Monografia Cotidianului Argesul

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
Istoricul cotodianului Argesul
Sectiunea 1
Inceputurile presei scrise in judetul Arges
In vestul Europei ziarul modern a luat nastere in secolul al XVII-lea, atunci cand s-a produs destramarea relatiilor de tip feudal si aparitia celor de tip capitalist. Aparea astfel o noua clasa sociala, burghezia, care simtea tot mai mult nevoia de a fi informata. In spatiul romanesc aparitia presei se situeaza la inceputul secolului al XIX-lea, datorita conditiilor speciale in care a avut loc dezvoltarea Tarilor Romane. Fie ca este vorba de presa nationala sau de cea de provincie, de-a lungul timpului ea a jucat un rol foarte important in evenimentele majore ce au influentat istoria spatiului romanesc de la 1900 si pina in prezent. Dupa revolutia din 1989, in Romania s-a produs o explozie a publicatiilor de informare, atit saptamanale cit si cotidiane. 
In judetul Arges reapare in anii `90 ziarul "Argesul liber", care in scurt timp ajunge sa traiasca cea mai profitabila perioada din punct de vedere economic. Mi-am propus sa abordez aceasta tema, pentru ca "Argesul liber" este o publicatie care a aparut in 1876, a continuat sa apara si in perioada comunista iar dupa revolutie s-a adaptat la noile cerinte ale pietei presei in judetul Arges. De-a lungul vietii sale publicatia a avut diverse politici editoriale care au ajutat-o sa treaca mai usor peste regimurile politice. Argesul liber a avut o evolutie foarte interesanta, cu perioade de maxim progres dar si cu decaderi dramatice in ceea ce priveste numarul de cititori. Evolutia in timp a fost una oscilanta. Din punct de vedere economic ziarul a avut o perioada de virf in anul 1993, in care profitul era unul foarte mare, vinzarea ziarului fiind in directa relatie cu "setea de informatie" a omului simplu scapat de cenzura drastica a regimului comunist. Prin aceasta lucrare urmaresc o conturare cit mai obiectiva a rolului pe care la avut si il are ziarul "Argesul liber" in viata judetului Arges, ca forma de informare dar si ca formator de opinie publica. Aceasta lucrare va ajuta la formarea unei imagini clare asupra presei scrise la nivel local, dar mai ales asupra locului ocupat de ziarele de atitudine in presa locala. 
Lucrarea " Monografia cotidianului <<Argesul liber>>" este impartita in cinci capitole. In primul capitol mi-am propus sa realizez un istoric al presei scrise in judetul Arges, avind in centru ziarul "Argesul". In capitolul al II-lea incadrez ziarul conform manualelor de jurnalism. Capitolul al III-lea prezinta evenimente importante din viata ziarului, din mai multe puncte de vedere. Capitolul al IV-lea contine un sondaj din care reiese atitudinea consumatorului fata de ziar, fata de calitatea informatiei si puterea de a fi asimilata. Ultimul capitol este unul de concluzii personale in ceea ce priveste presa judetului Arges si evolutia ziarului "Argesul liber". Intreaga lucrare este realizata in functie de patru directii principale: istoric, economic, politic si evolutie.
Judetul Arges este un judet cu traditie in ceea ce priveste publicatiile periodice de informare. Ele au fost ziare, reviste si alte tipuri de publicatii din sfera larga de aplicabilitate a termenului de "periodic" (anuar, buletin, calendar, almanah, monitor) si au aparut pe teritoriul Argesului inca de acum aproape un secol si jumatate. 
Un rol deosebit in cultura si literatura vremii, in Arges, l-a avut primele "foi literare" :"Tandarica"-Pitesti 1887 si "Hodoronc-Tronc"-Campulung 1896. De la primul si singurul "Organ politic", ce aparea in judetul Arges, ziarul "Desceptarea"-Pitesti 21 martie 1876 si pana la Argesul de astazi, cotidian de informatie fondat in 1876, au aparut si au disparut o multime de alte publicatii. Ele au influentat societatea din toate punctele de vedere: politic, social, administrativ, economic si religios, aparand de la Razboiul de Independenta, urmand cu perioada dinaintea primului razboi mondial, in perioada interbelica (perioada in care au avut un rol deosebit de important in viata judetului Arges. Multe ziare erau in slujba politicului), dupa al doilea razboi mondial, in perioada dictaturii comuniste si ajungand in perioada post decembrista. 
Cele mai semnificative dintre acestea (si care au avut o influenta majora in ceea ce priveste societatea argeseana si nu numai) le voi prezenta succint in cele ce urmeaza:
CETATIANUL - "Organ liberal" aparut in Pitesti pe 10 ianuarie 1883. A functionat cu intermitente astfel: 10 ianuarie - 24 iunie 1883, 17 aprilie - 18 iunie 1905, 21 noiembrie 1905 - 17 iunie 1907, 23 ianuarie 1911 - 14 noiembrie 1912. In toate aceste perioade apare martea si vinerea. Dimensiunile ziarului erau 42x29 si era publicat sub directia unui comitet. Prim-redactor era Ion I. Radulescu. Comitetul de redactie era format din: Ion Trifonescu, Gr. Demetrescu, M. Radulescu, Sevastian Hernea, I. Teodorescu si M.Chitescu. Tipografia la care a fost tiparit a fost G. Popescu. Subtitluri: "Ziar saptamanal al Clubului National-Liberal din judetul Arges" (1905-1907). In perioada 1911- 1912 apare o data pe saptamana. Schimba formatul: 46x32 in perioada 1905-1907; 52x36 intre 1911-1912. A mai fost tiparit la tipografia Mihail Lazar Fiu (1905-1907) si la St. Voiculescu (1911-1912). Actul de nastere- din numarul 1/1883 precizeaza apartenenta politica: organ de publicitate al "Comitetului de actiune al partidei liberale din Pitesti". Ziar tipic de propaganda electorala scos cu 10 zile inainte de alegerile comunale. Este in polemica cu "Argesul" - organ conservator de opozitie. Publica reportaje de la intalniri electorale. Majoritatea articolelor sunt nesemnate. Rubrici: "Din localitate", "Din afara", "Cronica teatrala", "Maxime", "Spectacole", "Varietati" s.a.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Cotidianului Argesul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!