Modelarea si Implementarea Filtrelor Analogice si Digitale

Cuprins licenta Cum descarc?

Cap. 1. Notiuni generale 1
1.1. Introducere 1
1.2. Obiectivele lucrarii 5
Bibliografie selectiva 6
Cap. 2. Semnale si sisteme de prelucrare a semnalelor 7
2.1. Introducere 7
2.2. Sisteme analogice 8
2.3. Sisteme digitale(numerice) 17
2.4. Filtre digitale 22
Bibliografie selectiva 23
Cap. 3. Proiectarea si implementarea filtrelor digitale 24
3.1. Introducere 24
3.2. Filtre cu Raspuns Finit la Impuls 27
3.2.1. Elaborarea specificatiilor filtrului 27
3.2.2. Algoritmi de calcul 28
3.2.3. Implementarea in MATLAB a filtrelor de tip FIR 34
3.2.4. Aplicatii in MATLAB referitoare la proiectarea filtrelor de tip FIR 38
Aplicatia 1 38
Aplicatia 2 39
Aplicatia 3 40
Aplicatia 4 42
3.2. Filtre cu Raspuns Infinit la Impuls 43
3.3.1. Introducere 43
3.3.2. Proiectarea indirecta a filtrelor de tip IIR 44
3.3.3. Algoritmi de proiectare indirecta a filtrelor de tip IIR 48
3.3.4. Implementarea in MATLAB a filtrelor de tip IIR 51
3.3.5. Aplicatii in MATLAB referitoare la proiectarea filtrelor de tip IIR 56
Aplicatia 1 56
Aplicatia 2 59
Bibliografie selectiva 61
Cap. 4. Modelarea filtrelor cu ajutorul Simulink 62
4.1. Modelarea filtrelor digitale 62
Aplicatie 64
4.2. Modelarea filtrelor de retea 66
Aplicatie 68
Bibliografie selectiva 72
Cap. 5. Interfete MATLAB pentru proiectarea filtrelor 73
5.1. Interfata Filterbuilder 73
5.2. Interfata SPTool 80
5.2. Aplicatii in MATLAB, proiectarea filtrelor digitale 85
Aplicatia 1 85
Aplicatia 2 87
Bibliografie selectiva 89
Cap. 6. Concluzii si contributii personale 90
Bibliografie 92


Extras din licenta Cum descarc?

Utilitatea temei
Filtrele sunt circuite electronice/electrice care au rolul de a procesa un semnal de intrare si de a produce la iesire un alt semnal permitand unor anumite frecvente ale acestuia sa treaca prin filtru in timp ce alte frecvente sunt blocate sau atenuate. Acestea pot fi implementate in circuite electronice pentru a modifica caracteristicile amplitudinii si a fazei la iesirea circuitului.
Dintre acestea filtrele digitale au o importanta sporita deoarece sunt folosite in prezent intr-o multitudine de aplicatii fiind utilizate in industria automotive, in telecomunicatii in aplicatii multimedia, radio si televiziune, in inginerie electrica in aplicatii legate de electronica de putere, actionari electrice si/sau procesarea semnalelor.
Filtrele digitale sunt folosite in special in sistemele de comunicatii care transmit semnale descrise de parametri precum amplitudine sau faza prin intermediul unui canal de comunicatii sau in aplicatiile radio care se folosesc de modularea spectrului semnalului in cauza. De asemenea filtrele se folosesc si in cazul statiilor de emisie/receptie, aici rolul lor fiind acela de a elimina anumite frecvente nedorite.
Filtrele analogice se folosesc in aplicatii ce tin de ingineria electrica cum ar fi inlaturarea poluprii armonice, inbunatatirea si compensarea factorului de putere precum si in aplicatii ce tin de prelucrarea semnalelor. Filtrele analogice pot fi proiectate pentru a avea caracter capacitiv la frecventa fundamentalei, astfel incat sa poata fi utilizate si pentru producerea puterii reactive necesara convertoarelor statice si masinilor electrice.
Actualitatea temei
Odata cu dezvoltarea industriei telecomunicatiilor si a electronicii de putere apare nevoia folosirii sistemelor de procesare a semnalelor. Datorita faptului ca filtrele digitale pot fi implementate pe DSP si microprocesoare(CPU) acestea sunt ideale pentru a fi folosite in componenta telefoanelor mobile precum si a echipamentelor audio-video,de navigatie,echipamente IT si altele, folosite tot mai frecvent in prezent.
O alta problema fundamentala din punctul de vedere al filtrarii este legata de eliminarea poluarii armonice. In mai putin de 10 ani problema calitatii energiei electrice a depasit domeniul de interes al specialistilor fiind privita in prezent ca o problema de interes major.
Prin cresterea numarului sarcinilor bazate pe electronica de putere, creste nivelul distorsiunii armonice in sistemul de alimentare.
Problemele care ar putea fi determinate de nivelul excesiv al armonicilor de tensiune in reteaua electrica sunt cunoscute de mult timp si au fost stabilite proceduri si standarde pentru a limita aceste distorsiuni. In general, exista trei tipuri de dispozitive folosite pentru eliminarea armonicilor, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Acestea sunt:
- filtrele pasive
- solutii utilizand transformatoare - de izolare, zig-zag, grupare fazoriala
- filtrele active.
Poluarea armonica este produsa in mare parte de echipamentele care folosesc electrionica de putere, care genereaza armonici impare, acestea ducand la incarcarea conductorului neutru cu armonici de rang multiplu de trei. Utilizarea filtrelor pasive pentru a combate acest fenomen este posibila, insa este dificil de proiectat un circuit pasiv eficient, de filtrare pentru armonica de rang trei. Un filtru pasiv va raspunde numai la armonicile pentru care a fost proiectat, astfel vor fi necesare noi circuite de filtrare individuale pentru alte frecvente armonice nedorite care apar. 
In unele cazuri, atunci cand spectrul armonic se modifica, este necesara reamplasarea sau suplimentarea filtrului pasiv. Transformatoarele in zig-zag sau transformatoarele in triunghi de izolare sunt eficiente contra armonicilor cu rang multiplu de trei, dar nu au efect asupra altor armonici. In aceste cazuri, utilizarea filtrelor active reprezinta o solutie foarte buna.


Fisiere in arhiva (2):

  • Lucrare licenta.doc
  • Cuprins licenta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!