Monografia Istorico-geografica a Comunei Dersca

Cuprins licenta Cum descarc?

1. Introducere
2. Istoricul cercetarilor
Capitolul I
3. Caracterizarea geografica a comunei Dersca
3.1. Asezare geografica
3.2. Evolutia geologica a teritoriului si consecintele ei asupra reliefului
3.3. Caracterizare morfoligica si morfometrica a teritoriului
3.3.1. Tipuri genetice de relief
3.3.2. Procese geomorfe
3.4. Resursele subsolului
3.5. Clima. Conditii generale
3.5.1. Temperatura aerului
3.6. Reteaua hidrografica
3.7. Fauna si flora
3.7.1. Fauna domeniului de silvostepa
3.7.2. Vegetatia forestiera
3.7.3. Vegetatia pajistilor
Capitolul II
4. Istoricul comunei Dersca
4.1. Referiri la numele satului Dersca
4.1.1. Satul Lozna, Comuna Dersca
4.1.2. Satul Rusi-Strateni, Comuna Dersca
4.2. Evolutia comunitatiilor umane de pe teritoriul comunei Dersca in istoria veche
4.3. Evolutia locuirilor umane in zona comunei Dersca din preistorie pana la atestarea documentara
4.4. Comuna Dersca in Evul Mediu, Epoca Moderna si Epoca Contemporana
4.4.1.Legea rurala
Capitolul III
5. Etnografia comunei Dersca
5.1. Locuinta porturile si obiceiurile
5.1.1. Obiceiurile calendaristice si obiceiurile de trecere
5.1.2. Arta populara: (olaritul: incondeiatul oualelor)
6. Concluzii
7. Bibliografia


Extras din licenta Cum descarc?

1. INTRODUCERE
,,Tara noastra intregita e una din cele mai frumoase si mai bogate tari din lume" 
Frumusetea acestei tari este oglindita prin bogatia lanurilor de grau si a comorilor ascunse in subsol, prin viata oamenilor ce-i compun populatia.
Noi putem aduce in completare frumusetea satelor si a oraselor cu istoria lor veche si rezistenta pe aceste meleaguri de peste doua mii de ani.
Inregistrarea asezarilor omenesti a devenit o preocupare pentru numerosi cercetatori contemporani.
Acestia au insistat in cunoasterea fiecarei asezari in parte si au vorbit de dealuri, de munti si alte forme de relief care compun teritoriul romanesc.
Geograful descrie, printre altele, fauna si flora cat si ocupatiile oamenilor.
Lingvistul cerceteaza toponimele, singurele resturi ale unei limbi vorbite odinioara pe un teritoriu oarecare. 
Istoricii insista ca prin munca lor sa scoata in relief originea si limba poporului roman, vechimea fiecarei asezari prezentate prin urmele arheologice intalnite. 
In tratarea acestei lucrari, am urmat metoda teoretica si practica a academicianului Iorgu Iordan, care prin lucrarea sa de capatai aduce o contributie de seama in acest domeniu. Am mai folosit metoda documentarii prealabile prin studierea materialului bibliografic mentionat in bibliografie.
Am aplicat metoda geografica si metoda geografiei lingvistice, efectuand anchete pe teren in diferite perioade ale anului. Am stat de vorba cu persoane care cunosc bine satele din comuna si locurile avand totdeauna grija ca in informatii sa nu se strecoare versiuni gresite.
Am folosit si metoda deplasarii in teren impreuna cu subiectii selectionati determinand in mod corect nume de varfuri, dealuri, piscuri, paduri, paraie, poiene, hatisuri, izvoare, sau alte forme ale zonei de cercetat.
De asemenea, am aplicat metoda istorica prin care in afara materialului bibliografic de stricta specialitate, am consultat o serie de documente istorice, indicate in bibliografie, harti civile si militare, din cele mai vechi timpuri cu scopul de a putea analiza pastrarea si evolutia unor vechi denumiri.
Fiind vorba de zona in care m-am nascut, de locurile unde am copilarit, m-am socotit indatorat sa-mi aduc si eu propria contributie la cunoasterea acestei parti de tara si in consecinta am hotarat sa intocmesc aceasta lucrare.
Intreaga lucrare poate fi prezentata pe scurt prin cateva referiri la cele trei capitole pe care le are in componenta.
Capitolul I cuprinde partea geografica si face referinta la principalele componente ale cadrului geografic: relief, particularitati ale cadrului natural, asezare, cat si la factorii care influenteaza cadrul geografic (clima, retea hidrografica, resurse ale subsolului, etc.).
Capitolul II l-am structurat pe trei subcapitole, repartizand fiecarui sat al comunei cate un subcapitol separat.
Cunoscandu-se importantele urme arheologice de pe teritoriul comunei Dersca, care atesta existenta unor vechi comunitati umane pe aceste locuri, dar si dificultatea intocmirii unei monografii doar prin prezentarea izvoarelor arheologice am hotarat sa inmanunchez intr-un singur capitol documentele avute la dispozitie facand trecerea de la o sursa istorica la alta in mod cronologic.
Capitolul III face referire la etnografia zonei, avand in componenta date, izvoare, referiri , unele fiind studii ale unor cercetatori, altele culegandu-le personal de la anumiti artisti populari, batrani, oameni care si-au lasat numele in istoria acestor locuri.
Din punct de vedere geostructural, teritoriul studiat este amplasat in intregime pe unitatea de platforma veche, numita Platforma Moldoveneasca, care reprezina continuarea pe teritoriul tarii noastre a extremitatii S-V a Platformei Est-Europene, aceasta platforma depaseste limitele teritoriului de care ne ocupam intinzandu-se spre V pana dincolo de valea Siretului, iar spre S pana dincolo de Barlad.
Sub raport geologic teritoriul studiat cuprinde doua serii de formatiuni suprapuse, cu caractere diferite:
a - fundamentul precambrian, care constituie cele mai vechi formatiuni din tara noastra, acoperite cu o stiva de strate sedimentare vechi paleozoice si mezozoice;
b - depuneri sedimentare ale noegenului, care sunt acoperite cu o cuvertura subtire de formatiuni cuaternare.
Fundamentul care inclina spre V, este acoperit cu depuneri sedimentare mai noi, fiind alcatuit din sisturi magmatice rosii sau cenusii, cu textura gnaisica. La partea inferioara se gasesc granite roz cu moscuvit si biotit.
Pe baza cercetarilor geofizice care au avut loc s-a constatat ca acest soclu de varsta preacmbriana, coboara in trepte de la E spre V. Peste acest soclu rigid, nivelat de indelungata eroziune, stau asezate discordant strate sedimentare de gresie cuartitica si gresie argiloasa, groase de peste 400 m, presiluriene (ordovician), acoperite la randul lor de calcare siluriene, groase de cca 300 m, care se inalta si se afunda puternic spre V. Fundamentul cristalin, strabatut de intruziuni granitice, nu apare la suprafata. El a fost intalnit in forajele de la Nicolina (Iasi) si Todireni, fiind alcatuit dintr-o serie de argile negricioase cu intercalatii de gresii si arcoze. Aceasta serie de depozite nu este fosilifera, fiind aproape orizontala. 
Depunerile neogene-- apartin miocenului si cuprind doua orizonturi: tortonianul si sarmatianul.
Tortonianul superior este reprezentat prin gresii calcaroase, marne cu foraminifere, cu intercalatii de gips, avand o bogata fauna de moluste. Apare la zi numai in malul Prutului, intre Oroftiana si Liveni, de altfel singurul loc unde apare la zi in Podisul Moldovei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Istorico-geografica a Comunei Dersca.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!