teritoriul Romaniei.39
3.6. Juramantul de credinta fata de Romania.39
CAPITOLUL IV : Pierderea cetateniei romane
4.1. Retragerea cetateniei romane.41
4.2. Aprobarea renuntarii la cetatenia romana.42
4.3. Actele necesare pentru renuntarea la cetatenia romana.43
4.4. Alte cazuri de pierdere a cetateniei romane.44
CAPITOLUL V: Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor romani
5.1. Notiunile de drepturi si indatoriri fundamentale ale cetatenilor.46
5.1.1. Notiunea si drepturile fundamentale .46
5.1.2. Notiunea de indatoriri fundamentale .47
5.2. Natura juridica a drepturilor fundamentale.47
5.3.Corelatia dintre reglementarile interne si cele internationale privind drepturile fundamentale ale omului si ale cetateanului.48
5.4. Sfera drepturilor omului si cetateanului.48
5.5. Clasificarea drepturilor si libertatilor fundamentale.49
5.6. Principiile constitutionale aplicabile drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor romani.50
5.7. Cetatenii romani nu pot fi extradati sau expulzati din Romania.53
5.8. Prioritatea reglementarilor internationale.54
5.9. Accesul liber la justitie.55
5.10.Caracterul de exceptie al restrangerii exercitiului unor drepturi sau al unor libertati.55
5.11. Inviolabilitatile.56
5.12. Drepturile si libertatile social-economice si culturale.61
5.13 Drepturile exclusiv politice.66
5.14. Drepturile si libertatile social-politice.66
5.15. Dreptuile garantii .70
5.16. Indatoririle fundamentale ale cetatenilor.70
CAPITOLUL VI : Studiu de caz
6.1. Analiza statistica.72
6.2. Prezentare caz de neacordare a cetateniei romane.75
6.3. Caz de redobandire a cetateniei romane.78
6.4. Caz de recunoastere a cetateniei romane dobandite prin nastere.80
CONCLUZII.82
BIBLIOGRAFIE.84


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Cetatenia reprezinta o legatura juridica inseparabila avand legatura cu persoana titularului, aceasta legatura incepe de la nasterea individului si ia sfarsit in momentul in care acesta moare. Cetatenii in momentul in care parasesc tara pentru scurt timp, ei isi mentin drepturile si indatoririle fata de tara din care provin/ din care fac parte. Iar statul are de asemenea drepturi si obligatii fata de cetatenii sai chiar daca acestia sunt plecati pe o perioada determinata din tara respectiva.
Articolul 15 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului releva faptul ca orice individ are dreptul la o cetatenie, astfel incat nimanui nu i se poate retrage dreptul la cetatenia sa iar in cazul in care individul respectiv doreste sa isi schimbe cetatenia acesta este liber sa o faca deoarece nu poate fi constrans de nimeni si nimic.
Lucrarea de fata se numeste ,,Modalitati de dobandire si renuntare la cetatenia romana" si trateaza atat notiunea de cetatenie cat si aspectele sale juridice. Lucrarea este structurata pe 5 capitole, ultimul fiind de fapt un studiu de caz cu privire la evolutia numarului ceta. Lucrarea este structurata pe 5 capitole, ultimul fiind de fapt un studiu de caz cu privire la evolutia numarului cetateniilor acordate in ultimii ani.
Primul capitol, ,,Notiunea de cetatenie" defineste in primul rand termenul de ,,cetatenie"si vorbeste apoi despre sensurile acestui termeni. In cadrul acestui capitol se face de asemenea diferenta intre cetatenia statutara si cea identitara si se prezinta o evolutie istorica a cetateniei. Ultimul subcapitol trateaza cetatenia europeana.
Capitolul 2 ,,Cetatenia in dreptul romanesc" discuta despre evolutia istorica a notiunii de cetatenie in Romania definind in primul rand cetatenia romana. Se prezinta apoi natura juridica a cetateniei si principiile sale generale. Nu in ultimul rand vorbim in cadrul acestui capitol despre drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor. 
Capitolul 3 ,,Dobandirea cetateniei romane" trateaza modalitatile de dobandire a cetateniei romane, si vorbim aici de dobandirea cetateniei romane prin nastere, adoptie, repatriere sau la cerere. 
Capitolul 4, ,,Pierderea cetateniei romane" discuta despre modalitatile de pierdere a cetateniei si anume prin renuntare, retragere sau adoptie precum si despre actele necesare pentru renuntarea la cetatenie.
Capitolul 5, ,,Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor romani" este un capitol amplu ce trateaza o serie de subiecte. Vorbim in cadrul acestui capitol printre altele despre notiunile de drepturi si indatoriri fundamentale ale cetatenilor, corelatia dintre reglementarile interne si cele internationale privind drepturile fundamentale ale omului si ale cetateanului precum si despre principiile constitutionale aplicabile drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor romani.
Cel din urma capitol, capitolul 6, este un studiu de caz cu privire la tema tratata. In cadrul acestui studiu se prezinta in primul rand date statistice cu privire la persoanele care au cerut dobandirea cetateniei romane in ultimii ani si evolutia numarului acestora. In cea de-a doua parte a acestui capitol, avem o prezentare a 3 cazuri concrete in ceea ce priveste cetatenia: neacordare a cetateniei, redobandire a acesteia si recunoastere a cetateniei dobamdite prin nastere. Cazurile prezinta modurile in care s-au solutionat aceste probleme si solutiile juridice adoptate.
CAPITOLUL I
Notiunea de cetatenie
1.1. Consideratii preliminare. Definirea notiunii de cetatenie 
Statul, pentru a-si exercita puterea, trebuie sa aiba asupra cui sa-si exercite puterea astfel pentru a exista un stat este nevoie de oameni care sa populeze statul respectiv, oamenii/cetatenii care sa locuiasca in acel stat, si care sa aiba un domiciliu stabil acolo. Dar un stat pentru a exista mai are nevoie si de un teritoriu bine delimitat, pe care sa se stabileasca populatia, si in interiorul caruia statul sa-si exercite puterea. 
Intre stat si indivizi se dezvolta relatii, astfel fiecare om are relatii cu statul prin intermediul obligatiilor sale catre stat. In statul respectiv pe langa cetatenii acelui stat coexista/ convietuiesc si persoane straine dar si apatrizi. 
Cetatenii romani sunt subiecte ale raporturilor juridice ale dreptului constitutional, ca persoane fizice ce detin anumite pozitii ori ranguri intr-o institutie a statului, pentru exercitarea drepturilor esentiale. Indivizi sunt organizati pe sectii electorale, in cazul in care au loc alegeri pentru deputati, senatori ori pentru presedinte. 
Cetatenia reprezinta o legatura juridica inseparabila avand legatura cu persoana titularului, aceasta legatura incepe de la nasterea individului si ia sfarsit in momentul in care acesta moare. Cetatenii in momentul in care parasesc tara pentru scurt timp, ei isi mentin drepturile si indatoririle fata de tara din care provin/ din care fac parte. Iar statul are de asemenea drepturi si obligatii fata de cetatenii sai chiar daca acestia sunt plecati pe o perioada determinata din tara respectiva.
Articolul 15 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului releva faptul ca orice individ are dreptul la o cetatenie, astfel incat nimanui nu i se poate retrage dreptul la cetatenia sa iar in cazul in care individul respectiv doreste sa isi schimbe cetatenia acesta este liber sa o faca deoarece nu poate fi constrans de nimeni si nimic.
Cetatenia reprezinta legatura juridica existenta intre individ si stat, individul manifestand fata de stat solidaritate, atasament avand in acelasi timp drepturi dar si indatoriri, de aici rezulta ca cetatenia reprezinta identitatea primordiala a indivizilor, avand inchegate elemente culturale definitorii statului in cauza, si totodata indivizii prin cetatenia pe care o detin pot fi identificati ca facand parte dintr - un anumit stat. Cetatenia isi are radacinile in cuvantul grec ,, polis" care inseamna cetate - stat. 
Drepturile pe care le au cetatenii Uniunii Europene sunt specificate in Titlul V din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene aparuta in 2003.
Cetatenia europeana confera/acorda o noua identitate fiecarui cetatean in parte, al unui stat care face parte din Uniunea Europeana, acordand anumite drepturi speciale pe langa celelalte drepturi fundamentale, esentiale ale omului, ale individului.
Cetatenia inseamna apartenenta la o colectivitate, etnie, asta presupune ca persoanele dintr - un stat care face parte din Uniunea Europeana sa aiba drepturi politice dar si indatoriri.


Fisiere in arhiva (2):

  • Modalitatii de Dobandire si Renuntare la Cetatenia Romana.doc
  • Prima pagina.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Anghel,I.M., Ratificarea Conventiei Europene asupra cetateniei - prin legea nr. 396/2002 si consecintele acesteia in legatura cu legea nr. 21/1991 a cetateniei romane, articol publicat in Revista Dreptul nr. 12/2002
2. Babu, Vasile, Rotaru, Dumitru, Drept constitutional, partea I, Editura Europolis, Constanta, 2007
3. Barzea, Cezar, Cetatenia europeana, Bucuresti, Editura Politeia - SNSPA, 2005.
4. Berceanu , Barbu B., Cetatenia - monografie juridica, Bucuresti, Editura All Beck, 1999.
5. Berceanu, Barbu B., Istoria constitutionala a Romaniei in context international, Bucuresti, Editura Rosetti, 2003.
6. Branzan, Constantin, Avocatul poporului - o institutie la dispozitia cetateanului, Bucuresti, Editura Juridica, 2002.
7. Cosma, L.; Dumitru, Anca; Frunza, Florin; Gadei, Radu; Ionescu, Cornel Mihai; Pop, Mihaela; Stanciulescu, Hanibal; Totu, Sabin, Enciclopedia de Filosofie si stiinte umane, Bucuresti, Editura All Educational, 2004
8. Deleanu, Ion, Drept constitutional si institutii politice, Tratat, vol.2, Bucuresti, Editura Nova, 1996.
9. Dobre, Ana Maria, Coman, Ramona (coord.),Romania si integrarea europeana, Iasi, Editura Institutul European, 2005. 
10. Dodescu, Anca (coord.), Cum se invata cetatenia activa in Romania?, Oradea, Editura Universitatii Oradea, 2004.
11. Duculescu, Victor, Dreptul integrarii europene, tratat elementar, Bucuresti, Editura Lumina Lex, 2003.
12. Ionescu, Cristian, Institutii politice si drept constitutional, Bucuresti, Editura All Beck, 2004.
13. Ionescu, Cristian, Tratat de drept constitutional contemporan, Bucuresti, Editura All Beck, 2004.
14. Lambru, Mihaela(coord.), Exista participare publica in Romania?, Bucuresti, Editura Centrul de resurse pentru participare publica, 2005.
15. Scaunas, Stelian, Drept international public, Bucuresti, Editura All Beck, 2002
16. Tamas, Stefan, Dictionar politic. Institutiile democratiei si cultura civica, Bucuresti, Editura Academiei, 1993.
17. Tanasescu, Elena, Muraru, Ion, Drept constitutional si institutii politice, editia a XI - a, volumul I, Bucuresti, Editura All Beck, 2004. 
18. Constitutia Romaniei, revizuita prin Legea 429/2003 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003.
19. Conventia europeana asupra cetateniei, adoptata la Strasbourg la 6 noiembrie 1997. 
20. Conventia privind statutul apatrizilor din 28 septembrie 1954. 
21. Conventia privind reducerea cazurilor de apatridie din 4 decembrie 1961.
22. Legea nr. 396 din 14 iunie 2002, privind ratificarea Conventiei europene asupra cetateniei, publicata in ,,Monitorul Oficial al Romaniei", Partea I, nr. 490 din 9 iulie 2002. 
23. Legea nr. 21/1991, privind cetatenia romana, publicata in M. Of. nr. 44/6 martie 1991, republicata in M. Of. nr. 98/6 martie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
24. Legea 52/2003, privind Consultarea publica in Romania. 
25. Tratatul asupra Uniunii Europene, Maastricht, la 7.02.1992 
26. Tratatul de la Lisabona


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!