Modelarea Econometrica a Comportamentului Consumatorului

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I
MODELAREA ECONOMETRICA SI TESTAREA IPOTEZELOR
1.1 Introducere in econometrie 5
1.2 Notiuni si concepte fundamentale ale econometriei 6
1.3 Testarea ipotezelor statistice 11
1.3.1. Concepte si erori in testarea ipotezelor statistice 11
1.3.2 Testarea ipotezei privind media populatiei generale pentru esantioane de volum mare 14
1.3.3.Testarea ipotezei privind diferenta dintre doua medii pentru esantioane de volum mare 15
1.3.4.Testarea ipotezei privind media populatiei generale pentru esantioane de volum redus 16
1.3.5.Testarea ipotezei privind proportia populatiei pentru esantioane mari 17
1.3.6. Testarea ipotezei privind diferenta dintre doua medii pentru esantioane de volum redus 18
1.3.7. Testarea ipotezei privind dispersia unei populatii 19
1.3.8.Testarea ipotezei privind raportul dintre doua dispersii 20
CAPITOLUL II 
MODELAREA ECONOMETRICA PENTRU CONSUMUL DE CAFEA IN CRAIOVA
2.1 Formularea ipotezelor si obiectivelor cercetarii 22
2.2 Consideratii privind esantionarea 23
2.3 Analiza si interpretarea datelor primare si secundare 26
2.3.1 Statistica intrebarilor relevante 26
2.3.2 Estimarea parametrilor populatiei pentru doua variabile importante ale cercetarii 30
2.3.3 Testarea ipotezelor statistice ale cercetarii cu diferite metode 31
2.3.4 Testul pentru medii 32
2.3.5 Testarea diferentelor dintre medii si a diferentelor dintre procente 33
2.3.6 Analiza legaturii dintre doua variabile 36
2.3.7 Analiza asocierii dintre variabile 42
2.3.8 Analiza multivariabila 44
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE 48


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Modelele econometrice analizeaza calitatea si cantitatea proceselor economice si evolutia lor. Econometria prin caracterul sau general creeaza modele abstracte ale fenomenelor economice.Econometria este o disciplina care s-a conturat ca o sinteza intre economie, matematica si statistica.
Din economie provin teoriile economice, din matematica modelele teoretice care exprima teoriile economice, iar din statistica datele empirice si metodele de prelucrare a acestora. Pe baza datelor din economie, econometria construieste modele (expresii cantitative) pentru realitatile economice studiate care au un corespondent in teoriile economice.
Prin procedeele de inferenta statistica, econometria estimeaza parametrii modelelor si realizeaza predictii asupra realitatii studiate.
Abordarea sistemica a naturii si societatii constituie o caracteristica a stiintei contemporane. In domeniul activitatii economice, eficienta deciziilor este conditionata de cunoasterea structurii si functionarii sistemelor economiei de piata
Modelele econometrice analizeaza calitatea si cantitatea proceselor economice si evolutia lor. Econometria prin caracterul sau general creeaza modele abstracte ale fenomenelor economice. Econometria este disciplina care s-a conturat ca o sinteza intre analiza matematica, statistica matematica si economie. 
Intr-o economie de piata, unde fenomenele economice sunt din ce in ce mai complexe, specialistul din acest domeniu are nevoie de o pregatire superioara, constand in cunostinte multiple si profunde in vederea observarii si rezolvarii acestor fenomene pe baze stiintifice.
Modelarea foloseste o serie de analogii, prin care sunt reproduse anumite laturi ale obiectului studiat in vederea simplificarii cercetarii stiintifice. Analogia indica identitatea raporturilor dintre diferite marimi ilustrand asemanarea raporturilor intre lucruri diverse. Modelarea se utilizeaza, de asemenea, spre a indica raportul intre variabile, intre obiecte similare, dar nu egale. 
Metoda modelelor sau metoda modelarii poate fi definita ca instrument de cunoastere stiintifica si de fundamentare a deciziilor in cele mai diverse domenii teoretice si practice. In aceasta calitate, modelarea fie construieste modele noi ca reprezentari ale obiectului cercetat, fie foloseste modele disponibile, adecvate scopurilor sale.
Obiectivul cercetarii il constituie cunoasterea atitudinilor, opiniilor si comportamentelor populatiei orasului Craiova cu privire la consumul de cafea.
Cafeaua este, fara nici o indoiala, est cea mai raspandita si cunoscuta bautura din lume. Majoritatea locuitorilor acestei planete consuma cel putin o ceasca aburinda de cafea pe zi. Cu o gama foarte variata de sortimente, cafeaua are un loc bine determinat in viata fiecaruia.
In cele ce urmeaza am elaborat o cercetare statistica pe baza referintelor stiintifice de modelare econometrica si analiza statistica din primul capitol. In cel de-al doilea capitol este realizat studiu de caz privind consumul de cafea la nivelul municipiului Craiova folosindu-se modele si ipoteze statistice
CAPITOLUL I
MODELAREA ECONOMETRICA SI ASPECTELE SALE
1.1 Introducere in econometrie
Dezvoltarea rapida a econometriei a generat formularea mai multor definitii cu privire la domeniul acestei discipline economice. Totusi, marea majoritate a acestora poate fi incadrata in urmatoarele trei grupe:
a) definitia istorica;
b) definitia restrictiva;
c) definitia extinsa.
a) Definitia istorica a econometriei a fost formulata de R. Frisch in primul numar al revistei ,,Econometrica", in ianuarie 1933: ,,experienta a aratat ca fiecare din urmatoarele trei puncte de vedere, al statisticii, al teoriei economice si al matematicii, este o conditie necesara, dar nu si suficienta, pentru o intelegere efectiva a realitatilor cantitative din economia moderna; unificarea lor este aceea care asigura eficienta. Econometria este tocmai aceasta unificare".
Conform acestei definitii, sustinatorii ei considera ca prin econometrie se intelege studierea fenomenelor economice pe baza datelor statistice cu ajutorul modelelor matematicii.
b) Definitia restrictiva propusa de Cowles Commission for Research in Economics (Chicago, 1940-1950), considera ca nu exista econometrie daca investigarea fenomenelor economice nu se face cu ajutorul modelelor aleatoare (stochastice). 
Sustinatorii acestei definitii, L. R. Klein, E. Malinvaud, G. Rottier, includ in domeniul econometriei numai cercetarile economice care utilizeaza metodele inductiei statistice - teoria estimatiei, verificarea ipotezelor statistice - la verificarea relatiilor cantitative formulate in teoria economica cu privire la fenomenele sau procesele economice cercetate.
Conform acestor definitii, un studiu econometric presupune:
- existenta prealabila a unei teorii economice privind fenomenul, procesul sau sistemul economic cercetat, pe baza careia se construieste modelul economic, care reprezinta formalizarea ipotezelor teoriei economice cu privire la fenomenul, procesul sau sistemul investigat;
- posibilitatea aplicarii metodelor inductiei statistice la verificarea ipotezelor teoriei economice; construirea modelului econometric si rezolvarea acestuia.
Aceasta definitie restrictiva exclude din domeniul econometriei cercetarile economice care nu se fundamenteaza pe:
- o teorie economica - implicita sau explicita privind modelul econometric al fenomenului, procesului sau sistemului studiat;
- o interpretare aleatoare a modelului respectiv. 
Astfel, analiza seriilor cronologice, modelul lui Leontief (B.L.R.) ca si statistica economica (care se fundamenteaza pe metoda balantelor) nu intra in sfera de cuprindere a econometriei: prima, deoarece existenta unei teorii economice nu este necesara, iar ultimele doua, fiindca nu permit aplicarea metodelor inductiei statistice.
c) Definitia extinsa a econometriei, promovata de economistii din tarile anglo-saxone, tine seama de puternica dezvoltare, aparuta dupa 1950, a metodelor cercetarii operationale: teoria optimului, teoria stocurilor, teoria grafelor, teoria deciziilor, teoria jocurilor, etc.
Prin econometrie, in sensul larg al termenului, se intelege econometria, definita in mod restrictiv, adica, include domeniile mentionate atunci cand ea este inteleasa in sens restrictiv, la care se adauga metodele cercetarii operationale. In prezent, in domeniul econometriei se includ si tehnicile moderne de analiza a datelor sau analiza marilor tabele.
Deoarece inca nu s-a cristalizat o conceptie unitara privind ,,frontierele" econometriei, in manualele sau tratatele de econometrie, autorii, de regula, isi mentioneaza conceptia pe baza careia si-au structurat lucrarile. 
In tara noastra, atat in literatura de specialitate, desi rareori se fac precizari exprese, cat si prin structura planurilor de invatamant de la facultatile economice, econometria este conceputa si aplicata ca metoda generala de investigare cantitativa a fenomenelor si proceselor economice -adica, in acceptiunea larga a termenului.
Un domeniu mai putin abordat, atat teoretic, cat si practic, il constituie metodele econometriei, in sensul restrictiv al termenului, respectiv modelele aleatoare (stochastice).


Fisiere in arhiva (2):

  • Coperti.doc
  • Modelarea Econometrica a Comportamentului Consumatorului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!