Modificari Care Apar in Urma Conservarii Mazarii

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Alimentele sunt substante comestibile necesare organismului pentru intretinerea si formarea tesuturilor si pentru aportul de energie ce-l aduc. Unele alimente sunt valoroase mai ales prin continutul lor mare in hidrati de carbon, proteine si grasimi; altele sunt bogate in vitamine si substante minerale, necesare organismului uman. O parte din alimente contin o cantitate mare de apa si deci pastrarea lor proaspata pentru un timp mai indelungat este anevoioasa.
Legumele sunt alimente de origine vegetala care ocupa un loc important in hrana omului, datorita compozitiei lor chimice complexe.
Compozitia chimica a legumelor variaza in functie de specie, soi, conditii pedoclimatice,momentul recoltarii etc.
O cantitate importanta de legume proaspete constituie materia prima pentru fabricile de conserve. Legumele se pot conserva pentru o durata de timp limitata -semiconservele-care inceteaza o data cu inlaturarea agentului conservant.
Conservele propriu-zise au durata de pastrare mai mare, deoarece prin sterilizarea acestora, sunt distruse enzimele si microorganismele.
Prin conservare se obtin urmatoarele tipuri de produse: legume congelate, legume uscate, legume murate, legume marinate, concentrate din legume, conserve sterilizate din legume.
Din productia mondiala de legume, doua treimi se consuma in stare proaspata, restul se conserva.
Dintre producatorii mondiali, Statele Unite ale Americii reprezinta primul producator cu cca. sase milioane tone conserve sterilizate si trei milioane tone congelate.
Pe langa importanta alimentara, legumele prezinta insemnatate din punct de vedere economic. Acestea se folosesc in industria alimentara si la export.
Daca alimentele proaspete sunt pastrate in conditii nepotrivite, pierderile cantitative si calitative sunt de neinlaturat. Chiar daca sunt pastrate in conditii bune, alimentele sufera totusi anumite modificari: pierd o parte din vitamine, sufera schimbari de natura fizico - chimica, pierd din calitate, in special din punct de vedere al gustului si aspectului lor.
Cat priveste pierderile prin alterare, acestea sunt inevitabile, iar in unele cazuri sunt foarte mari. Pentru a pastra alimentele un timp mai indelungat, se recurge la diferite metode de conservare.
Toate legumele destinate conservarii trebuie sa fie fragede; recoltate la momentul potrivit si transportate in conditii bune si fara intarziere la fabrica de conserve, spre a-si pastra neschimbate proprietatile organoleptice: gustul, aroma, culoarea, cu atat mai mult cu cat orice scadere a proprietatilor organoleptice se accentueaza si devine mai perceptibila dupa conservare.
Inca din antichitate, omul si-a pus problema pastrarii alimentelor pentru perioadele cand acestea nu puteau fi procurate in stare proaspata.
O data cu descoperirea cauzelor care provoaca alterarea alimentelor (actiunea vitala a microorganismelor), problema conservarii produselor alimentare a inceput sa fie fundamentata din punct de vedere stiintific, in asa. fel, incat in prezent prin conservare se intelege nu numai evitarea alterarii microbiene a alimentelor, ci si pastrarea in cea mai mare parte a valorii nutritive si a proprietatilor organoleptice ale produsului supus conservarii.
Mult timp a fost raspandita ideea ca prin conservare se diminueaza valoarea alimentara a produselor, in comparatie cu pregatirea casnica a alimentelor. Aceasta diminuare a valorii nutritive era atribuita atat pierderilor din componentele solubile in apa (hidrati de carbon, proteine solubile, vitamine hidrosolubile, saruri minerale etc.) in cursul operatiilor pregatitoare (spalarea, oparirea), cat si degradarilor din timpul sterilizarii.
De mentionat insa ca, si in cazul pregatirii casnice a hranei, legumele sunt supuse atat actiunii unor cantitati mari de apa, cat si incalzirii, ceea ce face ca, si in acest caz, sa existe pierderi de produse hidrosolubile si termolabile.
Comparand pierderile suferite atat intr-un caz cat si in celalalt, s-a stabilit ca, atunci cand procesele industriale de conservare sunt in mod rational conduse, pierderile de valori nutritive, din produsele supuse conservarii, sunt mai mici fata de pierderile determinate de pregatirea casnica a alimentelor. Totodata s-a constatat ca produsele conservate prin diferite procedee industriale au o valoare alimentara mai ridicata fata de aceleasi produse pastrate in stare proaspata timp indelungat.
Acest studiu isi propune o determinare a modificarilor care apar in urma conservarii mazarii.
Lucrarea este structurata pe sase capitole in care s-au urmarit toate etapele parcurse de mazare pana la produsul finit-conserva de mazare- precum si modificarile care au avut loc la acest proces de conservare prin analizarea a patru sortimente diferite de mazare.
CAPITOLUL I
GENERALITATI
1.1. Istoricul, originea, importanta mazarii 
Originara din Asia Mica si Asia Centrala, mazarea a fost cultivata in antichitate de greci si romani in sudul Europei, de unde apoi s-a raspandit in tot continentul, in tara noastra este adusa in secolul al XVII-lea. Mazarea (Pisum sativum L.) nu se intalneste in flora spontana si, din aceasta cauza, se presupune ca provine din formele evoluate ale hibrizilor naturali dintre speciile Pisum elatius (M.B.) Stev. si Pisum fulvum Sibth. et Sm. sau dintre Pisum elatius (M.B.) Stev. si Pisum arvenseL.
Favorita regilor: Mazarea este una dintre legumele cunoscute inca din antichitate. A fost una dintre primele legume domesticite, la inceput a fost cultivata in Orientul Apropiat si in Balcani. Pana in secolul al XVI-lea era consumata sub forma de seminte uscate, pana cand gradinarii italieni au reusit sa obtina un soi de mazare care putea fi consumat in stare cruda. Un mare iubitor de mazare a fost Ludovic al XVI-lea care a ordonat ca aceasta sa fie cultivata in gradinile din Versailles.
Mazarea si Presedintele :Mazarea era una dintre legumele preferate ale lui Thomas Jefferson, acesta organiza in fiecare an un concurs pentru recolta de mazare culeasa cel mai din timp. Invingatorul concursului ii invita pe ceilalti participanti la masa, declarand ca mazarea este gata de consumat. 
Asistentul profesorului :Datorita mazarii J. Mendel a descoperit legile geneticii. 
Un pionier conservat :Mazarea a fost prima leguma care a fost ambalata in cutii de conserve[11].
Mazarea se cultiva pe suprafete mari pentru semintele sale bogate in proteina (23 - 28%), hidrati de carbon (46 - 50%), lecitina, vitamine si saruri minerale de calciu, fosfor, potasiu etc. Ele sunt folosite ca aliment pentru oameni si ca furaj concentrat pentru animale. De asemenea, mazarea se seamana in cultura pura sau in amestec pentru nutret verde, fin sau siloz. 
Ambele specii se insamanteaza de cele mai multe ori in amestec cu ovazul, pentru a se obtine un nutret verde timpuriu, mai bogat in proteina .


Fisiere in arhiva (1):

  • Modificari Care Apar in Urma Conservarii Mazarii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!