Modalitatile Actului Juridic Civil

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1 
NOTIUNI INTRODUCTIVE.2
Sectiunea 1
Actul juridic civil in sistemul izvoarelor drepturilor subiective civile.2
Sectiunea 2
Notiunea si structura actului juridic civil.6
Sectiunea 3
Consideratii privind clasificarea actelor juridice civile.10
CAPITOLUL 2
MODALITATILE ACTULUI JURIDIC CIVIL.22
Sectiunea 1 
Generalitati.22
Sectiunea 2
Drepturi eventuale.23
CAPITOLUL 3
CONSIDERATII PRIVIND TERMENUL CA MODALITATE A ACTULUI JURIDIC CIVIL.29
Sectiunea 1
Notiune, reglementare si clasificare.29
Sectiunea 2
Consideratii privind efectele termenului.32
Sectiunea 3
Scadenta, exigibilitatea si punerea in intarziere.35
Sectiunea 4 
Jurisprudenta .36
CAPITOLUL 4
CONSIDERATII PRIVIND CONDITIA CA MODALITATE A ACTULUI JURIDIC CIVIL.39
Sectiunea 1
Notiune, reglementare si clasificare.39
Sectiunea 2
Consideratii privind efectele conditiei.45
Sectiunea 3
Comparatie intre termen si conditie.50
Sectiunea 4
Jurisprudenta.50
CAPITOLUL 5
CONSIDERATII PRIVIND SARCINA CA MODALITATE A ACTULUI JURIDIC CIVIL.55
Sectiunea 1
Notiune, reglementare si clasificare.55
Sectiunea 2
Consideratii privind efectele sarcinii.57
Sectiunea 3
Comparatie intre sarcina si conditie.58
Sectiunea 4 
Jurisprudenta.59
CONCLUZII .62
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA .69


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
NOTIUNI INTRODUCTIVE
Sectiunea 1
Actul juridic civil in sistemul izvoarelor 
drepturilor subiective civile
In doctrina noastra s-a subliniat ca prin izvorul obligatiei intelegem sursa care ii da nastere . Asadar, prin izvor al dreptului subiectiv civil se va intelege acea imprejurare de care legea civila leaga nasterea unui astfel de drept.
Se admite ca izvorul raportului juridic civil concret constituie, in acelasi timp, si izvor al drepturilor subiective si al obligatiilor civile care formeaza continutul raportului juridic respectiv.
In dreptul roman Gaius arata in manualul sau juridic (la sfarsitul secolului al II-lea d.H), ca omnis enim obligatio vel ex contractu nascitur vel ex delicto (orice obligatie se naste fie dintr-un contract, fie dintr-un delict). Cele doua izvoare ale obligatiilor, contractul si delictul, apar ca doua notiuni juridice bine cristalizate, abstracte si generale, si nu reduse ca in epoca veche, la un continut cu valoare de speta individuala. Dezvoltarea relatiilor sociale a impus, sub influenta dreptului pretorian, o clasificare tripartita a izvoarelor obligatiilor. Tot Gaius imparte obligatiile in: obligatii care rezulta din contract; obligatii care rezulta din delict; obligatii care rezulta din diferite alte cauze (obligationes aut ex contractu nascitur aut ex maleficio aut proprio quodam modo ex variis causarum figuris). In categoria variae figurae causarum intrau acele fapte care, fara a fi contracte sau delicte, dadeau totusi nastere la obligatii. Dar in dreptul postclasic roman, Iustinian a impartit izvoarele obligatiilor in patru parti: contracte, delicte, cvasicontracte si cvasidelicte - aut enim ex contractu sunt aut quasi ex contractu aut ex maleficio aut quasi ex maleficio. Cele doua categorii noi, cvasicontractul si cvasidelictul, cuprind actele si faptele juridice care anterior erau cuprinse in acele "diferite alte cauze" si care prezentand unele asemanari formale fie cu contractele, fie cu delictele, au fost numite cvasicontracte ori cvasidelicte . 
Izvoarele stabilite de Iustinian (contractul, cvasicontractul, delictul si cvasidelictul) au fost preluate in legislatiile civile moderne, fiind consacrate in Codul civil francez si apoi in Codul civil roman, care defineste toate cele patru izvoare de drepturi si obligatii. Astfel, potrivit art. 942 C.civ. contractul este acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau stinge un raport juridic. Potrivit art. 986 C.civ., cvasicontractul este un fapt licit si voluntar din care se naste o obligatie catre o alta persoana sau obligatii reciproce intre parti. Sub aceasta denumire sunt reglementate gestiunea de afaceri (art. 987-991 C.civ.) si plata nedatorata (art. 992-997 C.civ.). Potrivit art. 998 C.civ., delictul este o fapta ilicita savarsita cu intentie, prin care se cauzeaza un prejudiciu altei persoane si care obliga pe autorul sau la reparatie, iar cvasidelictul este o fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu savarsita fara intentie, adica prin imprudenta sau neglijenta si care obliga pe autor la reparare (art. 999 C.civ.). 
Se considera ca dupa legatura lor cu vointa omului izvoarele drepturilor subiective civile se impart in actiuni omenesti si fapte naturale. Actiunile omenesti sunt faptele omului, comisive ori omisive, savarsite cu sau fara intentia de a produce efecte juridice, de care legea civila leaga nasterea unor efecte civile. Dupa cum legea civila conditioneaza sau nu nasterea dreptului de existenta intentiei producerii acestui efect, putem avea actiuni omenesti savarsite cu intentia de a produce efecte juridice, care se numesc si acte juridice civile, pe de o parte, si actiuni omenesti savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, dar care efecte se produc in puterea legii, care se numesc fapte juridice, pe de alta parte. 
La randul lor, faptele naturale sau evenimentele juridice sunt imprejurari care se produc independent de vointa omului si de care legea civila leaga nasterea de raporturi juridice civile concrete. Sunt asemenea evenimente juridice nasterea, moartea, cutremurul, inundatia, trecerea timpului etc. 
Pe de alta parte, izvoarele drepturilor subiective civile se impart dupa sfera lor in fapte juridice lato sensu si fapte juridice stricto sensu. Interesul teoretic si practic al acestei clasificari este de a distinge intre actul juridic si faptul juridic stricto sensu, pentru a sublinia ca intre cele doua categorii juridice exista diferente de regim juridic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitatile Actului Juridic Civil.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!