Modernizarea Pietei Autohtone a Asigurarilor in Procesul Aderarii La Uniunea Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. CONCEPTUL DE ASIGURARE SI CLASIFICAREA ASIGURARILOR 4
1.1. Conceptul de asigurare (din punct de vedere juridic, economic si financiar)
1.1.1. Asigurarea sub aspect juridic 6
1.1.2. Asigurarea sub aspect economic 8
1.1.3. Asigurarea sub aspect financiar 11
1.2. Clasificarea moderna asigurarilor 12
CAPITOLUL II. CARACTERISTICILE PIETEI ASIGURARILOR SI ACTORII DE PE PIATA ASIGURARILOR 19
2.1. Trasaturi specifice ale pietei asigurarilor 19
2.2. Participantii la oferta de asigurare 21
CAPITOLUL III. PIATA EUROPEANA A ASIGURARILOR SI PIETELE TARILOR DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST 32
3.1. Evolutia pietei europene a asigurarilor 32
3.2. Dezvoltarea asigurarilor pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est 39
CAPITOLUL IV. MODERNIZAREA PIETEI ASIGURARILOR DIN ROMANIA IN PROCESUL ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA 43
4.1. Evolutia pietei autohtone de asigurare in procesul aderarii UE (cele 3 DIRECTIVE) 43
4.2. Perspective ale modernizarii pietei romanesti de asigurare ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana 58
CONCLUZII 63
BIBLIOGRAFIE 65


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Un principiu important in viata si in dezvoltarea fireasca a omului, inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit preocuparea permanenta fata de viitor, frica asociata cu precautie si intelepciunea in conexiune cu siguranta unui lucru implinit.
Intr-o societate organizata, orice persoana este expusa la riscuri intr-o maniera sau alta. Riscul este cunoscut ca ceva incert cu probabilitatea de a se produce in viitor, care daca se va declansa va determina in mod inevitabil o pierdere. Persoanele fizice, societatile comerciale si alte organizatii intampina riscuri in activitatile lor, iar asigurarile ii sprijina sa apere impotriva acestora.
Odata cu evolutia relatiilor economice, oamenii, expusi destul de frecvent la pericolele ce le pun in primejdie viata si proprietatea, au descoperit necesitatea de a apela la asigurare ca modalitatea cea mai simpla de a se proteja pe ei si bunurile ce le apartin. Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.
Acordul de vointa este primul principiu de baza care intermediaza obtinerea unui contract intre asigurat si asigurator, prin care asiguratul beneficiaza de protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat asiguratorul. Asiguratorul printr-un contract de asigurare se obliga sa plateasca contravaloarea daunelor in cazul producerii unuia din riscurile asumate.
Principiul mutualitatii este cel prin care fiecare asigurat participa cu o suma de bani, numita prima de asigurare, la crearea fondului de asigurare din care asiguratorul acopera daunele suferite de asigurati.
Prin intermediul asigurarii, riscurile sunt transferate si totodata daunele unei persoane catre o societate de asigurari oferind prilejul unei securitati financiare. Transferul riscului prin repartizare a fost determinat inca din perioadele timpurii de catre navigatori si transportatori ai bunurilor pe apa prin divizarea marfurilor pe mai multe nave, acesta fiind un mod de protectie. 
Modalitatile de asigurare au evoluat direct proportional cu apartenenta la risc si implicit cu necesitatea de a avea protectie atat la nivel de afacere cat si in general pentru fiecare entitate. Astfel, oamenii de afaceri au recurs la asigurari pentru a diminua riscurile ce pot aparea in tranzactiile comerciale si cele legate de protectia patrimoniului.
In literatura de specialitate sunt redate diverse unghiuri de vedere in legatura cu conceptul de asigurare. Asigurarea reflecta un ansamblu de relatii economico-sociale, un proces obiectiv necesar al dezvoltarii economice si sociale provenit din actiunea legilor economice obiective. 
Acesta se refera la constituirea, de catre persoanele fizice si juridice expuse la anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac alte cerinte economico-financiare probabile, imprevizibile.
Particularitatile asigurarii sunt scopul si metoda. Scopul reflecta despagubirea pagubelor produse de calamitati ale naturii si accidente, precum si anticiparea pagubelor. Metoda e constituita din acoperirea unor riscuri, crearea unei comunitati de risc. Scopul si metoda sunt materializate prin formarea si utilizarea fondului de asigurare.
Alti autori propun recunoasterea conceptului de asigurare ca o maniera prin care unei parti, asiguratului, i se permite in schimbul unei prime sau cotizatii o prestatie furnizata de catre o alta parte, asiguratorul, in cazul aparitiei unui eveniment. Exista formulari diferite ale conceptului de asigurare, fara a exista un consens si aceasta datorita unor dificultati de ordin economic, social si juridic, dintre care cele mai importante sunt:
- Aria larga de desfasurare a asigurarilor, precum si practicile cuprinzatoare utilizate in asigurari;
- respingerea de catre juristi a faptului ca asigurarea este o categorie economica si redarea acesteia ca un raport juridic, uniformizand asigurarea comerciala si o serie de practici si conditii care fac obiectul contractului de asigurare;
,,Asigurarea depaseste cu mult garantia financiara pe care o aduce asiguratilor. Ea cuantifica riscurile, dezvolta intelegerea lor si comportamentul de prevenire, presupune noi servicii adaptate situatiilor individuale, cum sunt cele din domeniul securitatii, dependentei sau accidentelor legate de viata umana, permite exercitarea normla a activitatilor persoanelor si intreprinderilor, contribuie, intr-un cuvant la dezvoltarea economica si sociala, intr-o maniera crescanda si de neinlocuit" . 
CAPITOLUL I
CONCEPTUL DE ASIGURARE SI CLASIFICAREA ASIGURARILOR
1.1. Conceptul de asigurare (din punct de vedere juridic, economic si financiar)
Existenta asigurarilor s-a remarcat din cele mai vechi timpuri; oamenii de stiinta neavand posibilitatea sa stabileasca decat cu aproximatie perioadele istorice ale aparitiei lor.
Formele initiale de asigurari (asociatii de inmormantare, de ajutoare in caz de deces, incendiu etc.) au existat pe teritoriul Romaniei inca din secolele XVII-XVIII, atat in cadrul breslelor, cat si al obstilor satesti.
Odata cu evolutia relatiilor capitaliste in economie (aparitia capitalului comercial, dezvoltarea intreprinderilor de tip capitalist, a transporturilor) si a participarii Romaniei la circuitul economic mondial, a devenit necesara instituirea unor forme de organizare pentru prevenirea riscurilor si compensarea pagubelor provocate de diferite fenomene (calamitati ale naturii, accidente, furt).
A doua jumatate a secolului al XIX-lea, pana la inceputul primului razboi mondial, a fost perioada de sporire a societatilor autohtone de asigurari de asigurari pe teritoriul tarii noastre. Astfel dintre cele mai reprezentative societati care aplicau diferite forme de asigurare, se regasesc:"Transilvania" in 1868, "Dacia" in 1871, "Romania" in 1873, "Nationala" in 1882, "Generala" in 1897.
La inceputul secolului al XX-lea, si mai ales, dupa primul razboi mondial, se infiinteaza mai multe societati de asigurari nationale si straine. Astfel, ia nastere societatea de asigurari "Agricola"in 1907, care practica toate formele de asigurari (nu numai agricole), "Prima Ardeleana" in 1911.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modernizarea Pietei Autohtone a Asigurarilor in Procesul Aderarii La Uniunea Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!