Modelarea Formarii Portofoliului Titlurilor Financiare Riscante

Cuprins licenta Cum descarc?

ADNOTARE 3
ANNOTATION 4
INTRODUCERE 6
Capitolul I - INVESTITIILE DE PORTOFOLIU - CARACTERISTICA GENERALA 10
1.1. Portofoliul investitional - continut, tipuri, principii de formare 10
1.2 Riscul si tipuri de riscuri aferente unui portofoliu 15
Capitolul II - PORTOFOLII EFICIENTE. FRONTIERA MARKOWITZ 18
2.1. Riscul si rentabilitatea unei actiuni 18
2.2. Media, varianta si covarianta 19
2.3. Ecuatiile portofoliului de actiuni 21
2.4. Aplicatia 1 23
2.5. Portofolii eficiente 25
2.6. Teorema celor doua portofolii fundamentale (fonduri mutuale) (I) 29
2.7. Proprietati ale frontierei Markowitz 34
2.8. Teorema celor doua portofolii fundamentale (fonduri mutuale) (II) 40
2.9. Aplicatia 2 43
Capitolul III. PORTOFOLII OPTIME. DREAPTA FUNDAMENTALA A PIETII DE CAPITAL - CAPITAL MARKET LINE (CML) 47
3.1. Frontiera portofoliilor eficiente pentru cazul in care pe piata exista si un activ fara risc 47
3.2. Dreapta fundamentala a pietei de capital (CML- Capital Market Line) 51
3.3. Aplicatia 3 56
Capitolul IV. MODELUL CAPM (CAPITAL ASSETS PRICING MODEL) 58
4.1. Echilibrul pietei financiare 58
4.2. Deducerea modelului CAPM 60
4.3. Aplicatia 4 66
INCHEIERE 68
BIBLIOGRAFIE 72
ANEXE 74


Extras din licenta Cum descarc?

1. Introducere
Progresului tehnico-stiintific a pietei hartiilor de valoare , formarea marilor centre bursiere au contribuit esential la sporirea investitiilor de capital si al institutiilor investitionale. Aplicarea noilor tehnologii informationale impun necesitatea cunoasterii tuturor surselor generatoare de profituri cu un risc admisibil. O modalitate ar fi investirea capitalului propriu sau imprumutat in titlurile financiare. Cel mai rezonabil ar fi ca aceste titluri financiare sa fie diferite, astfel incat investitorul avand posibilitate de a forma un portofoliu de titluri mobiliare diversificat: in timp ce un titlu comporta rentabilitate si riscuri inalte, altele, ca o compensare a primelor, pot fi purtatoare de rentabilitate si risc mai redus, adica pierderea unuia poate fi compensata prin castigurile celorlalte. Altfel spus: un titlu riscant este egal cu mai multe titluri mai putin riscante.De aceea e necesar ca cei care detin capital si doresc sa-l investeasca sa cunoasca in ce sector al economiei este mai bine de investit, care titluri sint mai preferabile, care sint mai rentabile, care sint purtatoare de risc inalt pentru ca realitatea sa corespunda asteptarilor investitorului [17,pag 4-10].
Lumea in care traim este obsedata de riscuri. Marile si legendarele afaceri au fost construite, aproape fara exceptie, pe riscuri. Concluzia este ca riscul este o variabila de care trebuie sa se tina seama, suprimarea lui nefiind posibila. Ar fi o greseala acea de a nu recunoaste ca riscurile exista. Alta greseala majora o face acel manager hotarat sa elimine tot riscul. Considerarea riscurilor nu semnifica faptul ca trebuie anticipate toate evenimentele exceptionale, ci semnifica luarea in considerare a unei fractiuni importante a evolutiilor nefavorabile. Exista diverse metode de combatere a riscului, printre care, am putea mentiona si portofoliul de investitii, in special diversificarea lui. 
Investitorul accepta un anumit nivel al riscului in masura in care acesta este remunerat cu o rentabilitate mai mare decit un mod curent.Daca rentabilitatea sperata nu este suficienta investitorul va cauta o alta investitie fara risc cu o rentabilitate egala cu rata dobinzii la creditele pe termen scurt. 
Pentru a atinge obiectivul propus investitorul trebuie sa fie cel putin initiat in acest domeniu: sa cunoasca ce reprezinta un portofoliu de investitii, care sant tipurile de portofolii contemporane pentru a sti ce legatura este intre tipul portofoliului si tipul investitorului, cum sa formeze o structura optima a lui, ce riscuri comporta portofoliul format si prin ce metode ar putea minimiza sau chiar elimina acest risc. 
In zilele noastre nu ne mai putem imagina o economie de piata functionala fara existenta unei piete de capital eficiente. Capitalul nu este altceva decat aerul pe care-l respira economia, fara de care aceasta n-ar putea fi. Piata de capital ofera solutii pentru fructificarea plasamentelor si pentru acoperirea riscurilor. Spre deosebire de piata monetara unde chiar si cei neinitiati pot obtine rezultate bune, piata de capital, fiind o piata foarte dinamica si inovatoare, succesul poate veni numai pentru cei cu un nivel ridicat de cunoastere si pricepere, combinate cu flerul si curajul fiecaruia, desi este deschisa pentru oricine.
Astfel, piata de capital reprezinta un adevarat 'El Dorado', loc unde ti se poate intampla orice, de la a deveni 'peste noapte' bogat la situatia opusa. 
In ceea ce urmeaza in acesta lucrare va voi prezenta anumite modele aplicabile gestiunii unui portofoliu de actiuni. Cea mai importanta caracteristica a acestora este ca ofera o obiectivizare a rezultatelor obtinute, ancorandu-le in realitate.
Gestionarea unui portofoliu format din multitudinea de titluri existente provoaca unui investitor, fie el particular sau institutional, o serie de probleme insurmontabile fara sprijinul unei abordari stiintifice, respectiv utilizarea unor modele de selectie si optimizare a portofoliului bazate pe relatia rentabilitate-risc. Toti investitorii experimentati stiu ca orice decizie de investitie trebuie sa aiba o baza solida de informare, analize, modelare econometrica si previziuni cu privire la oferta de titluri si evolutiile titlurilor pe o anumita piata.
Cele mai importante modele de gestiune a unui portofoliu, pe care le vom discuta in continuare, sunt:
- Modelul Markowitz;
- Modelul CAPM.
Modelul Markowitz este recunoscut drept specialisti ca fiind unul din cele mai importante modele de gestiune a unui portofoliu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelarea Formarii Portofoliului Titlurilor Financiare Riscante.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!