Mostenirea Legala

Cuprins licenta Cum descarc?

NOTIUNI INTRODUCTIVE 3
CAPITOLUL I 5
REGULILE GENERALE ALE DEVOLUTIUNII LEGALE 5
A MOSTENIRII 5
1.1. CONDITIILE DREPTULUI DE MOSTENIRE LEGALA 5
1.1.1. Notiuni introductive 5
1.2. VOCATIA SUCCESORALA LEGALA 6
1.2.1. Vocatia legala generala (eventuala 6
1.2.2. Principiul reciprocitatii vocatiei legale generale la mostenire. 8
1.2.3. Vocatia legala concreta (efectiva, utila) 9
1.3. NEDEMNITATEA SUCCESORALA 10
1.3.1. Caractere juridice. 10
1.3.2. Cazurile de nedemnitate. 12
1.4. PRINCIPIILE GENERALE ALE DEVOLUTIUNII LEGALE A MOSTENIRII SI EXCEPTIILE DE LA ACESTE PRINCIPII 22
1.4.1. Principiul chemarii la mostenire a rudelor in ordinea claselor de mostenitori legali. 22
1.4.2. Principiul proximitatii gradului de rudenie intre mostenitorii din aceeasi clasa 25
1.4.3.Principiul egalitatii intre rudele din aceeasi clasa si de acelasi grad chemate la mostenire. 25
CAPITOLUL II 27
REPREZENTAREA SUCCESORALA 27
2.1.NOTIUNI GENERALE 27
2.2. DOMENIU DE APLICARE 28
2.3. MODUL CUM OPEREAZA REPREZENTAREA 37
CAPITOLUL III 45
REGULI SPECIALE DIFERITELOR CATEGORII DE MOSTENITORI LEGALI 45
3.1 DREPTUL DE MOSTENIRE AL RUDELOR DEFUNCTULUI 45
3.1.1. Clasa intai de mostenitori legali: descendentii defunctului 45
3.1.2. Clasa a doua de mostenitori legali: ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati 47
3.1.4. Clasa a patra de mostenitori legali: colateralii ordinari 56
3.2.DREPTURILE SUCCESORALE ALE SOTULUI SUPRAVIETUITOR AL DEFUNCTULUI 58
3.2.1. Notiuni generale 58
3.2.2.Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori legali sau in lipsa rudelor din cele patru clase 61
3.2.4. Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor 77
CAPITOLUL IV 81
DREPTURILE STATULUI ASUPRA MOSTENIRII VACANTE 81
4.1. NOTIUNEA DE MOSTENIRE VACANTA 81
4.2. NATURA JURIDICA 82
4.3. RASPUNDEREA STATULUI PENTRU PASIVUL MOSTENIRII NUMAI IN LIMITA ACTIVULUI 89
CONCLUZII 93
BIBLIOGRAFIE 96


Extras din licenta Cum descarc?

NOTIUNI INTRODUCTIVE
Mostenirea este legala in cazul in care transmiterea patrimoniului succesoral are loc in temeiul legii - la persoanele, in ordinea si in cotele determinate de lege. Ea intervine in cazul si in masura in care defunctul nu a dispus prin testament de patrimoniul sau pentru caz de moarte sau manifestarea sa de vointa nu poate produce efecte, in total sau in parte.
Precizam ca mostenirea este legala si in cazul in care defunctul a lasat testament, insa acesta nu cuprinde dispozitii referitoare la transmiterea patrimoniului succesoral, ci numai alte dispozitii, de exemplu, cu privire la numirea unui executor testamentar, cu privire la funeralii, inlaturarea de la mostenire a unor rude etc. in acest din urma caz, daca cel inlaturat este mostenitor rezervatar, el va culege rezerva ca mostenitor legal, tot asa cum si ceilalti mostenitori - care beneficiaza de exheredare - vor culege mostenirea in temeiul legii, deci ca mostenitori legali. Cu alte cuvinte, mostenirea este legala fiindca patrimoniul succesoral se transmite la persoanele, in ordinea si in cotele determinate de lege ,mostenitorii justificand aceasta calitate a lor prin invocarea textelor legale corespunzatoare.
Persoanele care dobandesc mostenirea in temeiul legii sunt mostenitori universali, cu vocatie la intregul patrimoniu lasat de defunct, chiar daca, in concret, existand o pluralitate de mostenitori, ei beneficiaza numai de o fractiune din mostenire. Rezerva se culege, in toate cazurile, cu titlu universal. Mostenitorii legali nu pot avea vocatie numai la bunuri singulare, privite izolat (ut singuli), deci nu pot exista mostenitori legali cu titlu particular.
In dreptul nostru mostenirea legala este regula , ea putand fi insa inlaturata - in tot sau in parte - prin testamentul lasat de de cuius. Pe de alta parte, prin testament nu se pot institui mostenitori (in conceptia codului heredes gignuntur non scribuntur ), ci numai legatari, care insa pot dobandi bunurile succesorale nu numai cu titlu particular, dar si cu vocatie universala sau cu titlul universal, asemanator mostenitorilor legali, ceea ce justifica denumirea lor de mostenitori (testamentari).
CAPITOLUL I
REGULILE GENERALE ALE DEVOLUTIUNII LEGALE
A MOSTENIRII
1.1. CONDITIILE DREPTULUI DE MOSTENIRE LEGALA
1.1.1. Notiuni introductive
Mostenirea este legala in cazul in care transmiterea mostenirii are loc in temeiul legii la persoanele, in ordinea si in cotele determinate de lege.
Mostenirea legala intervine in toate cazurile in care defunctul nu a lasat testament. Dar ea intervine si in cazurile in care defunctul a lasat testament, insa acesta nu cuprinde legate, prevazand numai alte dispozitii de ultima vointa, de exemplu, recunoasterea unui copil din afara casatoriei, dispozitii cu privire la funeralii si ingropare, desemnarea unui executor testamentar etc. Mai mult decat atat, mostenirea va fi legala si in acele cazuri in care testamentul cuprinde exheredari (dezmosteniri), adica inlaturarea de la mostenire a unui sau unor mostenitori legali, dar fara ca testamentul sa cuprinda legate, astfel incat la mostenire vor fi chemati tot mostenitorii legali, care - in lipsa acestei dispozitii - ar fi venit la mostenire impreuna cu cei exheredati sau pe care prezenta mostenitorului sau mostenitorilor exheredati i-ar fi inlaturat de la mostenire. De exemplu, defunctul are doi frati si dezmosteneste pe unul dintre ei. in acest caz, celalalt frate va culege intreaga mostenire in temeiul legii, intrucat el invoca testamentul numai pentru a justifica inlaturarea de la mostenire a fratelui, dar apoi justifica chemarea sa la mostenire prin lege.
Mostenirea legala poate si coexista cu cea testamentara, daca defunctul a dispus prin testament numai de o parte a mostenirii lasate sau, dispunand de intreg, exista mostenitori rezervatari care dobandesc rezerva intotdeauna in virtutea legii, deci ca mostenitori legali.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mostenirea Legala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!