Mutatii Semnificative in Fizionomia Razboiului Secolului XXI

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
Capitolul 1. RAZBOIUL CA FENOMEN SOCIAL 7
1.1. Delimitari conceptuale 8
1.2. Istoricul si evolutia razboiului 11
1.3. Determinari ale razboiului 15
1.4. Legile si principiile razboiului 23
Capitolul 2. RAZBOIUL DIN PERSPECTIVA TENDINTELOR ACTUALE 31
2.1. Riscuri si amenintari la adresa securitatii 31
2.2. Reconfigurarea centrelor de putere si influenta lor asupra razboiului 39
2.3. Fizionomia campului de lupta modern 43
2.4. Dezvoltarea tehnologica si tipologia razboaielor la inceput de mileniu 47
Capitolul 3. RAZBOI IN ERA INFORMATIONALA 52
3.1. Raportul dintre razboiul energetic si razboiul informational 52
3.2. Razboiul letal si non-letal 55
3.3. Razboiul informational 59
3.4. Razboiul bazat pe retea si conflictele viitorului 63
3.5. Razboiul impotriva terorismului, o noua provocare 67
3.6. Razboiul paralel 72
3.7. Razboiul in spectru complet 75
3.8. Razboiul bazat pe efecte 80
Capitolul 4. CONSDIDERATII PRIVIND APLICAREA CONCEPTULUI DE "RAZBOI BAZAT PE RETEA" IN ARMATA ROMANIEI 85
4.1. Identificarea si valorificarea mijloacelor proprii utilizabile in Razboiul Bazat pe Retea 86
4.1.1. Sistemele si mijloacele existente 86
4.1.2. Modalitati de exploatare si crestere a performantelor sistemelor existente 89
4.1.3. Orientari privind nevoia de noi sisteme 90
4.2. Posibile implicatii ale Razboiului bazat pe retea asupra structurii militare 92
4.2.1. Determinari ale tipurilor posibile de misiuni militare asupra structurilor gruparilor de forte (task force) 92
4.2.2. Aplicarea conceptului de structura ,,Joint" in constituirea Fortei 94
4.2.3. Determinari temporale asupra gruparilor de forte 95
4.2.4. Standardizarea / modularizarea structurilor 96
4.2.5. Principii pentru organizare in "Structura de Forte 2007" 98
4.3. Posibile implicatii ale Razboiului bazat pe retea asupra inzestrarii 99
4.3.1. Digitizarea fluxului informational-decizional 99
4.3.2. Senzori cu multiple destinatii 101
4.4. Elemente privind conceptia si strategia implementarii conceptului 103
4.4.1. Argumente in favoarea implementarii conceptului de Razboi Bazat pe Retea 103
4.4.2. Modalitati de implementare 105
4.4.3. Etape necesare in aplicarea conceptului de Razboi Bazat pe Retea 106
4.4.4. Resurse posibile avute in vedere, in scopul implementarii conceptului de Razboi 
Bazat pe Retea 107
CONCLUZII 111
BIBLIOGRAFIE 114


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Pe fundalul transformarilor fundamentale determinate de cunoastere, razboiul isi schimba fizionomia - conceptia, tipologia, paradigma strategica, doctrina actiunii (pregatirea trupelor, armament si tehnica, conducerea actiunilor de lupta, formele si procedeele de lupta).
Violenta de tip militar devine tot mai dependenta de tehnologiile intensive ale cunoasterii. ,,Razboiul cunoasterii" din secolul al XXI-lea va reflecta progresia gandirii militare dincolo de primele sale conceptii asupra razboiului electronic, dincolo de actualele definitii ale ,,razboiului de comanda si control" si chiar dincolo de notiunea mai generala de ,,razboi al informatiilor". Datorita remarcabilelor transformari in viitorul si natura razboiului insusi, tranzitiilor de la economiile de forta bruta la economiile de forta a creierului, razboiul atat de devastator, in trecut, prin aplicarea fortei brute si, mai apoi, mecanice, va deveni in curand ,,razboiul prin forta creierului" in care tehnologia determina strategia, creste rolul armelor de inalta precizie, armatele isi vor schimba orientarea prioritara catre spatii cu o orientare catre timp, decizia politica, altadata apartinand clasei politice, va trebui sa ia in considerare, necesitatea consensului opiniei publice, ca preconditie esentiala ca armatele statelor democratice sa poata angaja razboiul.
Razboiul viitorului este o materializare a viitorului razboiului. Nimeni nu se mai indoieste azi de metamorfozele care s-au produs, se produc si se vor produce in arta militara, de prezenta, intr-o forma sau alta, a razboiului in viata societatii. Razboiul viitorului este o tot continuare a politicii prin mijloace specifice armate, si nu numai armate. Razboiul cunoaste o extensie semnificativa in domeniile non-militare. Acest lucru este impus de noile tipuri de amenintari si de vulnerabilitati, de decalajele imense care exista in lume si se amplifica pe zi ce trece, de criza profunda (politica, economica, sociala si morala) care se dezvolta asimetric si haotic.
Dupa cum se observa, statele actioneaza din ce in ce mai mult impreuna, in coalitii si aliante, pentru rezolvarea (chiar si prin forta) a unor diferende care afecteaza comunitatea internationala, structurile economice, culturale si informationale (care sunt deja globalizate, deci ale tuturor) si configureaza viitorul economic si social al planetei. Bazele de opozitie ale unui stat contra altui stat s-au restrans foarte mult si, probabil, catre sfarsitul acestui secol, vor disparea, in timp ce vulnerabilitatile si amenintarile non-statale, care vin din decalajele economice foarte mari intre regiuni geografice, din proliferarea saraciei, din extremismul etnic si religios, din zona retelelor traficantilor, crimei, raului planetei se vor amplifica.
Necesitand o abordare concreta, multi!laterala: schimbarea paradigmelor fenomenului razboi datorita ,,militariza!rii" puternice ale stiintelor fundamentale despre natura, societate si om; cunoas!terea in general, stiinta va deveni principalul vector de putere politica, economi!ca, sociala si militara; pe campul de lupta vor convietui atat armele ucigase, cat si cele non-ucigase, asteptandu-ne ca ponderea s-o detina cele din urma; actiu!nea militara isi va schimba fizionomia, avand tendinta de a se intelectualiza; armele inteligente vor fi capabile sa evite vatamarile fara discernamant si sa loveasca obiectivele cu precizie. Formularea acestor ipoteze, ca si a altora ce vor decurge din ele, vor constitui instrumentele rationale prin care se pot formula concluzii referitoare la: mutatiile privind actiunea legitatilor si principiilor care guver!neaza fenomenul luptei armate si, totodata, tendintele privitoare la normarea militara in mediul ,,razboi" si ,,non-razboi" din perspectiva axiologica, praxio!logica si morala; mutatii in structura si fizionomia luptei armate datorate armamentelor ucigase si non-ucigase; razboiul va avea caracter multidimensio!nal si se va desfasura in toate mediile: terestru, aerian, maritim, spatial, cosmic, in spectrul electromagnetic si in sfera informationala, realizarea superioritatii urmand a viza toate aceste medii, dar mai ales pe cele care privesc cosmosul, sfera informationala si spectrul electromagnetic; influentele pe care noua tehnologie si tehnica de lupta cu un inalt nivel de interactivitate le va avea asupra conflictelor militare viitoare, fenomenului ,,lupta armata" in special.
Acestea au fost abordate in contextul istoric actual marcat de progresul vertiginos al revolutiei stiintifice si tehnice si de schimbarile din domeniile armamentelor, organizarii militare si purtarii razboiului.
1. RAZBOIUL CA FENOMEN SOCIAL
,,Razboiul este o problema de o importanta vitala 
pentru stat, domeniu al vietii si al mortii
care duce spre supravietuire sau spre
nimicire. E neaparat sa fie studiat temeinic.,,
Sun Tzi
Ca o stare a intregii societati, razboiul, prin evidentierea tipului de relatii sociale care stau la baza lui, reprezinta, in mod incontestabil, o forma specifica de conflict in societate.
Razboiul este un fenomen complex, studiul sau constituie o enciclopedie a timpului social. Se recunoaste in genere ca razboiul este un fenomen istoric, ca el a aparut determinat de conditiile economice omenesti.
Razboiul este mult mai mult decat o simpla chestiune de strategie, aprovizionari si armament, caci el rezuma o intreaga epoca istorica, toata stiinta, toata economia, toata cultura, toata tehnica unui timp, oglindindu-se in el. Elementul pur omenesc al razboiului este din ce in ce mai mult inlocuit cu unul rational impersonal, care este instrumentul de lupta. Asa ca adevaratul studiu adancit al razboiului ar contine o intreaga enciclopedie a timpului, la care ar trebui sa contribuie toate stiintele: geografia, fizica, chimia, mecanica, meteorologia, biologia, medicina, psihologia, etica, istoria, pedagogia, sociologia, dreptul etc.
Privit ca realitate sociala, se poate constata ca razboiul este unul dintre cele mai complexe fenomene sociale. Aceasta complexitate deriva dintr-un amestec variat de conditii de care atarna succesul sau insuccesul unei lupte. 
Fenomenele sociale sunt complexe, ansambluri de fapte sociale corelate si aflate in dinamica. Faptul social este un nivel de a actiona. Din aceasta perspectiva, razboiul ca fenomen social cuprinde un ansamblu de actiuni. Astazi, fenomenul razboi cuprinde pe langa actiunea militara - lupta armata -, si actiuni politico-diplomatice, economice, ideologice, psihologice etc. chiar si in aceste conditii, locul central il constituie lupta armata, prin legile sale specifice, prin caracterul si sfera lor. Lupta armata, actionand din interiorul fenomenului razboi, capatand un caracter atat de distructiv, incat depaseste limitele pe care politica le traseaza acestui fenomen.


Fisiere in arhiva (3):

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!