Morometii - Marin Preda

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 
INTRODUCERE - ARGUMENTARE :
Prin vasta sa activitate de prozator, eseist, dramaturg, editor si traducator, Marin Preda a ramas pana astazi, unul din cei mai insemnati scriitori ai literaturii romane postbelice. Opera si autorul ei sunt inca tinta unor critici, care starnesc reactii, de multe ori contradictorii. ,,Multe isi au originea in ispitirea mereu vie cu care opera lui Marin Preda incearca profesionalismul si curiozitatea cercetatorului literar. Altele, destule si ele, au punctul de plecare - mai obscur, dar uneori cu atit mai patimas - in teritorii aflate inspre marginile literaturii, daca nu chiar dincolo de ele". (1)
Daca privim, din punct de vedere istoric, perioada in care a scris si s-a afirmat Marin Preda, ne e lesne sa observam ca a fost o perioada in care spiritul creator era in permanenta intimidat de ideologia politica. Sigur ca, in aceste conditii, literatura avea cel mai mult de suferit, ea fiind sortita disparitiei sau mutialatiei. Ori Marin Preda a stiut sa se adapteze, sa se ,,mutileze" pe sine pentru a salva scrisul. Uneori el ,,era de acord" cu afirmatiile ,,ilustrilor" personajele sale. ,,Precum la multi dintre marii romancieri ai veacului nostru, si la Marin Preda, inainte de a fi un scop, personajul este mijlocul prin intermediul caruia autorul isi face cunoscuta conceptia asupra existentei".( 2)
Prozator de factura realista, Preda lasa faptele sa vorbeasca de la sine, el doar extragand semnificatii morale cu nebanuite implicatii.
Marin Preda se impune mai ales prin viziunea sa absolut autentica asupra satului romanesc. Pana la el tematica rurala s-a aflat sub autoritatea literara a lui Liviu Rebreanu. Acum Marin Preda crede ca a venit timpul sa incerce o polemica cu autorul romanului Ion. ,,Prin Morometii, Marin Preda ne vorbeste de tarani cum nu se mai vorbise pana la el. Intr-o literatura saturata, aparent, de materia vietii taranesti, aceasta aparitie parea imposibila. Izvorul parea epuizat si o adevarata campanie pragmatica impotriva literaturii cu subiecte rurale contribuise si ea, decisiv, la consolidarea impresiei. Marin Preda ne descopera totusi o lume inedita, scaldata intr-o lumina solara care alunga tenebrele".(3)
O alta latura destul de importanta a prozei prediste se impune a fi cea psihologica. Interesul pentru ea este vadit si ii simtim prezenta atit in romane cit si in nuvelele si schitele din timpul tineretii scriitorului. ,,Practic vorbind, nici un scriitor cred ca nu ignora, indiferent de modalitatea inovatoare pe care o experimenteaza, optand de pilda pentru analiza psihologica, utilitatea fundamentarii ei pe fapte, sau dimpotriva, daca aglomereaza fapte numeroase, are grija sa le interpreteze de asa maniera, incat cauzalitatea psihologica sa nu lipseasca..."( 4)
Marin Preda este un bun cunoscator al oamenilor, al naturii lor sufletesti - indiferent de mediul din care acestea provin : rural sau urban - ceea ce-l ajuta la construirea unor personaje unicat in literatura romaneasca. Ilie Moromete si Victor Petrini sunt cele mai reusite exemple. Structura intelectuala a acestor personaje tradeaza in spatele lor o mare capacitate creativa si de intuitie a comportamentului uman in situatii limita.
CAPITOLUL II . 
VIATA SI OPERA :
Prozator , eseist , dramaturg, publicist , editor , traducator , scriitorul ramas , prin opera sa , nemuritor, a vazut lumina zilei la 5 august 1922 in satul Silistea-Gumesti , judetul Teleorman , in familia numeroasa a lui Tudor Calarasu si a Joitei Preda .
Volumul sau de debut anunta o personalitate singulara in acel moment - cel dintai prozator cu o perspectiva diferita asupra lumii satului , mai ales fata de cea a lui L. Rebreanu , cu care a fost de atatea ori comparat , dar si de cea a lui M .Sadoveanu.
La 15 ani Marin Preda a luat drumul scolii normale din Abrud : anul scolar 1937-1938 il consemneaza aici , apoi intregul lot de elevi ai scolii este plasat unei institutii similare din fostul judet Odorhei , si alti doi ani , pana in iunie 1940 , ii va petrece aici . Dictatul de la Viena intrerupe inca o data presupusa tihna a unei experiente scolare si clatina increderea adolescentului in stadiile successive , incete , ale dobandirii conditiei de intelectual . Anul 1940-1941 , urmat la Bucuresti , si , la incheierea lui , izbucnirea razboiului , vor spulbera definitiv planurile proprii si pe cele parintesti relative la profesia didactica - pentru care nu avea , de altfel , nicio inclinare - si arunca pe tanarul de 19 ani in vartejul vietii capitalei , cu obligatia ce a-si cauta de aici inainte singur mijloacele de trai , de a-si afla un rost . Parasirea satului natal in 1937 si apoi anul de scoala bucuresteana sunt evenimente hotaratoare pentru cariera literara a scriitorului - prima eliberandu-l din perimetrul rustic inchis , al doilea familiarizandu-l fortat cu mediul agitat , creator de intrebari si responsabilitati noi , al marilor aglomerari umane .
Cu diploma de absolvire a cursului inferior in mana , lasand intamplarii si viitorului postbelic , inca incert , soarta continuarii studiilor , scriitorul veleitar isi incepe ucenicia de la alfabetul devenit fatal literaturii si experimentat de atatea gloriosi inaintasi - de la corectura in tipografie. In aprilie 1942 intra cu aceasta functie la ziarul Timpul ,cotidian de informatie care a adapostit in anii razboiului un grup inimos de gazetari si scriitori democrati , cu prestigiul literar cel mai necontestat in acel moment . Cateva saptamani mai tarziu are loc aici debutul viitorului autor al Morometilor , cu schita "Parlitu'" , aparuta in doua numere successive ale ziarului , la 15-16 aprilie 1942 . 
Dupa acest debut care a avut loc cu cateva luni inainte de implinirea varstei de 20 de ani , semnatura lui Marin Preda mai apare de cinci ori in Timpul , sub schitele urmatoare :" Strigoaica "," Calul ", "Salcamul" , "Noaptea "si "La Camp "si o data in saptamanalul cultural-artistic unde i se publica schita "Colina" . 
In iarna 1942-1943, proaspatul debutant frecventeaza cenaclul lui E. Lovinescu si citeste acolo din schitele sale , fapt ce atesta dobandirea unei anumite notoirietati in mediul literar . La recomandarea lui E.Lovinescu , dupa cateva luni de veritabil somaj , afla de un post de secretar de redactie la Evenimentul zilei , ziar de informatie , cu doua editii cotidiene si cu o alta orientare decat cea a Timpului - dar in afara unei singure schite publicate aici , "Rotila ", cele doua luni ale acestei noua functii trec fara istorie , si serviciul militar il scoate cu totul pe Marin Preda , pentru mai bine de doi ani , din sfera scrisului si din lumea literara . 
Sursela autobiografice ale acestei perioade relativ scurte , se vor valorifica in proza scriitorului intr-un chip cu totul diferit de acela al copilariei - anume vor lua forma unei experiente temeinice , pe care Marin Preda , de data asta matur , desi cu putin bagaj literar propriu-zis , o realizeaza in doua directii principale : a contactului direct cu realitati cotidiene si a continuarii pregatirii culturale , intrupte de razboi si de serviciul militar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Morometii - Marin Preda.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!