Monografia Satului Perisor

Extras din licenta Cum descarc?

1. CUVANT INTRODUCTIV Cand m-am apucat de aceasta monografie am plecat de la realitatea ca trecutul satelor noastre de altfel ca si trecutul celor mai multe sate romanesti din intreg cuprinsul Ardealului nu este indeajuns cunoscut, de care lucru profitand strainii au inceput sa conteste -si unii au contestat chiar -continuitatea elementului romanesc pe meleagurile mostenite de la strabuni .Au inceput acesti straini sa ne socoata ca pe niste venetici ,care -doar- ne-am fi strecurat printre neamurile venite mai tarziu peste noi si care au ajuns sa ne stapaneasca .
Eu imi dau foarte bine seama ca am la indemana puternice izvoare scrise referitoare la satul si parohia noastra pe care am putut sa le cunosc si pe care le-asi fi putut utiliza si chiar si acestea sunt deodata de tot tarzie .
In general, satele noastre razletite printre dealuri si ascunse prin desisurile padurilor -cum este si cazul Perisorului -a trebuit sa treaca multa vreme pana sa fie pomenit in diferitele acte ale vremii de atunci .De altfel ,chiar locuitorii acestor sate -in cazul de fata cei din Perisor -aveau tot interesul sa se ascunda si sa traiasca mai mult ascunsi pentru ca pe cat cu putinta sa nu fie descoperiti-mai intai de puhoiul diferitelor popoare navalitoare ,iar mai apoi de popoarele care au ocupat vaile raurilor mai mari cuibarindu-se printre ele ,acolo fiind pamantul mai bun si mai productiv.De toti acestia populatia bastinasa -adica populatia romana-contau sa se tina cat mai ascunsi pentru ca acestia ii asupreau cu multa silnicie cautand chiar sa-i robeasca .
Traind retrasi prin aceste ascunzatori naturale -stramosii nostri -nu prea aveau printre ei carturari cunoscatori de carte care sa faca cat de cat ceva insemnari referitor la existenta lor sau la intamplarile petrecute in vremea lor .Apoi ,daca chiar in unul mai razlet s-a mai aflat cineva ca sa mai insemne ceva ,aceste insemnari din cauza vitrejiei vremurilor s-au pierdut si nu s-au pastrat din ele aproape nimic ,ori in cele mai multe cazuri ,chiar nimic. 2.Vedere generala a satului 
In ceea ce priveste Perisorul doar pe marginea unor carti de ritual se mai pastreaza cateva nume ale donatorilor respectivelor carti.
Intre actele scrise unde Perisorul se pomeneste -sub numirea ungureasca veche de " Bethleu-K?rtvelges"-sunt doua statistici scrise din arhivele statului din Viena si publicate de catre Dr.V.Ciobanu (acestea se refera la vremea unirii ).Este apoi -in ungureste -Monografia comitatului Solnoc-Dabaca publicata pe la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre "K?d?r Jozsef".Aceasta monografie unic scrisa pare partinica si magiarofila.
Mai este apoi, aceasta in romaneste, Monografia Protopopiatului Ortodox Roman Dej a protopopului Teodor Herman.Aceasta monografie, protopopul Teodor Herman o scrie folosind documentele aflate -dupa cum el insusi spune -in arhiva protopopiatului ori prin arhivele parohiilor ca si a unor lucruri sau intamplari pastrate din gura in gura si culese de autor de la unii oameni mai batrani de prin parohiile protopopiatului pe care numitul protopop le-a cutreerat .
In afara de aceste date scrise voi mai consemna si ce am aflat -de la batranii pe care i-am apucat - (traditia locala) din care inca am mai putut afla ceva referitor la trecut-lucruri care pe zi ce trece se uita pana cand se vor uita cu totul si vor ramane pierdute in negura vremilor .
In afara de scurtul istoric al satului si al parohiei -care sunt indisolubil legate una de alta -ma voi sili dupa putinta sa fac genealogia familiilor ,asezarea lor in vatra satului ,ca si raspandirea caselor -acestea de mai tarziu -in diferitele parti de hotar .
Socot apoi ca nu este fara folos sa insir diferitele numiri toponimice de locuri, de vai ,de paraie,fantani etc. Dupa putinta voi descrie locuintele ,asa cum le-am apucat eu ,ca si celelalte acareturi economice .Voi cauta sa fac apoi descrierea portului ,ca si unele datini sau obiceiuri -nu voi lasa, iarasi dupa putinta ,nepomenite unele cuvinte care au fost folosite si au disparut -din limbajul zilnic sau care sunt pe cale de disparitie.
Deci scopul meu este de a insemna si a strange intr-un manunchi tot ceea ce am putut afla din si despre trecutul acestui sat si acestei parohii in toate directiile lasand in seama altora poate cu o mai mare competenta sa intocmeasca o monografie mai sistematica si poate eventual lucrata pe baze mai stiintifice .
In tot cazul eu las strans un material -referitor la trecutul satului ca si la trecutul parohiei -din care am intocmit aceasta monografie cum am putut si cum am stiut si nu tocmai cum as fi vrut sau cum ar fi trebuit .


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Satului Perisor.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!