Nașterea fiziologică

Extras din licență Cum descarc?

CAP.I ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL FEMININ
Aparatul de reproducere al femeii este reprezentat de organele genitale. Organele genitale feminine sunt clasificate astfel: organe genitale externe si organe genitale interne.
Organele genitale externe(Fig.1) sunt:
- regiunea pubiana
- labiile mari
- labiile mici
- glandele Bartholin
- orificiul extern al uretrei
- clitorisul
- himenul
Organele genitale interne sunt: 
- vaginul
- uterul
- trompele uterine
- ovarele
Fig. 1
I.1.a. ORGANELE GENITALE EXTERNE
VULVA
Reprezinta ansamblul organelor genitale externe ale femeii, fiind constituita din: muntele pubian, labiile mari si mici, vestibulul, organele erectile si glandele vulvare. Vulva este delimitata:
- lateral, de labiile mari;
- inferior, de comisura posterioara;
- superior, de muntele lui Venus.
Forma, in pozitie ginecologica, este ovoida in sens sagital si prezinta o fanta mediana (fanta vulvara) care desparte cele doua labii mari. Indepartand labiile mari se evidentiaza labiile mici care se unesc anterior, formand frenul clitorisului si posterior, furculita vulvara. Intre formatiunile labiale apare un spatiu prin care se deschide vaginul - canalul vulvar - cu o profunzime de 5-6 cm, o deschidere de 7 cm si care are ca extremitate superioara santul labio-himenal.
Vascularizatia vulvei este asigurata de ramuri din artera rusinoasa interna, iar circulatia venoasa este asigurata de catre vena iliaca interna, in vreme ce limfa ajunge la ganglionii inghinali. Inervatia este asigurata de ramuri din nervul rusinos intern.
REGIUNEA PUBIANA
Muntele pubian( Mons pubis) este un relief anatomic, acoperit de tegument cu foliculi pilosi, are forma triunghiulara, cu varful inferior situat inaintea simfizei pubiene si este limitat lateral de pliurile inghinale. Este format, in principal, din tesut celulo-grasos, care are o grosime de 3,5 cm, continuandu-se cu tesutul adipos abdominal si labiile mari. Vascularizatia muntelui pubian este asigurata de arterele rusionase externe superioare si inferioare.
FORMATIUNILE LABIALE
Labiile mari sunt doua cute tegumentare simetrice, acoperite de pilozitate pe fata externa si cu glande sebacee si sudoripare pe fata interna. Ele se unesc la nivelul muntelui pubian, formand comisura anterioara si se desfasoara pana in regiunea preanala, formand comisura posterioara. In profunzimea lor se afla situat corpul vulvar, format din tesut erectil.
Labiile mici (nimfele) sunt doua cute simetrice, situate medial de labiile mari si despartite de acestea prin santul interlabial. Spatiul delimitat de labiile mici, pe linia mediana, se numeste vestibul vaginal. Anterior, labiile mici se dedubleaza fiecare in doua repliuri, unul situat anterior clitorisului, care impreuna cu cel de pe partea opusa formeaza preputul clitorisului si un repliu situat posterior clitorisului, care impreuna cu cel situat de partea opusa, formeaza fraul clitoridian. Nimfele sunt pliuri de tranzitie a tegumentului catre mucoasa, au culoare roz, sunt umidificate si lipsite de foliculi pilosi.
FORMATIUNILE ERECTILE
Clitorisul - analogul corpilor cavernosi ai uretrei penisului, este un organ erectil, acoperit de o cuta tegumentara, prezinta gland, corp si radacina atasata de ramurile ischio- pubiene si are o lungime de 5-6 cm. 
Bulbii vestibulului sunt formatiuni ovoide, de asemenea analogi ai corpilor cavernosi ai uretrei penisului, sunt constituenti ai aparatului erectil, fiind situati pe peretii laterali ai uretrei si ai orificiului vaginal, inchid vulva si sunt acoperiti de muschiul bulbocavernos.


Fisiere în arhivă (1):

 • Nasterea fiziologica.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. ANATOMIA SI FIZIOLOGIA OMULUI--COMPENDIU ; AUTORI : CEZAR TH. NICULESCU, RADU CARENACIU, BOGDAN VOICULESCU, CARMEN SILVASTRU, CRISTIAN NITA; EDITURA CORINT 2009
2. DICTIONAR DE OBSTETRICA SI GINECOLOGIE; AUTORI : DR. STELIAN PANA JR. ,DR. STELIAN PANA; EDITURA UNIVERS ENCICLOPEDIC - 1995
3. GINECOLOGIE; AUTORI : CRANGU IONESCU , VIRGILIU ANCAR; EDITURA NATIONAL--2008
4. GHID DE NURSING CU TEHNICI DE EVALUARE SI INGRIJIRI CORESPUNZATOARE NEVOILOR FUNDAMENTALE; AUTOR : LUCRETIA TITIRCA ; EDITURA VIATA MEDICALA ROMANEASCA - 2008
5. INGRIJIRI SPECIALE ACORDATE PACIENTILOR DE CATRE ASISTENTII MEDICALI - sub redactia LUCRETIA TITIRCA , EDITURA VIATA MEDICALA ROMANEASCA - 2008
6. OBSTETRICA; AUTORI : CRANGU IONESCU , VIRGILIU ANCAR; EDITURA NATIONAL--2008
7. OBSTETRICA SI GINECOLOGIE ;AUTOR: NITESCU VASILE ; EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA-2010
8. OBSTETRICA SI GINECOLOGIE VOL I ; AUTOR: FLORIN STAMATIAN , EDITURA ECHINOX 
9. TRATAT DE NURSING- INGRIJIREA OMULUI SANATOS SI BOLNAV ; AUTOR: CRIN MARCEAN; EDITURA MEDICALA - 2010


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!