Moneda Euro in Contextul Integrarii Monetare Europene

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE4
CAPITOLUL I ISTORICUL MONEDEI EURO5
1.1. Experiente de unificare monetara europeana5
1.1.1. Uniunea Monetara Latina5
1.1.2. Uniunea Monetara austro-germana6
1.1.3. Unificarea monetara germana7
1.1.4. Uniunea monetara scandinava7
1.1.5. Uniunea monetara belgo-luxemburgheza8
1.1.6. Invataminte pentru zona euro8
1.2. Unitatile de cont europene9
1.3. Mecanismul ,,sarpelui monetar"10
1.4. Sistemul Monetar European14
1.5. Sistemul Monetar European II22
CAPITOLUL II MONEDA UNICA EURO. EVOLUTIE SI PERSPECTIVE25
2.1. Crearea Uniunii Economice si Monetare25
2.2. Tranzitia de la ECU la euro31
2.3. Imaginea monedei euro36
2.3.1. Logo - ul euro36
2.3.2. Bancnotele si monedele euro37
2.3. Functiile si efectele introducerii monedei euro41
2.4. Calendarul euro43
CAPITOLUL III EVOLUTIA PROCESULUI DE INTEGRARE MONETARA IN ROMANIA47
3.1. Conditii de aderare la zona euro47
3.1.1. Relatiile Romania-UE: inainte si dupa 19897
3.1.2. ERM II48
3.1.3. Convergenta nominala si convergenta reala52
3.2. Adoptarea monedei euro in Romania64
3.2.1.. Efectele adoptarii monedei unice in Romania64
CONCLUZII68
Bibliografie:71


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Istoria monedei euro incepe aproximativ cu 50 de ani in urma prin semnarea in anul 1957 a Tratatului de la Roma de catre cele sase tari: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda, prin care se pune baza crearii Comunitatii Economice Europene. In acel moment putini au fost cei care poate se gandeau ca de la acest tratat vor urma multe altele care vor pune bazele si vor dezvolta Uniunea Economica si Monetara la care asistam astazi si a carei frontiere urmeaza a fi largite intr-un mod eficient din punct de vedere economic, monetar, social si politic.
Numeroasele modificari in cadrul cosurilor valutare, incepand cu esecul de la Bretton Woods, cautarea unui zone monetare stabile, Sistemul Monetar European I, care s-a bazat pe un cos monetar, moneda unica europeana (ECU), Sistemul Monetar European II care inlocuieste SME I, tratate europene, in principal cel de la Maastricht (1992) au reprezentat baza viitoarei zone monetare europene. Anul 1999 a reprezentat momentul inlocuirii ECU cu euro. Aparitia euro a reprezentat nu numai un eveniment de ordin economic, ci si de unul politic; unsprezece state independente au decis in mod liber sa renunte la una din cele mai importante prerogative ale suveranitatii lor - dreptul de a a bate moneda.
Astazi douasprezece tari sunt in zona euro iar alte cinsprezece tari europene sunt pe cale de a adopta in viitorul apropiat moneda unica, renuntand la monedele nationale si la o parte din suveranitate, o conditie necesara pentru durabilitatea zonei monetare.
Decizia Romaniei de a se alatura Uniunii Europene (UE) reprezinta o orientare strategica imbratisata practic de toate fortele politice ale tarii si de majoritatea covarsitoare a populatiei. Integrarea in structurile europene reprezinta fara indoiala o decizie corecta si utila dezvoltarii pe termen lung a Romaniei.
Aderarea la zona euro obliga Romania sa indeplineasca conditiile stabilite prin Tratatul de la Maastricht in atenuarea si eliminarea cat mai rapida a decalajelor. Adoptarea monedei unice, euro, reprezinta un obiectiv strategic de mare importanta, momentul efectiv in care decizia este pusa in aplicare va trebui evaluat cu mare atentie, pentru a vedea care sunt avantajele, dar si restrictiile pe care acest demers le antreneaza.
Momentul care se urmareste pentru intrarea in zona euro este anul 2012, iar trecerea la moneda euro in 2015.
CAPITOLUL I ISTORICUL MONEDEI EURO
Conform istoricilor fazele primitive ale schimburilor in natura si pana la economiile monetare moderne omenirea a parcurs mai multe etape, care reflecta consolidarea rolului unificator al monedei.
Pana in 1914, circulatia monetara din tarile europene s-a bazat pe sistemul etalon aur caracterizat prin fixitatea cursurilor de schimb si convertibilitatea nelimitata a bancnotelor in aur. Convertibilitatea integrala a bancnotelor a impus o disciplina riguroasa in materie de emisiune monetara. Cu toate acestea, disciplina ceruta de convertibilitatea integrala a bancnotelor a inceput sa fie erodata de inlocuirea aurului in tranzactiile internationale si in rezervele valutare ale bancilor centrale cu asa zisele "monede de rezerva". Acestea erau monedele unor tari puternice din punct de vedere financiar, admise ca plati intre diverse tari. Astfel, pe langa stocul de aur al lumii, pe de o parte, si cantitatea de bancnote emise in intreaga lume, pe de alta parte, a aparut o mare diferenta.
Tarile europene au incercat de-a lungul timpului crearea unor uniuni monetare prin adaptarea unor norme monetare comune, care oficializau utilizarea convertibilitatii unor monede in aur, in principal lira sterlina, ca moneda de rezerva internationala; dar crizele economice au destramat aceste zone monetare.
1.1. Experiente de unificare monetara europeana
1.1.1.Uniunea Monetara Latina
Uniunea Latina a fost o uniune formata in secolul al XIX-lea de cateva state suverane, majoritatea latine, ca o formula salvatoare in conditiile monetare generate de bimetalism.
Disfunctionalitatile sistemului se accentuasera in secolul al XIX-lea pe fundalul variatiilor inregistrate succesiv in productia de aur, respectiv de argint, ce au determinat aparitia unei prime ( agio ), la schimbul dintr-un metal pretios in altul pe piata, fata de raportul legal, pastrat multa vreme neschimbat: 1 kg aur la 15,5 argint. 
Initial tarile participante la aceasta uniune au fost Franta, Elvetia, Belgia si Italia dupa care mai mult de douazeci de state s-au aliniat direct sau indirect acestui sistem monetar. Acest acord reglementa folosirea pieselor in diferite tari, limitand productia fiecarei tari in functie de populatia sa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Euro in Contextul Integrarii Monetare Europene.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!