Modelarea economico-matematică a strategiilor de dezvoltare a unei firme

Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Strategia nationala de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung, are ca obiectiv principal crearea si consolidarea unei economii de piata functionale, in stransa legatura cu normele, directivele, mecanismele si institutiile UNIUNII EUROPENE; vizeaza asigurarea unei cresteri economice durabile, promovarea unor politici economice coerente, precum si asigurarea unui mediu de desfasurare a afacerilor prielnic, modernizarea si dezvoltarea intregii vieti socio-economice.
Trecerea brusca de la economia centralizata la economia de piata, fie ea si intr-o forma incipienta, a gasti marea majoritate a unitatilor comerciale nepregatite, incapabile sa faca fata schimbarilor, multe dintre ele continuand si astazi sa fie neperformante si sa infraneze dezvoltarea economica a tarii. Dotarile invechite, stil de conducere inadecvat noilor realitati sociale, modul de productie, insasi modul de luare a deciziilor, sunt probleme pe care o politica economica viabila este chemata sa le inlature, pentru a spera la o viata bazata pe un nivel de trai ridicat.
In acest context, modelarea activitatii unei firme are o contributie deosebita, prin crearea unei legaturi intre partea teoretica, despre modele si aplicatii ale acestora in experienta manageriala.
Astfel, se poate spune ca este absolut necesara cunoasterea de catre managerii economisti, patroni, a problemelor teoretice si metodologice de baza, ale modelarii activitatii unei firme, tocmai pentru a se putea considera ca acestia au o imagine de ansamblu asupra activitatii ei, si ca pot oricand rezolva diferitele probleme cu care se confrunta firma, rezolvare ce depinde de gradul de insusire al acestor cunostinte.
O firma, ce de-a lungul timpului s-a consolidat, ar ajunge la un moment dat sa considere ca este necesar elaborarea unor strategii de dezvoltare a ei, ca nu mai poate merge pe intuitie, ci trebuie sa se bazeze pe metode bine fundamentate in teoria economica si verificate in practica.
Astfel, modelarea activitatii unei firme are importanta atat din punct de vedere teoretic al conceptelor folosite, cat si a rezultatelor practice, ce rezulta din aplicarea unui model anume. Ca un exemplu simplu, modelarea activitatii financiare a firmei prin caracteristicile sale, permite o analiza aprofundata a situatiei financiare a firmei, posibilitatile acesteia de a investi, de a apela la credite si capacitatea de rambursare a acestora.
In cadrul activitatii financiare a firmei, intentia de a realiza un proiect de investitii necesita o cunoastere a disponibilului de capital ce poate fi investit, determinarea riscului la care se expune firma si nu in ultimul rand a profitului estimat a fi obtinut in urma realizarii investitiei.
Intregul proces de modelare al activitatii unei firme, presupune o descompunere pe elemente componente a acelei parti a activitatii firmei, ce se doreste a fi modelata si implica din partea managerului o buna cunoastere, de altfel obligatorie, a firmei, pentru a pune in evidenta acele elemente ce servesc cel mai bine scopului propus.
Astfel, un rol hotarator in cadrul unei strategii de dezvoltare a unei firme il au investitiile, ca factor al suplimentarii, diversificarii si cresterii calitative a factorilor de productie. Investitiile sunt propagatoare de nou, duc intotdeauna la schimbarea situatiei deja existente si aparitia altor elemente decat cele cunoscute anterior. O firma ce decide realizarea unui proiect de investitii, trebuie sa analizeze temeinic decizia de a investi, sa aiba in vedere toate aspectele, sa ia in considerare riscul si incertitudinea, posibilele pierderi dar si profitul de care ar beneficia si in functie de toate acestea, sa ia decizia pe care o considera potrivita pentru firma.
Decizia are, deci, un rol important in procesul decizional si pe parcursul lucrarii vom prezenta si aspecte ale procesului decizional, si modul de rezolvare al problemei decizionale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modelarea economico-matematica a strategiilor de dezvoltare a unei firme.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. BRIDIER, M., MICHAILOZ, S. "Guide pratique d'analyse des 
profets", Economia, Paris, 1980;
2. BUTLER, R., DAVIES, L., "Strategic Investment Decision",
PIKE, R., SHARP, J. Routledge, Londra, 1993;
3. HYMMAN, D. "Microeconomice", Irrcin, Hemewod,
Boston, 1984;
4. BOTEZATU, M., "Investitii. Studii de caz", Editura 
VASILESCU, I. Economica, Bucuresti, 2000;
5. CAMASOIU, I. "Investitiile si factorul timp", Editura 
Politica, Bucuresti, 1991;
6. DOBRE, I. "Teoria deciziei" - note de curs, 
Catedra de Cibernetica Economica,
Bucuresti, 1995;
7. MARACINE, V., NICA, V. "Modelarea activitatii firmei", Editura
Matrix Rom, Bucuresti, 2001;
8. MARACINE, V. "Decizii Manageriale", Editura 
Economica, Bucuresti, 1998;
9. NICA, V. "Cercetari operationale cu aplicatii in
economie" - note de curs, Catedra de 
Cibernetica, ASE, Bucuresti, 1995;
10. NICA, V., MUSTATA, F. "Cercetari Operationale", Editura 
CIOBANU, GH., MARACINE, V. Matrix Rom, Bucuresti, 1998;
11. NICOLESCU, O., "Management", Editura Didactica si 
VERBONCU, I. Pedagogica, Bucuresti, 1992;
12. SCARLAT, E. "Microeconomie" - note de curs, 
Catedra de Cibernetica Economica, 
ASE, Bucuresti, 1995;
13. SCARLAT, E. "Teoria Deciziei" - note de curs,
Catedra de Cibernetica Economica,
ASE, Bucuresti, 1995;
14. STAICU, FL., "Eficienta economica a investitiilor",
VASILESCU, M. Editura Didactica si Pedagogica,
Bucuresti, 1995;
15. VASILESCU, I. "Investitiile si relanasarea 
economica", Editura Semne, 
Bucuresti, 1996.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!