Moneda euro în contextul integrării monetare europene

Cuprins licență

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I ISTORICUL MONEDEI EURO 4
1.1. Experiente de unificare monetara europeana 4
1.1.1Uniunea Monetara Latina 4
1.1.2Uniunea Monetara austro-germana 5
1.1.3. Unificarea monetara germana 6
1.1.4. Uniunea monetara scandinava 6
1.1.5. Uniunea monetara belgo-luxemburgheza 7
1.1.6. Implicatii pentru zona euro 7
1.2. Unitatile de cont europene 8
1.3. Mecanismul ,,sarpelui monetar" 9
1.4. Sistemul Monetar European 13
1.5. Sistemul Monetar European II 19
CAPITOLUL II MONEDA UNICA EURO EVOLUTIE SI PERSPECTIVE 21
2.1. Crearea Uniunii Economice si Monetare 21
2.2. Tranzitia de la ECU la euro 28
2.3. Imaginea monedei euro 32
2.3.1. Logo -  ul euro 33
2.3.2. Bancnotele si monedele euro 33
2.3. Functiile si efectele introducerii monedei euro 35
2.4. Calendarul euro 37
CAPITOLUL III EVOLUTIA PROCESULUI DE INTEGRARE MONETARA IN ROMANIA 40
3.1. Conditii de aderare la zona euro 40
3.1.1. Relatiile Romania-UE: inainte si dupa 1989 40
3.1.2. ERM II 42
3.1.3. Convergenta nominala si convergenta reala 45
A) Convergenta nominala 45
B) Convergenta reala 53
3.2. Efectele adoptarii monedei unice in Romania 57
Avantajele adoptarii monedei unice euro 58
Principalele avantaje economice directe ale euro 58
Avantajele economice indirecte ale monedei euro 60
1. Reducerea ratelor dobanzilor 60
2. Stimularea( continuarii) reformelor structural 60
3. Incurajarea cresterii economice 60
4. Dobandirea statului de moneda international 60
Dezavantajele ale adoptarii monedei unice 61
Concluzii 63
Bibliografie: 66


Extras din licență

INTRODUCERE
Istoria monedei euro a inceput aproape acum 50 de ani in urma, prin semnarea a Tratatului de la Roma in anul 1957 de catre cele sase state: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda, prin care se fundamenteaza realizarea Comunitatii Economice Europene. In momentul acela, poate putini au fost cei care s-a gandit ca de la acest tratat vor urma mult mai multe altele care vor pune principiile si va avansa Uniunea Economica si Monetara la care participam si in ziua de astazi si a carei granite v-a urma a fi extinse intr-un mod eficace din punct de vedere economic, monetar, social si politic.
Multiplele schimbari in cadrul cosurilor valutare, initiat cu esecul de la Bretton Woods, cautarea unui zone monetare stabilite, Sistemul Monetar European I, care s-a mizat pe un cos monetar, moneda unica europeana (ECU), Sistemul Monetar European II care substituie SME I, tratate europene, in principiul cel de la Maastricht (1992) au simbolizat baza viitoarei zone monetare europene. Anul 1999 a ilustatrat momentul inlocuirii ECU cu moneda euro. Producerea monedei euro nu doar ca a infatisat un eveniment de dispozitie economica, dar si unul politic; unsprezece tari independente au hotarat in mod independent sa renunte la una din cele mai valoroase prerogative ale suveranitatii lor -  dreptul de a a bate moneda.
In momentul de fata nouasprezece tari sunt in zona euro, iar doua state precum Kosovo si Muntenegru folosesc moneda europeana fara conferirea UE. Evaluarilr arata ca moneda euro este utilizata zilnic de circa 334 de milioane de europeni.
Hotararea Romaniei de a patrunde la Uniunii Europene (UE) prezinta o indrumare strategica imbratisata practic de intregile forte politice ale statelor si de multitudinea covarsitoare a populatiei. Integrarea in sistemele europene prezinta fara incertitudine o hotarare corecta si necesara evolutiei pe termen indelungat in Romania.
Aderarea la zona euro constrange Romania sa realizeze conditiile precizate prin Tratatul de la Maastricht in atenuarea si eliminarea cat mai rapida a decalajelor. Adoptarea monedei unice, euro, infatiseaza un scop strategic important, momentul efectiv in care hotararea este pusa in folosire va trebui estimat cu mare interes, pentru a constata care sunt beneficiile, dar si restrangerile pe care acesta incercare le antreneaza.
CAPITOLUL I ISTORICUL MONEDEI EURO
Potrivit istoricilor fazele nedezvoltate ale schimbului in natura si pana la economiile monetare moderne lumea a parcurs mai multe faze, care reflecta rolului unificator al monedei.
Pana in anul 1914, circulatia monetara din statele europene s-a bazat pe structura etalon aur definit prin stabilirea cursurilor de schimb si transferabilitatea nelimitata a bancnotelor in aur. Convertibilitatea totala a bancnotelor a presupus o disciplina severa in materie de emisiune monetara. Cu toate acestea, disciplina ceruta de transferabilitatea integrala a bancnotelor a inceput sa fie erodata de schimbarea aurului in operatiile internationale dar si in rezervele valutare ale bancilor centrale cum sa pretins "monede de rezerva". Acestea erau monedele unor state dezvoltate din punct de vedere financiar, aprobate ca plati intre state diverse. Astfel, pe de o parte pe langa depozitarea de aur al lumii si volumul de bancnote emise in toata lumea, pe de alta parte, a aparut o mare deosebire.
Statele europene au incercat de-a lungul timpului realizarea unor uniuni monetare prin insusirea unor criterii monetare comune, care legalizeaza utilizarea convertibilitatii unor monede in aur, in principiu lira sterlina, ca moneda de rezerva internationala; insa crizele economice au desirat aceste zone monetare.
1.1. Experiente de unificare monetara europeana
1.1.1Uniunea Monetara Latina
Uniunea Latina a reprezentat o uniune baneasca, constrituita in secolul al XIX-lea de unele tari suverane, majoritatea fiind latine, ca o formula salvatoare in situatiile monetare provocate de bimetalism.
Defectiunile sistemului s-a accentuat in secolul al XIX-lea pe fundalul modificarii inregistrate consecutiv in productia de aur, de argint, ce au provocat aparitia unei prime ( agio ), in inlocuirea unui metal pretios in altul pe piata, fata de raportul legal, mentinut mult timp neschimbat: 1 kg aur la 15,5 argint. 
Initial statele participante la aceasta uniune au fost Belgia, Franta, Elvetia si Italia dupa care mai mult de douazeci de tari s-au ordonat direct sau indirect acestui sistem monetar. Acesta intelegere reglementeaza folosirea pieselor in diferite state, limitand fabricarea fiecarui stat, in functie de populatia sa. 
Scopul principal al Uniunii Monetare Latine este micsorarea dezechilibrelor monetare determinate de etalonul bimetalic fiind prezent in toate statele participante, urmand sa fie atins potrivit articolului 1 al Conventiei, printr-un raport de uniune in privinta greutatii, titlul si cursul pieselor monetizate de aur si de argint.
Uniunea Monetara Latina a fost o uniune baneasca a unor tari suverane, fara a fi pusa in discutie ideea unei monede comuna sau unica, avand drept efect circulatia libera, la cursul legal, a monedelor unei tari pe teritoriul celorlalte.


Fisiere în arhivă (1):

  • Moneda euro in contextul integrarii monetare europene.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

Carti
1. BELL Stephanie A. ,NELL Edward J., ,,The State, the Market and the Euro", Ed. Edward Elgar, Cheltenham, 2003
2. Birsan, Maria, ,,Integrare economica europeana", Vol. I, Ed. Carpatica, Cluj-Napoca, 2001
3. Brociner, Andrew, ,,Europa monetara:SME, UEM, moneda unica", Ed.Institutul European, Iasi, 1999
4. Cerna, Silviu, ,,Unificarea monetara in Europa", Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1999
5. Dardac, Nicolae, Teodora, Vascu, Moneda si credit, Ed. ASE, Bucuresti, 2002
6. Danila, Nicolae, ,,Euro: bipolarizarea monetara", Ed. Economica, Bucuresti, 1999
7. De Grauwe, Paul, ,,Economie de l'integration monetaire", traduction de la troisieme edition anglaise par Donnay Marie, Ed. Boeck Universite s.a., 1999
8. Dijmarescu, Eugen, ,,Roumanie: ,,La politique monetaire et la convergence", Bucuresti, 2007
9. Durousset, Maurice, ,,L'Union europeenne au XXi siecle. Institutions et economie",Ed. Ellipses, Paris, 2004
10. Dobrescu, Elena Corina, Prahoveanu, Eugen, ,,Implicatiile monedei unice europene asupra economiei romanesti", Ed A.S.E., Bucuresti, 2005
11. Hen, Christian, Jacques, Leonard, ,,Uniunea europeana", Ed. C.N.I., Bucuresti, 2002
12. Ignat, Ion, ,,Uniunea Europeana - de la Piata comuna la moneda unica", Ed. Economica, Bucuresti, 2002
13. Jacoud,Gilles, ,,Le sisteme monetaire et financier europeen", Cressida, Paris 1999
14. Leconte, Jean-Marc, Le breviare des monnaies de l'Unione latine, Cressida, Paris, 1995
15. Liviu, C., Andrei, ,,Euro", Ed.economica, Bucuresti, 2003
16. N. Chabot, Christian, ,,Euro, moneda europeana.", Ed.Teora, Bucuresti, 2000
17. Sandu ,Carmen, ,,Criteriile de aderare la zona euro in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", Univer. ,,Al. Ioan Cuza", Iasi, 2006
18. Stoica, Ovidiu, Integrare financiar-monetara europeana, Curs ,,Jean Monnet", Iasi, 2006
19. Stefura, Gabriel, ,,Romania si problemele integrarii europene. Finante. Moneda. Banci. Vol I", Ed. Universitatii ,,Al. Ioan Cuza", Iasi, 2005
20. Terray, Jacques, ,,Le passage a la monnaie unique", Ed. Dalloz, Paris, 1999
21. Turliuc, Vasile, Cocris, Vasile, Boariu, Angela, Stoica, Ovidiu, Dornescu, Ovidiu, Chirlesan, Dan, ,,Moneda si Credit", Ed.Economica, Bucuresti, 2005
22. Turliuc, Vasile -  Politici monetare, Ed. Polirom, Iasi, 2002
23. Voinea, Gheorghe, Suport de curs ,,Relatii Valutar-Financiare Internationale", Universitatea ,,Al.Ioan Cuza", FEAA, Iasi, 2007


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!